close

This option is currently not available

Close close
Ukrainalainen tyttö esittelee tekemäänsä maalausta.
23.2.2023

Vuosi Ukrainan sotaa. Missä mennään nyt?

Kuvassa: Elisei, 8, osallistui taideterapiaan, joka on osa World Visionin mahdollistamaa lasten psykososiaalisen tuen ohjelmaa.


World Vision oli ensimmäisten joukossa auttamassa lapsia ja perheitä Ukrainan kriisissä. Tässä artikkelissa kerromme ajankohtaista tietoa järjestömme Ukraina-lahjoitusten käytöstä. 

Työssämme on käynnistynyt kesäkuussa 2022 toinen vaihe, jossa työmme kriisialueella on muuttunut vähitellen akuutista hätäavusta pitkäkestoisen humanitaarisen tuen tarjoamiseen. Kun konflikti alkoi, jaoimme hätäapua kuten ruokaa, käteistä, sim-kortteja ja hygieniapaketteja sekä tarjosimme huoltajille tietoa lasten suojelemisesta. Nyt siirrymme antamaan entistä enemmän psykososiaalista tukea lapsille ja aikuisille sekä tukemaan pakolaislasten koulunkäynnin jatkumista.

Miksi lahjoittaminen Ukrainan kriisiin on yhä ajankohtaista?

Emme saa unohtaa lapsia, jotka eivät paenneet Suomeen. Sotaa paenneista ihmisistä 5,9 miljoona on maan sisäisinä pakolaisina Ukrainassa. Tuellasi autamme näitä erityisen haavoittuvassa asemassa olevia perheitä.

Suuri osa sotaa paenneista lapsista ja naisista majoittuu jo ennestään köyhissä naapurimaissa. Tällä alueella kriisi koskettaa yhteensä kahdeksaa miljoonaa pakolaista. Tähän mennessä tukemme on tavoittanut 613 400 pakolaista, joista 230 000 on lapsia. Yhteistyössä Maailman ruokaohjelman kanssa World Vision tukee taloudellisesti myös niitä moldovalaisia ja romanialaisia perheitä, jotka ovat ottaneet luokseen pakolaisia Ukrainasta.

Kuinka apu menee perille?

Alona poseeraa kameralle lapsensa kanssa.
Alona on päässyt Länsi-Ukrainassa sijaitsevaan turvakotiin lastensa Diman (1) ja Arthurin (6) kanssa. Hän on yksi niistä ihmisistä, jotka ovat saaneet World Visionin tuella ruokaa.

Avustusoperaatiosta vastaa kansainvälinen World Vision, joka on yksi maailman suurimmista humanitaarisen avun toimijoista. Toimimme yhdessä muiden järjestöjen, YK:n ja uskonnollisten yhteisöjen kanssa. Työntekijämme sekä vapaaehtoisten verkostot ovat paikallisia ihmisiä, ja heillä on kielitaito ja asiantuntemus, jota avun tehokkaassa perille viemisessä tarvitaan. Tukemme keskiössä ovat lapset, naiset ja eri tavoin vammaiset ihmiset.

Lahjoittajiemme ansiosta olemme voineet reagoida nopeasti ja auttaa perheitä Ukrainan kriisissä.

Esimerkkejä lahjoituksien konkreettisista vaikutuksista Ukrainan kriisissä

  • 344 299 ihmistä on saanut ruoka-apua. Olemme Maailman ruokaohjelman (World Food Program) kumppani.
  • 94 817 ihmistä on saanut käteis- ja tukiseteliapua. Tällä on mahdollistettu pakolaisperheille ruokaa sekä talvivarusteita, kuten talvijalkineita ja -vaatteita sekä huoneenlämmittimiä. Lisäksi olemme toimittaneet ikääntyville pakolaisille silmälaseja, kainalosauvoja ja wc-istumia.
  • 86 205 pakolaista on saanut hygieniatarvikkeita. Tarvikesetit sisältävät välttämättömiä tarvikkeita hätämajoittuneiden perheiden tarpeisiin: pyyhkeitä, vessapaperia, saippuaa, vaippoja, terveyssiteitä, hammasharjoja, hammastahnaa sekä pyykinpesuainetta.
  • 36 941 ihmistä on saanut suojaa hätämajoituksesta ja naisten turvakodeista. Lisäksi olemme varustelleet sairaaloita Ukrainan sisällä, ja tästä on hyötynyt 4005 ihmistä.
  • 27 991 lasta on hyötynyt koulutusohjelmista, joilla turvataan koulunkäynnin jatkuminen poikkeusoloissa.
  • 24 574 ihmistä on saanut psykososiaalista tukea.

Vuosi Ukrainan sotaa. Missä mennään nyt?

Kukaan ei toivonut, että konflikti jatkuisi näin pitkään. Avun tarve ei ole ohi.

Pakolaisiksi joutuneiden perheiden tilanne on erityisen haavoittuva. Lapset ovat joutuneet jättämään koulunsa ja päiväkotinsa. Äideillä ei ole tuttua tukiverkkoa tai toimeentulokeinoa. Henkiset voimavarat ovat koetuksella, kun huoli läheisistä ja tulevaisuudesta on läsnä. Me World Visionissa olemme erityisen huolissamme lasten mielenterveyden haasteista, joita poikkeusolot aiheuttavat.

Tällä hetkellä Suomen World Visionille saapuvat Ukraina-lahjoitukset ohjataan avustusoperaatiossamme sinne, missä tarve on suurin. Lahjoitukset muuttuvat ruoka- ja käteisavuksi, talvivaatteiksi, psykososiaaliseksi tueksi sekä koulutarvikkeiksi. Ohjaamme perheitä koulutuksen ja mielenterveyden jatkohoidon piiriin. Avustustyömme tavoitteena on auttaa yli 900 000 ihmistä Ukrainassa, Romaniassa, Moldovassa ja Georgiassa.

Lahja ukrainalaiselle äidille

Tällä aineettomalla lahjalla tuet ukrainalaisten äitien jaksamista.

Osta lahja

Lue lisää Ukraina-avustustyöstämme