close

This option is currently not available

Close close
Karen, 14, esittelee perheensä antimia

Siemenillä ja koulutuksella koronakriisin yli

Kuvittele, ettei sinun ensimmäistä kertaa elämässäsi tarvitsisi miettiä, onko ruokaa riittävästi, vaan että sinulla olisi niin paljon, että voisit jakaa sitä naapureille, tai myydä ylimääräiset ja ostaa mitä tarvitset. 

Tänä vuonna 14-vuotias Karie ja hänen äitinsä voivat ensimmäistä kertaa olla huolehtimatta siitä, mistä seuraava ateria saataisiin, tai siitä että sairastuvat köyhän ruokavalion takia: heidän tarvitsee vain kävellä ulos etuovesta omaan kukoistavaan vihannestarhaansa. 

Tiukat koronarajoitukset veivät ruuan 

Jo ennen koronapandemiaa ruoan hankkiminen oli usein vaikeaa Karien yksinhuoltajaäidille. Mutta viime kuukausina se olisi ollut melkein mahdotonta ilman Karien kummia ja muiden kummien tukemaa World Visionin työtä hänen yhteisössään. 

Filippiineillä säädettiin yksi maailman tiukimmista sulkutiloista koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, ja tiukasti valvotut karanteenit keskeyttivät Karien perheen kaltaisten perheiden elinkeinotoiminnan kuin seinään. Monien perheiden oli vaikea huolehtia edes perustarpeista, kuten ruokkia lapsia. 

Vaihtoehdot olivat vähissä, ja tulevaisuus näytti erittäin synkältä.

Karenin perheen maatilan antimia

Kasvimaa tuo luottamusta tulevaan 

Mutta kummien tuella Karien ja 300 muun lapsen perhe sai kasvimaapakkauksen, jonka ansiosta he pystyivät kasvattamaan oman ruokansa ja saamaan runsaasti tuoreita vihanneksia pandemian aikaan ja paljon sen jälkeenkin. Lisäksi joka perhe sai erilaisia vihanneksia ja paljon riisiä välittömiin ruokatarpeisiin ennen kuin omat vihannekset kasvoivat. 

Ensimmäistä kertaa Karie ja hänen äitinsä suhtautuivat luottavaisesti tulevaan. Heillä on käytännön ratkaisu sekä toivoa ja tukea paremman yhteisen tulevaisuuden saavuttamiseksi.  

- Autoin taimien istuttamisessa. Minun vastuullani on taimien kastelu joka päivä. On tärkeää syödä vihanneksia, koska se pitää meidät terveinä, Karie sanoo viisaasti. 

Luonnonmukaiset keinot käyttöön 

Aiemmin samana vuonna World Vision järjesti koulutusta luonnonmukaisesta viljelystä sekä kompostin ja muiden taloudessa jo olevien tarpeiden käytöstä kestävänä ratkaisuna ruokaturvan parantamiseen. Niinpä perheet voivat kasvattaa satonsa tarvitsematta kalliita lannoitteita, joihin heillä ei ollut varaa ennen koronapandemiaa, eikä varmasti sen keskelläkään. 

Muutamaa kuukautta myöhemmin kasvu on runsasta ja viljelmät kukoistavat!

Karie
Autoin istuttamaan taimet. Minun vastuullani on taimien kastelu joka päivä.

Karie

14-vuotias filippiiniläinen kummilapsi

Lisää ruokaa ja ansiotuloja 

- Näillä perheillä ei ole nyt vain ruokaa omassa pöydässä, vaan ylimääräistä, jota he voivat myydä tuloja saadakseen. Lisäksi iloitsemme siitä, että aloitteemme, kuten ihmisten kouluttaminen luonnonmukaiseen viljelyyn ennen pandemiaa on laajasti käytössä pandemian aikana, sanoo Rey Angelo Dahonan, Filippiinien World Visionin hanketyöntekijä. 

Ravitseva ruoka ja perheen saamat tulot ovat vähentäneet Karien ja hänen äitinsä stressiä, ja tuoneet uudenlaista uskoa selviytymiseenb tulipa eteen mitä tahansa. Tämä tarkoittaa myös, että Karie jaksaa keskittyä etäkouluun ja auttaa äitiään kotitöissä. 

Karien ensimmäinen päivä ilman ruokahuolia on hänelle ensimmäinen askel kohti tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Lue lisää