close

This option is currently not available

Close close
Hymyilevä Jerry pitää sylissään kiliä.
14.4.2023

Vuohi lahjaksi

Näin kolmen lapsen elämä on muuttunut.

Miksi vuohi on vuodesta toiseen yksi suosituimmista aineettomista lahjoista? Vuohi on tehokas köyhyyden kierteen murtaja. Vuohen ravitseva maito on tärkeää erityisesti lapsille, jotka juovat sitä päivittäin. World Visionin ohjelmatyöalueilla vuohen maito voi olla lapsen päivän ainoa ateria. Kilien myötä vuohesta saatu hyöty moninkertaistuu ja perheet saavat niiden myynnistä lisätuloja. Lisätuloilla vähävarainen perhe voi kustantaa lasten koulu- tai lääkärikuluja sekä hankkia lapsille monipuolisempaa ravintoa. Kun perhe saa vuohen, he saavat World Visionilta myös koulutuksen sen hoitamiseen sekä tukea ruokintaan ja esimerkiksi suojan rakentamiseen.

Tässä artikkelissa esittelemme, miten World Visionin lahjoittajien mahdollistamat vuohet hyödyttävät lapsia ja heidän perheitään.

Miksi antaa lahjaksi vuohi?

Hymyilevä Jerry pitää sylissään kiliä.

Vuohet mahdollistivat koulunkäynnin Jerrylle ja hänen sisaruksilleen

Jerry, 14, on vanhin neljästä sisaruksesta, joiden kanssa hän asuu äitinsä ja kahden setänsä lisäksi Ugandan Teregon alueella.

Etelä-Sudanin kriisin ollessa pahimmillaan ja pakolaisia virtasi Ugandaan ja pakolaisille olemassa olleet tilat täyttyivät nopeasti. Ennen Omugonin siirtokunnan syntymistä, se oli valtava alue tavanomaista maata, jonka Jerryn isoisä omisti yhdessä veljiensä kanssa. Siellä Jerryn isä ja isän veljet viljelivät maata yhdessä lastensa kanssa ansaitakseen elantonsa, mutta nähdessään kehityksen, joka tapahtui pakolaisia vastaanottavilla alueilla, veljekset sopivat isänsä kanssa lahjoittavansa maa-alueen käytettäväksi pakolaisasutuksen järjestämiseen.

Vuonna 2016 Jerry menetti isänsä lyhyen sairauden jälkeen ja siitä lähtien elämä oli hyvin vaikeaa, hän muistelee.

- Äitini oli niin stressaantunut ja melkein jätti meidät. Hänellä oli vaikeuksia selvittää, kuinka maksaa koulumaksumme, Jerry kertoo.

Tuolloin kahdeksanvuotias Jerry kävi koulua kolme kertaa viikossa.

- Ruokaa oli vähän, ja söimme vain kerran päivässä. Koulu oli myös vähän kaukana, ja nälän takia minulla ei ollut energiaa kulkea koko matkaa, hän sanoo.

Kovien olosuhteiden vuoksi Jerryn äiti päätti lähettää kolme lastaan asumaan kaukaisten sukulaistensa luo.

Jerry halusi löytää keinoja auttaa äitiään ja nuorempia sisaruksiaan.

Perhe sai World Visionilta aineettoman lahjakaupan kautta kaksi vuohta - pukin ja kutun, jota kutsutaan GuluGuluksi. GuluGulu synnytti kolme kiliä ensimmäisestä raskaudestaan ja myöhemmin vielä kaksi lisää. Siitä lähtien vuohet ovat jatkaneet lisääntymistä ja tällä hetkellä perhe omistaa 12 vuohta.

- Siitä lähtien, kun saimme nämä vuohet World Visionilta, olen saanut niin paljon rauhaa, Jerry sanoo.

Perheellä on nyt varaa syödä useampi kuin yksi ateria päivässä ja maksaa myös koulumaksut kaikille lapsille.

