Kambodzan vuosikirje

Lasten oikeudet kartalle Santukissa

Kambodzan kummien vuosikirje 2020 
 
Hei kummi,  

Vierailin Santukissa marraskuussa yhdessä suomalaisen kummiryhmän kanssa, ja saimme nähdä omin silmin, mitä Santukissa on saatu kummien tuella aikaan. Tutustuimme asukkaiden arkeen, elinoloihin ja kulttuuriin. Santukin asukkaat osallistuivat aktiivisesti World Visionin tapahtumiin ja koulutuksiin ja heissä näkyi aito into tehdä työtä oman elämänsä parantamiseksi. 

Kun aloitimme työmme Santukissa kolme vuotta sitten, monissa kodeissa ei ollut käymälää, vaan asukkaat tekivät tarpeensa puskiin, pelloille ja vesistöihin. Puhtaan veden ja sanitaation puute ovat edelleen suuria haasteita. Edistystä kuitenkin tapahtuu, ja yhä useammat lapset ja heidän vanhempansa ymmärtävät, mikä merkitys käsienpesulla ja vessoilla on heidän terveydelleen.  

Olemme myös puuttuneet alle 3-vuotiaiden lasten aliravitsemukseen. Heidän vanhempansa osallistuvat ravitsemus- ja ruuanvalmistuskursseillemme, kunnes lasten paino saadaan normaalille tasolle.  

Meille on tärkeää kitkeä lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Haluamme vähentää sekä perheväkivaltaa että lasten hyväksikäyttöä, ja teemme tätä yhteistyössä paikallishallinnon ja poliisin kanssa. Kansainvälisenä lastenpäivänä järjestimme tapahtuman, jossa opetettiin, miten vanhemmat voivat kasvattaa lapsiaan ilman fyysistä kurinpitoa. Tapahtumaa oli kuuntelemassa vanhempia, opettajia ja lapsia. Työmme myötä lapsista on tullut aiempaa tietoisempia omista oikeuksistaan ja osa heistä osaa jo hakea apua luotettavilta aikuisilta. 

Kolme neljästä kambodzalaisesta on alle 25-vuotiaita. Nuorilla onkin valtavasti voimavaroja. Koulutamme nuoria lastenkerhojen ohjaajiksi. Nuoret ohjaajat auttavat lapsia kouluaineissa kuten kielissä ja matematiikassa sekä opettavat lapsille heidän oikeuksistaan. Lastenkerhon ohjaaminen opettaa nuorille hyödyllisiä taitoja ja lisää heidän itsevarmuuttaan.  

Uskon, että lasten tulevaisuus Santukissa voi olla merkittävästi parempi juuri sinun ja muiden kummien tukemana! Tehtävää kuitenkin vielä riittää, jotta saamme tavoitteemme toteutumaan.  

Tällä hetkellä isona haasteena työssämme on koronaviruspandemia, jonka laajuus ja leviäminen huolestuttaa meitä kaikkia. Vaikka lapset vaikuttavat sairastuvan lievästi, koronavirus lisää lasten turvattomuutta. Sinun avullasi voimme jatkaa terveystyötä, jota tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Pidetään yhdessä yllä toivon ilmapiiriä meillä ja maailmalla. Myöhemmin tässä kirjeessä kuvaterveisten yhteydessä kerromme lisää koronan aiheuttamasta tilanteesta. 
 
Lämpimin terveisin,  
 
Petra Matsi  

Ohjelma-asiantuntija, Kambodza
Suomen World Vision 

Viimeisimmän vuoden tietoja

Santuk

1063

lasta osallistui tukiopetukseen 

55

vakavasti aliravittua lasta on saatu normaalipainoiseksi.

1573

lasta ja nuorta oppi tunnistamaan lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa ja tietää miten toimia sitä kohdatessaan.

1980

kyläläistä sai hygienia- ja sanitaatiokoulutusta, jonka seurauksena 215 kotitaloutta rakensi vessan.

1001

vanhempaa sai ravitsemuskoulutusta, jolla estetään lasten aliravitsemus.

5

uutta kaivoa rakennettiin takaamaan vedensaantia 174 asukkaalle.

507

raskaana olevaa äitiä kävi neuvolassa ainakin neljä kertaa ennen synnytystä.

9

uutta lastenkerhoa perustettiin.

Kuvaterveiset kummeille

Lapset lähdössä koulusta kotiin

Lapset lähdössä koulusta kotiin. Tässä koulussa on esikoulu ja kuusi luokkaa. Esikoulurakennus on rakennettu kummeilta saaduilla yhteisörahalahjoilla. Rakennuksissa on myös rampit, jotta vammaiset lapset pystyvät käymään koulua. 

Lehmiä ja riisipeltoja

Kun kääntyy valtatieltä Santukiin, näkee riisipeltoja silmänkantamattomiin. Monet lapset ovat sadonkorjuun aikaan vanhempiensa kanssa työskentelemässä pelloilla.  

Santukilainen lapsi

Ravitsemuskoulutuksissa äideille näytetään kädestä pitäen, millaista on ravitseva ruoka ja miten sitä valmistetaan paikallisista aineksista. Köyhissä perheissä ravitsemus saattaa koostua pelkästään riisistä. Eräs puuro, jonka valmistusta opetamme, valmistetaan riisistä, kananmunasta, porkkanoista, kurpitsasta, sipulista, sianlihasta, pinaatista ja öljystä. Puuro on tarkoitettu ruuaksi yli 6 kk vanhoille lapsille.

