Busia

Aluekehitysohjelma

Aluekehitysohjelma toteutetaan Ugandan ja Kenian rajalla sijaitsevassa Busian kaupungissa, joka sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Ugandan pääkaupungista Kampalasta. Ohjelman alueella asuu hieman alle 40 000 ihmistä. Busian kaduilla elää satoja lapsia. Moni heistä on tullut rajan yli Keniasta. Työntekijämme jututtavat lapsia ja yrittävät löytää mahdollisimman monelle asuinpaikan. Kun lapselle löytyy koti, vierailemme lapsen luona arvioimassa tilannetta ja kuulemassa sekä lasta että hänestä huolehtivia aikuisia.

Ohjelma keskittyy erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien kuten nuorten ja alaikäisten äitien ja katulasten tilanteen kohentamiseen.

Busian kaduilla elää satoja lapsia. Moni heistä on tullut rajan yli Keniasta.
Abdul kadulla Busiassa

Minä olen Abdul

Lapsia Busian kaduilla

Busian kaupungin kaduilla asuu satoja lapsia ilman minkäänlaista suojaa tai turvaa.Työntekijämme jututtavat lapsia ja yrittävät löytää mahdollisimman monelle asuinpaikan. Kun lapselle löytyy koti, työntekijämme vierailevat lapsen luona arvioimassa tilannetta ja kuulemassa sekä lasta että hänestä huolehtivia aikuisia.

Juma näyttää missä nukkui kadulla

Juman, 9, sänkynä toimi vanha riisisäkki. Juma oli vain kaksivuotias menettäessään vanhempansa. Kun poika täytti kolme vuotta, kukaan ei enää jaksanut pitää hänestä huolta. Juma joutui kadulle. - ­Pahinta oli pelko ja nälkä. Isommat lapset varastivat usein ruokani, Juma kertoo.

Abdul kadulla Busiassa

Abdul, 12, ajautui kadulle kaksivuotiaana väkivaltaisen perheriidan jälkeen. Vanhemmat hylkäsivät taaperoikäisen pojan ja jättivät hänet isompien katulasten huollettavaksi. -He opettivat minut haistelemaan bensaa. Se lämmitti ja vei näläntunteen pois. Öisin nukuin muovipussissa. Vaikeinta oli sateella. Silloin oli aina kylmä ja tulin usein sairaaksi, Abdul muistelee.

Katulapset keräävät romua

Katulapset hankkivat ruokarahaa keräämällä metallia. He kiinnittävät magneetin narun päähän ja etsivät sen avulla roskakasoista metalliromua myytäväksi. Työ on raskasta, ja palkaksi saa vain kolikoita. Isommat lapset ryöstävät usein pienempien saaliit.

Viemäri, jossa lapset nukkuvat Busiassa

Viemärit ovat yleisiä katulasten nukkumapaikkoja. Sateella nekään eivät anna turvaa, kun vesi tulvii voimalla sisään. Katulapset kohtaavat monia ongelmia. Seksuaalinen hyväksikäyttö, huumeet, alkoholi ja väkivalta ovat arkipäivää. Lapsia käytetään tavaran salakuljettajina, prostituoituina ja apukäsinä erilaisissa aikuisten halveksimissa pikkuhommissa, kuten jätteiden käsittelyssä.

Hillary keräämässä romua

Hillary, 7, joutui kadulle kolmen vanhana. Pojan äiti kierteli lähiseuduilla myymässä kasviksia, eikä ehtinyt huolehtia pojastaan. Kun puhe siirtyy isään, Hillaryä alkaa itkettää. -Kun isä kuoli, jouduin kadulle, hän sanoo ja painaa käsillään silmiään.

Bensarättiä haistellaan, jotta ei tunnettaisi nälkää ja surua

Katulapset hakevat lohtua hengittämällä bensiinihöyryä rätistä. Erittäin epäterveellistä päihdettä jaetaan ihan pienimmillekin, silloin ei tunne nälkää. Pullo takataskussa ja nesteeseen kastettu rätti kädessä on yleinen näky Busian kaduilla.

Boda boda -kuski John

John, 25, on boda boda -kuski. Hän ajaa pyörätaksia ja saa siitä ihan oikeaa palkkaa. Hän on entinen katulapsi, joka tuli isäksi jo 14-vuotiaana. John pitää huolta Mary-tyttärestään yhdessä vaimonsa kanssa. John pääsi World Visionin työllisyyskoulutukseen ja sai järjestöltä pyörän. Ammatin tuomalla toimeentulolla John on saanut elämänsä järjestykseen. Kaduilla partioivat boda boda -kuskit tekevät myös tärkeää lastensuojelutyötä. World Visio on ohjeistanut heidät raportoimaan lasten kaltoinkohtelusta viranomaisille.

Paul ja Hilda perheensä kanssa kotitalon pihalla

Paul (vas.) on pelastanut kadulta tässä jutussa esiintyneet Hillaryn, Abdulin ja Juman sekä vielä toisen Juma-nimisen pojan. Paulilla on Hilda-vaimonsa kanssa myös biologiset tyttäret Majja ja Jasmin. - Olen itse entinen katulapsi. Tiedän millaista elämää se on. Teen kaikkeni, että voin auttaa lapsia pois kadulta, Paul kertoo.

Alueen kolme haastetta ja ratkaisua

Katulapset

Katulapsia Ugandan Busiassa

Busia on vilkas rajakaupunki, jonne saapuu jatkuvasti uusia ihmisiä Ugandan eri osista ja myös rajan toiselta puolelta Keniasta. Tämän seurauksena esimerkiksi katulasten määrä on tavallista suurempi ja lapsia käytetään paljon erilaisissa töissä, mukaan lukien rajan yli tehtävässä kaupassa ja kapakoissa.

Ratkaisu:

World Vision kouluttaa alueen viranomaisia ja yhteisöjen toimijoita lastensuojeluun ja lasten oikeuksiin liittyvissä asioissa. Koulutuksen ja koordinaation myötä sekä lastensuojelurikkeistä raportointi että rikoksista rankaiseminen on lisääntynyt.

Toimeentulo

Lapset keräävät romua

Perheiden ja huoltajien taloudellinen tilanne on Busiassa usein huono eivätkä rahat riitä aina lasten koulunkäyntiin, vaan nämä saatetaan sen sijaan laittaa töihin.

Ratkaisu:

Perheiden toimeentuloa parantamalla parannetaan myös lasten asemaa. Etenkin haavoittuvassa asemassa oleville, vähän kouluja käyneille nuorille voidaan tarjota ammatillista koulutusta ja tätä kautta avata portti parempaan tulevaisuuteen.

Terveydenhuolto

Pieni vastasyntynyt vauva

Terveydenhoidon ja peruskoulutuksen järjestäminen on Ugandan hallinnon ja viranomaisten vastuulla. Näiden palvelujen saatavuus, taso ja laatu eivät kutenkaan aina vastaa Ugandan hallituksen itse asettamia ja laeissa säädettyjä vaatimuksia.

Ratkaisu:

World Visionin tavoitteena on, että kansalaiset tuntevat omat oikeutensa esimerkiksi saada tietyn tasoisia terveyspalveluja. Kun ihmisiä ensin koulutetaan ja valistetaan niin että he tietävät omat oikeutensa ja valtion velvollisuudet, voidaan heitä tämän jälkeen opastaa ja tukea vaatimaan valtiolta velvollisuuksiensa täyttämistä.

Uusimmat uutiset Ugandasta