Mogotio

Aluekehitysohjelma

Mogotion aluekehitysohjelma sijaitsee Länsi-Keniassa noin 200 kilometrin päässä pääkaupunki Nairobista ja noin 50 kilometriä Nakurun kaupungista pohjoiseen. Alue on suhteellisen kuivaa ja sateet satunnaisia. Alueella asuu noin 24 000 ihmistä. Kummilapsia alueella on noin 1200. 

Perheet saavat toimeentulonsa pääasiassa karjankasvatuksesta ja pienviljelystä. Puhtaan veden puute on alueen suurimpia haasteita ja tilanteen parantamisessa riittää töitä. Vedenhakumatkat ovat pitkiä ja usein edes kouluissa tai terveysasemilla ei ole saatavissa puhdasta vettä. Vesipisteiden rakentamisen myötä perheiden ja lasten vedenhakumatkat lyhenevät ja muulle toiminnalle, mukaan lukien koulunkäynti, jää enemmän aikaa. Vedensaannin parantumisen myötä myös karjankasvatus ja vihannesten ja hedelmien viljely kotipuutarhoissa tehostuvat.

Sanitaatio- ja terveystilanteen sekä lastensuojelun parantaminen vaatii ponnistuksia Mogotiossa. Ohjelman edetessä työn painopiste siirtyy yhä enemmän yhteisön vahvistamiseen, ja asukkaita myös koulutetaan vaatimaan heille kuuluvia palveluita viranomaisilta. 

Puhtaan veden puute on alueen suurimpia haasteita
Tervetuloa Mogotioon

Tervetuloa Mogotioon

Mogotio kartalla

Aloittaessamme työn alueella kolme suurinta haastetta olivat

Puhdas vesi

Vesilammikko

Pahimmillaan vain 10 % ihmisistä on käytössään puhdasta juomavettä. Likainen juomavesi aiheuttaa tauteja, ja veden hakuun kuluu aikaa, joka on usein pois lasten koulunkäynnistä.

Ratkaisu:

Vesiperäiset sairaudet vähenevät, kun kunnostetut ja turvalliset vesipisteet yleistyvät ja puhdasta vettä on helpompi saada. Uusien kaivojen rakentaminen tuo veden kotiin ja kouluihin, terveysasemille ja toreille. Useammat lapset pääsevät kouluun, kun vedenkanto ei vie enää lasten aikaa.

Heikko hygienia

Rakennus ja ihmisiä Mogotiossa

Vessojen puute sekä heikko hygienia levittävät tauteja, kuten ripulia, joka toistuessaan usein ja jatkuessaan pitkään lisää aliravitsemusta.

Ratkaisu:

Ripulitaudit vähenevät, kun koteihin ja kouluihin saadaan vessoja ja hygieniakäytännöt paranevat. 

Terveydenhuolto

Vauva terveysasemallla

Ohjelman alussa vain reilu neljännes alueen lapsista rokotettiin ja edelleen moni lapsi saa äidiltään hiv-tartunnan.

Ratkaisu:

Kun koulutettuja terveystyöntekijöitä on enemmän ja terveysasemat sijaitsevat lähempänä ihmisiä, paranee myös alueen terveystilanne. Valistustyön ja seurannan myötä odottavat äidit käyvät raskausaikana neuvolassa ja vanhemmat hankkivat lapsilleen tarvittavat rokotteet. Hiv-positiiviset vanhemmat oppivat miten suojella lastaan tartunnalta.

Tässä olemme nyt

Mogotion aikajana
Mogotion koululaisia koulun edustalla
Äiti ja lapsi nurmella Kenian Mogotiossa
Mogotiossa on kuivaa ja puhtaasta vedestä on pulaa
Likainen vesilammikko
Mogotiolainen äiti lapsensa kanssa
Mogotiolainen koulurakennus
Auto Mogotiossa

Uusimmat uutiset Keniasta