Martela

Lisäravintoa puita istuttamalla

Professori Eero Aarnio suunnitteli Martela Oyj:n mallistoon ''The Tree'' –tilanjakajan. Osa jokaisen puun tuotosta lahjoitettiin Suomen World Visionin Perun Andeilla ja Kenian Mogotiossa sijaitseviin aluekehityshankkeisiin. Alueille on hankittua puita eroosion pysäyttämiseksi ja ehkäisemiseksi. Hedelmäpuista saadaan myös lisäravintoa, josta etenkin alueen lapset hyötyvät.

Perussa projekti on tähän asti tuottanut yli 100 000 oikeaa puuta, jotka ehkäisevät eroosiota ja tuovat vuoristoseudun perheille lisäravintoa. Paikalliset asukkaat ovat jatkaneet puiden istuttamista suomalaisoppien avulla ja kunnan päättäjät ovat määränneet virallisen metsien istutuspäivän.

Keniassa The Tree -tilanjakajan tuotoista lahjoitettava osa tulee parantamaan elinolosuhteita uuden metsitysmenetelmän kautta. Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) -menetelmässä herätetään eloon jo katkaistujen puiden kantoja. Näin saadaan uusia puita nopeammin ja edullisemmin kuin istuttamalla taimia maahan. Pihapiirissä olevien puunkantojen herättämisen myötä polttopuiden kantoon kuluu vähemmän aikaa, jolloin naisille jää aikaa hankkia lisätuloja viljelemällä kotipuutarhaa.

- Haluamme yrityksenä olla mukana korkeatasoisessa ja luotettavassa hyväntekeväisyydessä. Tämän tuotteen kohdalla se tuntui hyvin luontevalta, kun aiheena on eroosion estäminen kehitysmaissa. Professori Eero Aarnio kertoo mieltäneensä puun alusta asti paratiisin puuksi, ja näin tämäkin puu saadaan tuottamaan hedelmiä niitä kipeästi tarvitseville, kertoo Martela Oyj:n johtaja Petteri Kolinen.