Vesikioski Keniassa

Porakaivojen avulla pysyvään muutokseen

Kenian kummien vuosikirje 2019

Hei kummi,

Aloitin viime kesänä World Visionissa ohjelma-asiantuntijana ja vastuullani ovat Kenia ja Uganda. Olen aiemmin asunut Keniassa, joten maa on todella lähellä sydäntäni – on hienoa päästä tukemaan kanssasi Mogotion ja Ngoswetin lapsia.

Kävin elokuussa tutustumassa kummilastemme kotiseutuihin. Olin vaikuttunut World Visionin työstä alueella, jossa luonnonolot ja ympäristö ovat haasteellisia. Vaikka vierailumme aikana luonto oli yllättävän vihreää, tilanne ei ole aina tämä. Mogotio ja Ngoswet sijaitsevat puolikuivalla alueella, jossa vettä ei ole aina helposti saatavilla. Toissa vuonna alue kärsi vähäisistä sateista ja kuivuudesta. Tämän takia vesihuollon parantaminen on yksi päätavoitteistamme.Ngoswetissa pystyimme kummien tuella rakentamaan viime vuonna neljä uutta porakaivoa, jotka paransivat 2500 kotitalouden vesihuoltoa. Jokainen kilometri vesiputkea merkitsee moninkertaisesti vähemmän kuljettuja kilometrejä sadoille lapsille, etenkin tytöille, joiden vastuulla vedenkanto yleensä on. Lapset voivat käyttää vedenhakuun aiemmin kuluneet tunnit nyt opiskeluun - tai vain leikkimiseen. Vesihuollon kehittäminen mahdollistaa myös keinokastelun, jonka avulla perheet voivat kasvattaa vaikkapa hedelmäpuita. Hedelmille ja vihanneksille on runsaasti kysyntää parin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa, nopeasti kasvavassa Eldoretin kaupungissa, jonne perheet voivat niitä myydä ja saada lisätienestejä. 

Koska suurimmalla osalla Mogotion ja Ngoswetin alueen ihmisistä ei ole pääsyä pankkipalveluihin, on osallistuminen kylän tai naapuruston säästö- ja lainaryhmiin yleistä. Tapasin erään säästöryhmän jäseniä, jotka kertoivat ryhmän tukevan pienistä varoistaan erästä perhettä, joka oli ottanut hoitaakseen orpolapsen. Afrikkalaisessa yhteisvastuussa on jotain sanomattoman hienoa.   

Suomen World Visionin yksi vahva osaamisalue on vammaisten aseman ja oikeuksien parantaminen. Viime vuonna järjestimme kaikille kenialaisille työntekijöillemme koulutuksen, jotta pystymme entistäkin paremmin huomioimaan vammaisten lasten tarpeet ja muuttamaan vammaisiin lapsiin kohdistuvia negatiivisia asenteita ja ennakkoluuloja. Sekä Mogotiossa että Ngoswetissa kouluihin rakentamamme vessat ovat aina esteettömiä.

World Visionin aluekehitysohjemat ovat pitkäkestoisia eli 10-15 vuoden pituisia. Kehitys ei tapahdu hetkessä - tavoitteenamme on pysyvä muutos yhdessä alueen ihmisten kanssa. Moni tuntee vanhan afrikkalaisen sanonnan: ”Jos haluat edetä nopeasti, kulje yksin, mutta jos haluat edetä pitkälle, kulje yhdessä”.  

Kiitos kun kuljet yhdessä Mogotion ja Ngoswetin lapsien kanssa!

Jussi Laurikainen
Ohjelma-asiantuntija, Kenia
Suomen World Vision
 

Viimeisimmän vuoden tietoja

Mogotio

730

lasta pääsi nauttimaan turvallisesta vedestä, kun World Vision paransi kahden koulun vesihuoltoa

27,8 %

Mogotion asukkaista on selvityksen mukaan tietoisia perushygienian tärkeydestä. Vuonna 2016 luku oli vain 2,6 %. Valistus vaikuttaa ja näkyy ihmisten tavoissa

Nolla

alle 18-vuotiasta meni naimisiin. Köyhyyden vähentyessä perheillä on varaa pitää tyttöjä koulussa kauemmin eivätkä perheet kiirehdi saadakseen heitä naimisiin.