Jerryn suoritettua peruskoulunsa ja valmistautuessaan lukioon, hän myi yhden vuohista 150 000 Ugandan shillingillä eli noin 40 dollarilla.

- Käytin 75 500 Ugandan shillinkiä (noin 20 dollaria) ensimmäisen lukukauteni maksujen maksamiseen ja ostin myös itselleni koulupuvun, Jerry sanoo.

Jerryllä on tärkeä rooli pitäessään huolta, että hänen sisaruksensa jatkavat koulutustaan. Edmond, Jerryn nuorin veli, on toisella luokalla. Toisin kuin muut sisaruksensa, jotka asuvat muiden sukulaisten luona, hän asuu Jerryn, heidän äitinsä ja setänsä kanssa.

Viime jouluna Jerry myi kolmannen vuohen ja käytti rahat ostaakseen vaatteita äidilleen ja sisaruksilleen. Lopuilla rahoilla hän maksoi heidän koulumaksunsa ja osti vihkoja uutta lukukautta varten.

- Veljeni myi vuohia ostaakseen univormuni, valkoisen paidan, lyijykynän ja teroittimen, Edmond sanoo.

Hän kertoo myös, että he voivat syödä hyvää ruokaa, kuten lehmänpapuja, munia, kalaa ja lihaa erityisinä päivinä, kuten juhlapyhinä.

Vuohien määrän jatkaessa kasvuaan, Jerry toivoo tulevaisuudessa voivansa vaihtaa niitä muutamiin lehmiin.

- Kun myyn näitä lehmiä, voin käyttää rahat jatkaakseni opintojani, jotta minusta voi tulla lääkäri. Haluan myös rakentaa tiilistä puolipysyvän talon, Jerry suunnittelee.

- Kiitos World Vision elämäni muuttamisesta, Jerry sanoo.

Lahjoita vuohi

Auta perheitä lahjoittamalla vuohi.

Osta lahjaksi vuohi

Miten vuohi auttaa?

Mustafa silittää sylissään olevaa vuohta.

Mustafan perhe sai uuden alun elämään

Mustafan ja hänen perheensä saapuessa Sudanista Ugandaan vuonna 2018, heidät siirrettiin Omugon pakolaisasutusalueelle maan pohjoisosaan.

Vuonna 2019 World Vision jakoi kaksi vuohta yli 2 500 kotitaloudelle Omugon ja Imvepin pakolaisasutusalueilla kotitalouksien tulojen ja ravitsemuksen parantamiseksi. Mustafan äiti Edina muistelee innoissaan, kun hän sai vuohensa.

- Olimme menettäneet kaiken Etelä-Sudanissa. Tiesin, että nämä vuohet auttaisivat meitä uudelleen rakentamaan tulevaisuutta varten, Edina sanoo.

Vuohet tukevat Shravanin perhettä

Shravan pitää vuohta sylissään.

Shravan, 13, asuu äitinsä Dayavatin ja kahden veljensä Durkeshin ja Premin, 22, kanssa Intiassa. Hänen isänsä jätti perheen muutama vuosi sitten. Hän oli alkoholisti.

- Hän asuu edelleen vieressämme, mutta ei huolehdi meistä, Prem sanoo.

Shravanin isoveli Prem on vammainen henkilö, mutta perheen ainoa elättäjä. Prem työskentelee räätälinä läheisessä kaupungissa, jonne Shravan vie ja hakee hänet polkupyörällään.

Perhe sai lahjoituksena kaksi vuohta World Visionilta, joista molemmat poikivat ja nyt heillä on yhteensä neljä vuohta. Shravan huolehtii niistä yleensä koulun jälkeen ja aamulla karjaa hoitaa hänen äitinsä. Kun Shravanilta kysytään, kyllästyykö hän koskaan huolehtimaan vuohista, hän sanoo:

- Ei, en koskaan kyllästy ruokkimaan niitä.

Lahjoita vuohi

Auta perheitä lahjoittamalla vuohi.

Osta lahjaksi vuohi

Lue lisää työmme tuloksista