close

This option is currently not available

Close close
Kolme kenialaista koulutyttöä turvatalon koulun ulkona.
25.1.2021

Tyttöjen silpominen:

Uudet keinot käyttöön tyttöjen suojelemiseksi

Lähes vuoden kestänyt koronapandemia on iskenyt kipeästi silpomisen vastaiseen työhön. Miten Suomen World Vision estää silpomisia poikkeusaikana?

Kun lähitapaamisia viranomaisten ja yhteisöjen jäsenten kanssa ei pystytä toteuttamaan suunnitellusti ja koulutukset silpomisen haitoista ovat pääosin peruuntuneet, seuraukset valitettavasti näkyvät. Suomen World Visionin ohjelma-alueilla Kenian Sookissa ja Somalian Puntmaassa tyttöjen silpomiset ovat lisääntyneet.

- Koulujen sulkemiset, kokoontumiskiellot ja liikkumisrajoitukset ovat vaarantaneet tyttöjen turvallisuuden ja lisänneet perheiden taloudellisia ongelmia. Jos perheellä ei ole rahaa ruokaan, paine tyttöjen silpomiseen kasvaa. Kun silvottu tyttö menee naimisiin, perhe saa siitä taloudellista hyötyä, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni sanoo.

Huoli silpomistapausten kasvusta on pakottanut laajentamaan keinovalikoimaa tyttöjen suojelemiseksi. Kyläpäälliköihin ja muihin vaikuttajiin on pidetty säännöllisesti etäyhteyttä mm. puhelimitse ja maaseudun kylissä on tiedotettu jopa autojen katoilta kovaäänisten avulla. Radiokanaviin, muuhun paikallismediaan sekä sosiaaliseen mediaan on tuotettu tietoiskuja. Isot kyläkokoontumiset ovat vaihtuneet pienryhmien kokouksiin. Keniassa järjestettiin viime vuonna pienryhmäkeskusteluja 25 kylässä, joissa silpomista vielä esiintyy. Näihin koulutuksiin osallistui noin 700 tyttöä ja noin 300 poikaa.

- Olemme pysäyttäneet useita silpomissuunnitelmia uusien metodien avulla. Työtä on tehty yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa kuten ennenkin, mutta eri tavalla. Vaikka isot kyläkokoontumiset esimerkiksi terveysasemilla ovat koronarajoitusten takia kiellettyjä, kokosimme Kenian Sookiin tehokkaasti toimivan pienryhmän, joka jalkautuu antamaan lääkinnällistä ja psykologista tukea silpomisen kokeneille ja siitä pelastuneille tytöille, Gothóni kertoo.

Suomen World Vision on aloittanut myös ruoka-avun ja rahallisen tuen jakamisen köyhimmille perheille, joissa asuu silpomisuhan alla olevia tyttöjä. Toimenpiteillä on suora vaikutus tyttöjen turvallisuuteen.

- Tiedämme kokemuksesta, että mitä köyhempi perhe, sitä suurempi riski tytöillä on joutua silvotuksi ja alaikäisenä naimisiin, Gothóni sanoo.

YK:n väestörahaston UNFPA:n mukaan koronapandemialla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia tyttöjen sukuelinten silpomiseen. Pahimmillaan se voi lisätä silpomisten määrää jopa kahdella miljoonalla seuraavien kymmenen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että silpomisen vastaista työtä tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Avuntarve kasvaa.

- Silpomisen vastainen työmme jatkuu niin kauan, kun ohjelma-alueillamme on haitallista perinnettä. Rakennamme turvataloja, koulutamme silpomisen haitoista ja järjestämme silpomisen korvaavia vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä. Olemme jo vähentäneet silpomista Kenian Sookissa lähes 100 prosentista 30 prosenttiin. Sillä tiellä jatkamme edelleen.