Vastuullinen liiketoiminta

Tehdään yhdessä kestävän kehityksen tavoitteista totta


Yksityisen ja järjestösektorin intressit kohtaavat eritoten Agenda2030 kestävän kehityksen tavoitteiden osalta. Ennen vastuu maapallon ja sen asukkaiden hyvinvoinnista lepäsi enimmäkseen valtioiden ja järjestösektorin hartioilla. Nyt on vahva konsensus siitä, että kunnianhimoiset kehitystavoitteet voidaan saavuttaa vain osallistamalla myös yksityinen sektori mukaan aktiiviseksi toimijaksi. Kun sekä kuluttajat että lainsäädäntökin vaativat vastuullisempaa liiketoimintaa, tulee siitä yrityksille entistä merkittävämpi kilpailuetu. 

Kestävän kehityksen tavoitteet Agenda 2030
Miehiä metsässä Etiopiassa

Tavoitteen 13 ilmastoteot toteutuvat innovatiivisessa vesametsitysmenetelmässämme. Menetelmä on nimeltään FMNR, joka tulee sanoista farmer managed natural regeneration. Right Livelihood -palkinnon eli vaihtoehto-Nobelin saaneen World Visionin Tony Rinaudon kättenjälki näkyy avaruuteen asti. Hänen menetelmällään on herätetty henkiin miljoonia hehtaareita kuivaa aavikoitunutta maata takaisin vehreydeksi. Muun muassa Hesburger ja Pyhätunturi Oy hyvittävät hiilijalanjälkeään Etiopiassa tehtävän FMNR-metsitystyömme kautta. 

Olemme erityisen vahva kumppani tavoitteen 6 osalta, koska olemme maailman kirkkainta kärkeä puhtaan veden tuottamisessa. Saastuneen veden aiheuttamat sairaudet ovat valtava syy alle 5-vuotiaiden lasten kuolemiin. Työmme tuloksena joka 10. sekunti yksi uusi ihminen saa puhtaan veden käyttöönsä eli 3 miljoona ihmistä vuosittain. Vesipisteidemme ja vesijohtoverkostojemme elinikä on huippuluokkaa, koska teknisen toteutuksen lisäksi siirrämme projektien omistajuuden aina paikallisille yhteisöille. Muun muassa R-kioskin kanssa toteutetun yhteistyön tuloksena puhdas vesi mullisti tuhansien srilankalaisten lasten elämän.

Hymyilevä lapsi hakemassa puhdasta vettä

Myös naisten aseman kohentaminen, köyhyyden ja nälänhädän vähentäminen sekä terveyden ja koulutuksen lisääminen ovat työmme keskiössä. Yhdessä voimme löytää sinun liiketoimintaasi ja yritysvastuutavoitteisiisi kytkeytyvää yhteistyötä, josta hyötyvät maailman vähäosaisimmat lapset ja yhteisöt. 

Ihmisoikeuksia kunnioittava yritysvastuulaki

Ykkösketju yritysvastuu lakialoite

Maailmassa on yli 150 miljoonaa lapsityöläistä. Me kaikki kulutamme tuotteita, joiden tuotantoketjuissa on hyödynnetty lapsityötä tai sorrettu ihmisoikeuksia. Tarvitaan laki, jolla velvoitetaan yrityksiä tunnistamaan, välttämään ja vähentämään toimintansa aiheuttamia kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia. Olemme mukana #ykkösketjuun-kampanjassa, joka vaatii eduskuntaa laatimaan ihmisoikeuksia kunnioittavan yritysvastuulain. Kampanjaa tukee yli 100 yritystä ja järjestöä. Yrityksistä mukana ovat muun muassa Fazer, K- ja S-ryhmät sekä Finlayson. Kampanjaa koordinoi yritysvastuujärjestö Finnwatch.
"Ihmisoikeuksien ja yhtäläisten mahdollisuuksien tukeminen on tehokkain tapa tuottaa kestävää kehitystä ja hyvinvointia", K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo sanoo.

Voit osoittaa tukesi allekirjoittamalla vetoomuksen yritysvastuulain puolesta osoitteessa: ykkosketjuun.fi