800

lasta osallistui lastenkerhojen toimintaan ja sai tietoa esimerkiksi omista oikeuksistaan.

Ngoswet

19

viljelijäryhmää sai vesipumpun keinokasteluun. 154 perhettä voi tämän ansiosta parantaa viljelmiään, ja ansaita uusia tuloja.

501

lasta (265 tyttöä ja 236 poikaa) sai syntymätodistuksen avullamme.

800

lasta viidessä koulussa sai lastenkerhoissa ympäristökasvatusta ja osallistui mangopuiden taimien istutukseen.

2500

kotitaloutta hyötyy neljästä uudesta, eri puolelle ohjelma-aluetta rakennetusta vesitankista.

Kuvaterveiset kummeille

Mogotiossa Molosin kylässä kaukaa tulleille vieraille kerrotaan näytelmän avulla, millaista veden haku oli ennen kummien tuella rakennettuja vesipisteitä. Lapset, joiden vastuulla veden haku aiemmin oli, voivat nyt jo katsella hymyillen esitystä. Mogotiossa ja Ngoswetissa olemme rakentaneet vesipisteitä myös kouluihin ja terveysasemille.

Mogotiossa ja Ngoswetissa olemme rakentaneet vesipisteitä myös kouluihin ja terveysasemille.
Vesikioski Keniassa

Olemme rakentaneet useita vesipisteitä ympäri Mogotiota. Vesipisteet ovat muuttaneet pysyvästi asukkaiden elämää. Lapsetkin voivat nyt käyttää vedenhakuun aiemmin kuluneet tunnit opiskeluun – tai vain leikkimiseen.

3.

Hallituksemme jäsenet Satu Saarinen ja Marko Kulmala saivat Mogotiossa kuulla lasten parlamentin jäseniltä, kuinka oppilaat osallistuvat asioista päättämiseen. 
Yhdessä toimiminen lisää lasten itsevarmuutta ja rohkeutta ottaa vanhempien ja opettajien kanssa erilaisia, sensitiivisiäkin asioita puheeksi.
 

Marko Kulmala ja Satu Saarinen Keniassa
Lastenkerhossa Keniassa

4.

Lastenkerhoissa lapset kuulevat erilaisista oikeuksista sekä siitä, miten he pystyvät suojelemaan itseään. He oppivat esimerkiksi sen, ettei poikia saa laittaa paimentamaan lehmiä silloin, kun heidän pitäisi olla koulussa.

5.

Koska suurimmalla osalla Mogotion ja Ngoswetin alueen ihmisistä ei ole pääsyä pankkipalveluihin, on osallistuminen kylän tai naapuruston säästö- ja lainaryhmiin yleistä. Kuvassa yksi tukemamme säästöryhmän jäsen ja kioskiyrittäjä

Naisten ryhmän yrittäjä
Viljelmät Ngoswetissa

6.

Ngoswetin alue on suhteellisen kuivaa ja kukkuloiden takia vaikeakulkuista. Korkeuserot mahdollistavat kuitenkin veden johtamisen vuorten rinteiltä tankkeihin ja edelleen pelloille. Vihannesten ja hedelmien kasvatus on helpompaa, ja Eldoretin nopeasti kasvavassa kaupungissa on kysyntää viljelijöiden tuotteille.

7.

Ngoswetissa on panostettu paljon vedensaantiin, sillä se on ollut yksi suurimmista haasteista alueella. 45-vuotias Janet on tyytyväinen muutoksiin. 

-Vesitankista ulotetun putken avulla saan paremmin vettä käyttööni. Kiitos World Vision, että pystyn nykyään viljelemään riittävästi vihanneksia ja hedelmiä sekä perheelleni että myytäväksi!
 

Nainen viljelemässä maata