Prasathin terveysaseman henkilökunta

Prasathin terveysasema on yksi kolmesta Kambodzan valtion terveysasemasta, jotka palvelevat Santukin alueella. Terveysaseman alueella asuu n. 10 000 ihmistä. Terveysasemalla on johtaja, kolme kätilöä, kaksi hoitajaa sekä harjoittelija. Suurin haaste on saada asukkaat kääntymään terveysaseman puoleen oikeissa asioissa ja oikeaan aikaan. Terveysasemalla tehdään odottavien äitien terveystarkastuksia, ehkäisyneuvontaa ja kierukoiden asennuksia, synnytyksiä, hoidetaan pieniä tapaturmia, analysoidaan verikokeista esim. malariaa ja denguekuumetartuntoja. Valtion tarjoama lääkevalikoima on yksinkertainen: parasetamolia, vitamiineja ja antibiootteja.

Kummi tapaamassa kummilastaan opintomatkalla

Viime vuoden marraskuussa joukko kambodzalaisten lasten kummeja osallistui Suomen World Visionin järjestämälle opintomatkalle Santukiin. Kummit pääsivät tapaamaan kummilapsensa Santuk-vuoren juurella. 

Santuk-vuori

Santuk-vuori, jonka mukaan alue saa nimensä. Tarinan mukaan rakastavaiset tapasivat vuorella joka ilta auringonlaskun jälkeen. Tytön isä kielsi lastaan tapaamasta poikaa, koska tämä oli köyhä. Poika pyysi tyttöä vielä viimeiseen tapaamiseen, mutta tyttö ei saapunut paikalle. Poika ryhtyi munkiksi ja rakensi vuoren huipulle pagodan. Santuk tarkoittaa "särkynyttä sydäntä" tai "sydänsurua".

perhe

Opintomatkalla kummit vierailivat eräässä perheessä, jonka tilanne oli parantunut World Visionin työn avulla. Vanhemmat kertovat: Vielä pari vuotta sitten perheen isällä oli päihdeongelma ja hän joi ja oli arvaamaton perheelleen, löi ja räyhäsi. Perheellä ei ollut kunnon toimeentuloa. Rahaa ei ollut aina enää ruokaan, ei edes riisiin. Lapset olivat paljon sairaina. Kun peltotöistä tuli joskus tuloa, isä uhkapelasi perheen vähät rahat. Kaksi vuotta sitten World Vision alkoi tehdä yhteistyötä perheen kanssa. Perheen äidille opetettiin, miten hän voi elättää perheensä leipomalla ja myymällä leipomuksiaan lähikylissä sekä tekemällä ruokaa juhlia varten. Äiti kertoo, ettei hän olisi voinut aloittaa liiketoimintaa, ellei olisi saanut World Visionilta aloituspakettia, jossa oli muutamia leivontaan tarvittavia välineitä. Perhe on nyt täysin omavarainen, eli he eivät tarvitse enää apua toimeentuloonsa. Kun kysyimme, mikä oli muutoksen tekemisessä vaikeinta, äiti vastasi: Vaikeinta on ollut pariskunnan keskeisten välien korjaaminen, mutta äitiä ajoi eteenpäin se, että lapsille oli saatava ruokaa. Nyt unelmana on hankkia isompi talo ja kouluttaa lapset mahdollisimman hyvin. Vanhemmat toivovat, että lapset voivat käydä koulunsa loppuun saakka ja saada ammatin ja jopa opiskella yliopistossa. Kuvassa äiti pehmentää banaaninlehtiä herkkua varten, joka kääritään banaaninlehteen.

Lapsia pesemässä kädet

Koronaviruspandemia lisää lasten turvattomuutta. Jos vanhemmat sairastuvat, he eivät pysty huolehtimaan perheen toimeentulosta ja lapset voivat joutua töihin heidän sijastaan. Lapset, jotka jäävät ilman aikuisen huolenpitoa, voivat joutua muiden hyväksikäyttämiksi ja kohtaamaan väkivaltaa. Monessa perheessä on vain yksi huoltaja, ja tämäkin voi olla iäkäs isovanhempi, jolle sairastuminen voi olla erityisen kohtalokasta.  

Sinun ja muiden kummien tuella pystymme: 

  • tiedottamaan hyvästä hygieniasta ja muista keinoista välttää tartunta.  
  • lisäämään käsienpesupaikkoja ja jakamaan saippuaa.  
  • tukemaan kummilapsesi kotiseudun viranomaisia estämään viruksen leviämistä. 
  • aloittamaan kriisiavun, mikäli koronavirus leviää laajemmin.  

Olemme toimineet tehokkaasti vastaavanlaisten pandemioiden ja epidemioiden yhteydessä, ja meillä on kokemusta globaalista ja paikallisesta yhteistyöstä esimerkiksi Ebolan ja Zikaviruksen torjuntaan liittyen. Teemme kaikkemme sen eteen, että myös maailman haavoittuvimmat lapset selviävät tästä. Kiitos, että olet mukana tukemassa ennaltaehkäisevää terveystyötä, jota teemme kaikkien kummilasten asuinalueilla. Me selviämme tästä yhdessä! 

Ps. Voit seurata ajankohtaisia tietoja koronapandemiasta ohjelma-alueillamme Suomen World Visionin Facebook-sivuilta sekä verkkosivuiltamme