close

This option is currently not available

Close close
Firas, 10, asuu Jordanian Azraqin pakolaisleirillä ja nauttii runonlausunnasta

Runous auttaa Firasia toipumaan sodan kauhuista

Syyrialaispakolaisen tarina Jordaniassa.

Firasin intohimon kohde poikkeaa monesta muusta ikätoverista. Pakolaisleirillä kasvanut syyrialaispoika on saanut menestystä runonlausunnalle myös sosiaalisessa mediassa, mikä on kasvattanut hänen itseluottamustaan. Hän haaveilee arkkitehdin ammatista sekä mahdollisuudesta presidenttinä lopettaa sota Syyriassa.  

Siinä missä monet 11-vuotiaat ovat fanaattisia TikTok-tanssin harrastajia, koukussa Minecraftiin tai vannoutuneita urheilujoukkueiden kannattajia, on Firasin intohimo hiukan erilainen. Mihin hän sitten kohdistaa tarmonsa? Runonlausuntaan. Eikä hän latele yksinkertaisia neljän rivin loruja, vaan hän on erikoistunut opettelemaan klassisen arabiankielisen kirjallisuuden vaikeita runoja yhtä hienostuneesti kuin hyvin kouluttautunut näyttelijä. 

Firas löysi oman kiinnostuksen kohteensa sattumalta viisivuotiaana. Hän oli seitsenhenkisen perheensä kanssa juuri asettautunut Jordaniaan Azraqin pakolaisleiriin paettuaan väkivaltaa Syyriassa sijaitsevasta kotikaupungistaan Hamasta.  

Aluksi leirillä ei ollut sähköä eikä koulua, joten World Vision yhdessä asukkaiden kanssa ylläpiti oppimista järjestämällä lapsille runokilpailuja. Se koukutti Firasin. Vanhemmat tukivat häntä ja opettivat lukemaan, antoivat kirjoja ja auttoivat häntä kehittämään taitojaan YouTube -videoita katselemalla. 

Runonlausunnalla some-tähdeksi  

Runojen opettelu ja lausuminen on lisännyt Firasin luottamusta, ja hänestä saattaa tulla sosiaalisen median tähti. Hän nauttii yleisöstä niin että on perustanut oman Facebook-sivuston, jossa hän lausuu runojaan ja ottaa vastaan toiveita.  

- Kaikki kuuntelevat minua mielellään, koska lausun todella hyvin. He jopa pyytävät minua lataamaan lisää videoita, joten aion nyt luoda YouTube-kanavan, poika kertoo ylpeänä.  

World Visionin leirille järjestämässä koulutusohjelmassa Firasin innostus runoihin ja taiteeseen on vahvistanut hänen itseluottamustaan, ja auttanut toipumaan niistä kauhuista, joita hän koki Hamassa. 

- Kun kasvan aikuiseksi, haluan arkkitehdiksi. Haluan maailman tietävän, että Syyrian lapset jälleenrakentavat oman maansa, Firas kertoo.  

Runous kulkee mukana myös tulevaisuudessa 

Firas ei epäröi, kun häneltä kysyy, mitä hän tekisi, jos olisi päivän ajan maailman presidentti. Samoin kun liian monet lapset, joita Syyrian kymmenen vuotta kestänyt väkivalta on koskettanut, hän haluaisi hävittää sodan kokonaan.  

- Se on aiheuttanut monien viattomien ihmisten kuoleman. Haluan myös, että kaikilla on koti niin, että he eivät joudu asumaan kadulla”, hän sanoo. 

Firasilla on monia tulevaisuudensuunnitelmia, mutta yhden asian hän tietää varmasti; menipä hän minne tahansa, runous kulkee hänen mukanaan niin että voi ylpeänä esittää oman kansansa taidetta ja kulttuuria maailmalle.

Sinäkin voit auttaa

Suojele kriisien keskellä eläviä lapsia

Auta kuukausilahjoittajana

Lue lisää