Sook

Eritysprojekti

Sookin eritysprojekti sijaitsee läntisessä Keniassa, Länsi-Pokotin läänissä, joka on kuivaa ja puolikuivaa aluetta. Alueen väestö on pääosin pokotteja, joiden elämätapana on paimentolaisuus eli ihmiset ja perheet siirtyvät ajoittain karjan kanssa paikasta toiseen. Hankkeen tavoitteena on parantaa etenkin tyttöjen asemaa eli ennen kaikkea vähentää tyttöjen silpomista ja lapsiavioliittoja valistus- ja vaikuttamistyön kautta. Tyttöjen sukuelinten silpomisenvastaista työtä tehdään esimerkiksi kertomalla käytännön vaaroista ja kannustamalla tyttöjen koulunkäyntiä. Lisäksi ohjelmassa kohennetaan alueen väestön terveydentilaa ja kehitetään ihmisten toimeentuloa.

Aloittaessamme työmme Sookissa noin 95–98 prosenttia tytöistä silvottiin. Nykyään noin 45 prosenttia. Olemme siis onnistuneet lähes puolittamaan silvottujen tyttöjen määrän.

Vaihtoehtoinen aikuistumisriitti

Tyttöjen silpominen on ollut merkki aikuisuuteen siirtymisestä ja suuri juhlan aihe yhteisössä. Halusimme säilyttää juhlallisuudet, mutta poistaa niistä haitalliset perinteet. Nykyään vaihtoehtoisissa aikuistumisriiteissä opitaan sukupuoli- ja seksuaalisuusterveydestä, omista oikeuksista, sekä tietenkin juhlitaan! Myös pojat osallistuvat niihin yhä enemmän.

Vaihtoehtoisen aikuistumisriitin kulkue

Vaihtoehtoisessa aikuistumisriitissä sanotaan vahvasti EI silpomiselle.

William Lopetakou, yhteisön johtaja

”Olen kenialainen yhteisöni johtaja täällä Sookissa ja vastustan silpomista. Olen vasta nyt ymmärtänyt, kuinka paljon kuolemaa silpominen aiheuttaa erityisesti synnytyksen yhteydessä. Monet esikoiset kuolevat synnytyksessä ja äideille tulee avanteita. Sitten kun me vanha polvi päätämme, että asioiden on muututtava, kulttuurimme muuttuu. Ja muutoksen aika on nyt.”

Domtilla Losokolian

"Olen 28-vuotias kenialainen perheenäiti Sookista ja vastustan silpomista. Minut on silvottu kun olin 10- tai 11-vuotias. Meitä oli 12 tyttöä, ja odotin juhlia innoissani, sillä merkitsihän se aikuiseksi siirtymistä. Kipu oli tietenkin sanoinkuvaamaton ja arpi todella kipeä. Kipua ei saanut näyttää, vaan se oli vaan kestettävä. Kolmen ensimmäisen lapseni synnytykset olivat silpomisen takia vaikeita, sillä repesin ja minuun sattui. En kuitenkaan kanna äidilleni kaunaa silpomisesta, sillä hän ei tiennyt paremmasta. Silloin silpominen oli käytäntö, josta ei kerta kaikkiaan poikettu. Kaikki luokkani tytöt silvottiin. Minun tyttäriäni ei enää silvota.”

Marygonetti Chemtai

"Olen 17-vuotias kenialainen Sookin vaihtoehtoiseen aikuistumisriittiin osallistuja ja vastustan silpomista. Silpominen on epäinhimillistä. Olen oppinut paljon siitä World Visionin koulutuksissa. En halua kokea sen aiheuttamia vaikeuksia, sillä haluan isona toimittajaksi. Aiemmin silpomista vastustavia ihmisiä pidettiin pilkkana. Isoäitini toimi aiemmin silpojana, mutta nyt hän on tukenani kun osallistun vaihtoehtoiseen aikuistumisriittiin. Uusi sukupolvi tuo mukanaan muutoksen.”

Abraham Amuri

"Olen 17-vuotias kenialainen Sookin vaihtoehtoiseen aikuistumisriittiin osallistuja ja vastustan silpomista. On hyvä, että emme hyväksy enää silpomista, sillä näin tulevilla sukupolvilla on terveitä ja normaalisti syntyneitä lapsia. Silpominen vaikuttaa eniten tietysti tyttöihin, mutta kyllä se mietityttää minuakin. Joskus valvon yöllä ja mietin miten tytöt mahtavat pärjätä. Ja jos menisin naimisiin silvotun tytön kanssa, hänen kuukautis- ja avanneongelmansa aiheuttaisivat myös minulle huolta ja murhetta.”