close

This option is currently not available

Close close
Kiden, 25, istuu lastensa kanssa

Vaikea alku pakolaisleirillä Etelä-Sudanissa

Kidenin ja hänen lastensa kaltaiset pakolaiset kohtaavat uusia haasteita Ugandan leirillä

25-vuotias Kiden on kuuden lapsen äiti, ja odottaa parhaillaan seitsemättä. Aiemmin hän asui perheineen Etelä-Sudanissa, mutta kuukausi sitten he pakenivat turvaan Ugandaan. Konfliktin kiihtymisen yhteydessä heidän kotinsa poltettiin tuhkaksi, mutta elämä ei ole ollut sen helpompaa leirissä. 

Kiden ja hänen kuusi lastaan siirrettiin äskettäin Ugandan pohjoisosassa sijaitsevalle Bidi Bidin leirille. Viikko heidän tulonsa jälkeen he elivät yhä paljaan taivaan alla. Perhe ei ollut saanut kyhätyksi asuntoa tuoreessa pakolaiskeskuksessa Yumben alueella. 

- Aviomieheni on heikossa kunnossa, eikä hän ole jaksanut pystyttää meille suojaa. Kun sataa, kaikki kastuu. Mistään emme löydä suojaa. Joskus käärimme pressun ja huopia suojaksemme. Olen raskaana, enkä tiedä miten tästä selviän. On vaikeaa ja pelottavaa nukkua yöt paljaan taivaan alla, Kiden kertoo.

Kiden kahden lapsensa kanssa Bidi Bidi -leirillä Pohjois-Ugandassa

Alkuun on päästävä omin voimin 

Kiden on yksi tuhansista pakolaisista, joilla ei ole suojaa uudessa Bidi Bidin pakolaisleirissä, jonne yli 15 000 sudanilaispakolaista on siirretty Adjumanin ja Moyon leireistä. Ugandasta tullessaan pakolaiset saavat majoituksen ja aterioita. Kun heidän asiansa on käsitelty, kukin perhe siirretään pakolaiskeskukseen, annetaan pala maata ja perustarvikkeet uuden elämän aloittamiseen.  

He saavat pressuja, palkkeja ja nauloja YK:n pakolaisjärjestöltä. Kuitenkin tässä tulevat seuraavat haasteet – heidän on nyt kyhättävä jonkinlainen asumus tai jatkaa tähtien ja sateen alla nukkumista. Leirissä 60 % asukkaista on naisia ja lapsia, joiden on usein vaikeaa rakentaa tilapäisiä suojiaan. Nämä perheet ovat riippuvaisia muiden pakolaisten avusta kotiensa pystyttämisessä. 

- Kaikilla on kiire saada oman perheen asumus kasaan. Nuoret miehet auttavat vanhoja ja sairaita, mutta siihen menee aikansa. Yöllä peittelemme itsemme YK:n huopiin ja sitten laitamme pressun päälle suojaamaan kastumiselta”, Kiden kertoo apeana.

Kiden ja hänen lapsensa

Mieluummin leirillä kuin kotona 

Tätä tilannetta on pahentanut käynnissä oleva sadekausi. Käymälöitä ei ole tarpeeksi, joten vanhat ja nuoret ovat alttiina vesin tartuttamille sairauksille. Kiden kertoo, että vaikka olot ovat vaikeat, hän on mieluummin täällä kuin palaisi takaisin Etelä-Sudaniin. 

- Naapureideni lapset joutuivat taistelijoiden hyväksikäyttämiksi, ja näimme tämän tapahtuvan. En voi palata sinne ainakaan nyt, Kiden lisää vakavana. 

World Vision pyrkii tarjoamaan lämpimän aterian kaikille tulokkaille Bidi Bidin leirissä ja jakamaan ruokaa ja kipeästi kaivattuja tarvikkeita perheille. Aloitamme myös suojeluohjelman leirillä olevien lasten ja yksin tulleiden lasten turvaksi.

Ruokaa jaetaan pakolaisleirillä Ugandassa

Sinäkin voit auttaa

Auta maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia

Auta kuukausilahjoittajana

Lue lisää