Historia

Auttamisessa on kyse ennen kaikkea ihmisyydestä. Siitä, että meillä kaikilla on ihmisarvo.
Suomen World Visionin perustaja Ulla Tervo

Suomen World Vision aloitti toimintansa Helsingissä 1983. Järjestön perusti englannin kielen kääntäjä Ulla Tervo. Vain noin sadalla suomalaisella oli tuohon aikaan kummilapsi World Visionilta. He olivat ryhtyneet kummeiksi useimmiten Kanadan tai Englannin kautta.

Ulla Tervo oli ollut jo parin vuoden ajan filippiiniläisen pojan kummi ja tiesi, miten huikeaa kumppanuutta kummius voi parhaimmillaan olla.

– Kummiudessa on kaksi ulottuvuutta. Sen avulla muuttuu kummien ja heidän perheidensä sekä kummilapsen ja hänen yhteisönsä elämä. Kummius on vuorovaikutusta, jossa annetaan ja saadaan. Kummina saa seurata kummilapsen elämän todellisuutta ja tutustua hänen maahansa.

Innostuneen toiminnanjohtajan työ kantoi nopeasti hedelmää. Toimistoon saatiin lisää työntekijöitä ja kummien määrä kasvoi.

– Auttamisessa on kyse ennen kaikkea ihmisyydestä. Siitä, että meillä kaikilla on ihmisarvo. Auttamistyöhön kuuluu myös se, että haitallisia kulttuureja on haastettava. Silloin on vaikutettava paikallisiin rakenteisiin ja jopa poliittiseen tahtoon. Esimerkiksi lapsiavioliittojen kieltäminen ja tyttöjen silpomisen lopettaminen edellyttävät vahvaa vaikuttamistyötä, joka kohdistuu paikallisiin päättäjiin, Ulla Tervo sanoo.

Suomen World Vision on tehnyt sitkeästi työtä naisten ja tyttöjen hyväksi. Tervo kertoo ajasta, jolloin kenialaisperheet eivät halunneet laittaa tyttöjä kouluun. Tyttöjä raiskattiin koulumatkalla, ja moni heistä tuli raskaaksi. Koulu taas ei halunnut ottaa lapsen saanutta tyttöä enää takaisin opintielle.

– Nyt koulun yhteyteen on rakennettu asuntola, jossa tytöt voivat asua ja opiskella turvallisesti. Keniassa on tullut voimaan laki, joka velvoittaa koulut ottamaan raskaaksi tulleet tytöt takaisin koulun penkille. Tämä suuri muutos alkoi yhdestä pienestä koulusta, ja sen tyttöjen hyväksi tehdystä työstä.

Ulla Tervo on tyytyväinen järjestöönsä, jota hän nimittää virkeäksi kolmekymppiseksi. Tänään yli 13 000 suomalaisella on kummilapsi.

– Elämme ajassa. Olemme rohkeita ja valmiita kokeilemaan uusia asioita. Maailma muuttuu ja meidän on seurattava mukana. Uskaltaminen ja uuden etsiminen on tärkeää. Esimerkiksi yritysyhteistyö, jossa viemme suomalaisia yrityksiä kehitysmaiden markkinoille, on hyvä esimerkki ennakkoluulottomuudesta.

Ulla Tervo jäi eläkkeelle 2018 syksyllä.