close

This option is currently not available

Close close
zambialainen kummilapsi istuu kotinsa ovensuussa ja pitelee kädessään kirjettä. Ulkoota paistaa valoa sisälle ja lapsi istuu auringossa. Kuva on otettu takaapäin.
1.7.2021

Yllättikö kummilapsen kirje?

Oletko ihmetellyt, että kummilapsesi kirje on todella lyhyt?

Innostut huomatessasi, että kummilapsen kirje on vihdoin saapunut Plussaan! Mutta avatessasi sen joudutkin hieman pettymään, sillä se onkin kovin lyhyt, muodollinen tai kuulostaa samalta kuin edellinen. Ja joskus sanavalinnat ja lauseet eivät tunnu lapsen kirjoittamalta.

Kuulostaako tutulta? Mutta mistä tämä johtuu?

Ennen kuin avaamme syitä tähän, tässä muutama tärkeä asia kirjeenvaihdosta kummin ja kummilapsen välillä: 

1. Lapsista on mukavaa saada kirjeitä kummeiltaan.

World Vision toteutti nelivuotisen tutkimuksen, jossa selvitettiin kummilasten asennetta kirjeenvaihtoa kohtaan. Tulokset osoittivat, että kummiohjelmissa mukana olevat lapset, jotka kirjoittavat ja saavat kirjeitä, ovat iloisempia ja toiveikkaampia tulevaisuutensa suhteen.  

2. Lapset vastaavat kummien kirjeisiin aina itse.

Hyvin pienet tai vammaiset lapset saavat apua kirjoittamiseen World Visionin henkilökunnalta, kyläyhteisön vapaaehtoiselta tai omalta vanhemmalta tai huoltajalta, mutta kaikki lapset ideoivat ja päättävät itse mitä kirjeeseen kirjoitetaan.

indonesialainen lapsi pitelee kirjettä kädessään ja hymyilee sitä lukiessaan

3. Lapsen lukutaito on puutteellista

Kumppanimaissamme monet lapset aloittavat koulun myöhemmin esimerkiksi paikallisen koulujärjestelmän, sairauden tai rahan puutteen vuoksi. Opetuksen laatu voi olla heikkoa ja ruuan puutteen tai sairastelun takia edistyminen voi olla hidasta.  

Maailmanpankin tutkimus osoittaa, että jopa puolella kehittyvien maiden 10-vuotiaista lapsista on vaikeuksia ymmärtää yksinkertaista tekstiä. Vastaava luku kehittyneissä maissa on vain 10 %. Haasteet koskevat sekä pieniä että vähän vanhempia kummilapsia.

koululainen Intiassa kirjoittaa kirjettä ja istuu pöydän ääressä. hänellä on vihreä paita ja takana on sininen seinä.

4. Lapset kirjoittavat kirjeitä ryhmässä 

Ryhmässä kirjeiden kirjoittaminen on paljon hauskempaa. Samalla voi käydä niin, että monien kummilasten kirjeet alkavat kuulostaa samalta. World Visionin henkilökunta tai paikalliset vapaaehtoiset saattavat kannustaa lapsia työskentelemään yhdessä. Avustajat voivat myös antaa lapsille ideoita ja vinkkejä. Vaikka lapsia kannustetaankin luovuuteen, he saattavat kopioida tekstiä toisilta lapsilta, jolloin kirjeistä tulee helposti samanlaisia. 

world visionin työntekijä avustaa kummilasta kirjeen kanssa. Molemmat hymyilevät kuvassa ja pitelevät kirjettä kädessään.

5. Muodollinen kirjoitustapa kertoo kunnioituksesta

Käsitys kohteliaisuudesta on erilaista eri kulttuureissa, ja jonkin maan kunnioittava tapa saattaa vaikuttaa toisessa maassa etäiseltä tai liian aikuismaiselta. Lisäksi maissa, joissa kirjeiden kirjoittamista ei juurikaan harrasteta, saatetaan käyttää muodollisempaa kirjoitustyyliä. Siksi joskus voi vaikuttaa siltä, että aikuinen olisi kirjoittanut kirjeen, vaikka todellisuudessa kummilapsesi on käyttänyt muodollista kieltä tai paikallisia lauseenparsia pyrkiessään olemaan kunnioittava ja kohtelias. 

cambodiassa kummilapsi ja hänen

6. Ajatus saattaa muuttua käännöksessä

Oletko joskus yrittänyt kääntää paikallisia sanontoja jollekin eri kieltä puhuvalle henkilölle? Samalle aaltopituudelle pääseminen voi olla vaikeaa. World Visionilla on yli 15 000 vapaaehtoista työntekijää 54 maassa, myös Suomessa. He tekevät arvokasta työtä kääntämällä lukuisia kirjeitä. Kääntäjämme tekevät parhaansa onnistuakseen, mutta joskus käy niin, että kirjeiden sisältö on muotoiltu tai ymmärretty hieman väärin. Tällöin käännös saattaa vaikuttaa muodollisemmalta tai persoonattomalta kuin on ollut tarkoitus. Joskus kirjeet käännetään jopa kahteen kertaan ennen kuin tipahtavat postiluukkuusi. 

Kirjeet ovat ainutlaatuinen mahdollisuus luoda yhteys sinun sekä kummilapsesi ja hänen perheensä välille. Lisäksi ne ovat lapsille mainio tilaisuus harjoitella viestintätaitoja elämää varten.  

Sinäkin voit auttaa

Auta suojelemaan lapsia ryhtymällä kummiksi.

Ryhdy kummiksi

Lisää kummiudesta