Sri Lankassa nähdään nyt eteenpäin

Suomalaisten kummien yli kymmenen vuoden työ Sri Lankassa on ollut tuloksellista. Kalpitiyan alueen perheet näkevät nyt lapsillleen tulevaisuuden, jossa vaihtoehtoja on enemmän kuin koskaan ennen. Perheitä piinannut köyhyyden kierre murenee. Kiitos kummit! 

Lapsilla on monipuolisempaa ravintoa

Riittävän monipuolista ruokaa syövien lasten määrä on kaksinkertaistunut. Äidit oppivat ravitsemusryhmissä, millaista ruokaa eri-ikäiset lapset tarvitsevat. Kerran viikossa äidit kokoontuivat yhteen laittamaan uutta ruokaa.  

- Me emme tienneet, miten voisimme auttaa lapsiamme kasvamaan ja kehittymään pienestä pitäen. Ravitsemusryhmissä aliravitut lapset kuntoutuivat normaalipainoisiksi. Opimme, miten voimme  valmistaa saatavilla olevista aineksista terveellistä ja lapsille maistuvaa ruokaa.  – Thilini, kahden lapsen 31-vuotias äiti.  

Samalla äidit oppivat, mitä he voivat tehdä lastensa kanssa vauhdittaakseen heidän kehitystään. Ryhmään kutsutaan uusia äitejä, jotta opit leviävät.

- Tyttäreni on nyt saanut kehityksessään kiinni muita ikäisiään ja on nyt aktiivisempi. – Asuntha, 26 vuotta.

 

Perheillä on nyt käymälöitä, eivätkä ulosteet enää sairastuta lapsia

Vain harvoilla perheillä oli aikaisemmin käytössään käymälää. Nyt lähes jokaisessa perheessä on vessa. Useimmat tekivät tarpeensa puskaan tai rannalle. Jätökset kulkeutuivat ympäriinsä ja levittivät tauteja. Opastimme asukkaita rakentamaan kompostoivia käymälöitä, joissa ulosteista tulee vuoden kompostoimisen jälkeen lannoitetta.

- Aikaisemmin lapsemme olivat jatkuvasti sairaita. Mutta eivät enää sen jälkeen, kun rakensimme vessan. Tämä on elämäni ensimmäinen vessa.  Minusta on hienoa, että meillä on vessa. Aikaisemmin teimme tarpeemme mereen. Se oli hankalaa. Tätä vessaa on lastenkin turvallisempaa käyttää. Joskus joku ohikulkija kysyy, onko meillä vessaa, jota hän voisi käyttää. Aikaisemmin minua hävetti kertoa, että meillä ei ole vessaa. Eipä tarvitse enää hävetä! – Inoka, äiti.

 

Vammaiset lapset on päässeet kotinurkista kouluun

  • Yhä useampi lapsi käy vähintään alakoulua ja oppii siellä enemmän ( v. 2009: 81 %, v. 2018: 95%).
  • 40 esikoulua rakennettu tai korjattu. Näissä käy yhteensä 1880 lasta.
  • Uusia opettajanvirkoja saatu täytettyä.
  • 170 opettajaa täydennyskoulutettu.
  • 2 vammaisten lasten erityisluokkaa perustettu.

Aikaisemmin perheet pitivät vammaiset lapsensa piilossa kotosalla.  Työmme ansiosta perheet ovat rohkaistuneet laittamaan vammaiset lapsensa kouluun. Kahdessa alueen koulussa on nyt erityisluokka.

11-vuotias Ruchini on yksi erityisluokkalaisista. Hänellä on oppimisvaikeuksia, eikä lukemaan ja laskemaan oppiminen ole sujunut ikätovereiden tahdissa. Tavallisessa luokassa opettajalla ei ollut mahdollisuutta tukea Ruchinin oppimista.  Luokkatovereista ei myöskään löytynyt tytölle yhtään ystävää.  Koulu jäi kesken, kunnes erityisluokka aloitti.

- Olen nyt huojentunut. Toivon, että tyttäreni voisi oppia lukemaan ja kirjoittamaan uudella luokallaan.  Ystävän Ruchini on jo luokaltaan saanut, kertoo Ruchinin äiti.

 

Köyhyyden kierre katkeaa

  • Lapsiperheillä on noin neljännes enemmän enemmän käytettävissä tuloja ( v. 2011: 220 000 rupiaa eli 1165 euroa vuodessa ja 2015: 270 000 rupiaa eli 1430 euroa vuodessa).
  • Uusia taitoja oppineet asukkaat jatkavat muutoksentekoa pikkulasten ravitsemusryhmissä, lastenryhmissä, säästöryhmissä ja viljelijöiden ja tuottajien ryhmissä.
  • Sri Lankan World Vision  vahvistaa myös jatkossa asukkaiden ja päättäjien yhteistyötä.

Perheet myös osaavat suunnitella tulevaisuuttaan ja panostaa lastensa koulunkäyntiin. Damitha oli yksi äideistä, joka oppi uuden ammatin. Hän on nyt savenvalaja ja tekee ruukkuja. 

- Meitä tuettiin askel askeleelta muuttamaan tulevaisuutemme. Aluksi meitä ohjattiin miettimään, miten voimme parantaa lastemme terveyttä ja koulunkäyntiä. Jos meitä olisi ensin ohjattu yrittäjyyteen, olisimme keskittyneet siihen ja unohtaneet lasten tukemisen merkityksen.

Säästöryhmät opettavat perheitä säästämään rahaa. Ryhmistä voi lainata rahaa edullisella korolla yritystoiminnan aloittamiseen tai vaikka kodin parantamiseen.

- Aikaisemmin perheelläni ei ollut ollenkaan säästöjä. Nyt säästämme 200 rupiaa (noin 1 euro) viikossa ja talletamme sen säästöryhmän kautta. Nyt meillä on rahaa, jota voimme käyttää hätätapauksissa, kertoo Deepa.

Monet pienviljelijät käyttivät aikaisemmin suuren osan tuloistaan lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin. World Vision opetti Violetin perhettä ekologisempiin viljelytapoihin. Heidän puutarhassaan kasvaa nyt yli 50 eri lajia vihanneksia, hedelmiä ja lääkekasveja.

- Myyn satoani markkinoilla, jotka järjestämme yhdessä muiden viljelijöiden kanssa, ja minulla jää käteen enemmän kuin aikaisemmin, kertoo Violet.