Lapsen ja aikuisen käsi

Usein kysyttyä

1. Miksi kannattaa ryhtyä kummiksi?

Kummina käynnistät hyviä asioita, jotka johtavat pysyviin muutoksiin ja köyhyyden kierteen katkeamiseen.

Kummius on helppo, tehokas ja iloinen tapa auttaa kehitysmaassa asuvaa lasta ja hänen koko yhteisöään. Annat kummilapsellesi mahdollisuuden olla lapsi. Saat olla tukena hänelle hänen kasvaessaan kohti aikuisuutta.

Autat alueen aikuisia tekemään muutoksia, jotka takaavat lapsille paremman tulevaisuuden. Kummilapsesi kotiseudun kaikki lapset saavat mahdollisuuden koulunkäyntiin, terveydenhuoltoon ja riittävään ravintoon. Yhden kummin tuesta hyötyy paitsi kummilapsi, myös keskimäärin neljä muuta lasta samalla asuinalueella.
 

2. Voinko valita lapsen, jolle ryhdyn kummiksi?

Kyllä. Voit valita lapsen Kambodzasta, Keniasta tai Ugandasta. worldvision.fi/kummiksi -sivulla on esillä kustakin maasta kauimmin omaa kummia odottanut lapsi. Jos sinulla on erityistoiveita omasta kummilapsesta, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tällä hetkellä suurin osa vailla kummia olevista lapsista on poikia. Jos voit ryhtyä kummiksi pojalle, otamme apusi erityisen kiitollisina vastaan. World Visionin kummihankkeissa avustasi hyötyvät joka tapauksessa kylän kaikki lapset – myös siskot!
 

3. Miten kuulen kummilapsestani? 

Useimmista lapsista on olemassa pieni tervehdysvideo, jossa näet lapsen puhumassa omalla äidinkielellään. Kun olet alkanut kummiksi, saat esittelyn kummilapsestasi ja siitä, miten autamme hänen asuinalueellaan. Voit lähettää hänelle heti tervehdyksen osoitteessa plus.worldvision.fi. Tai jos haluat, voit muistaa häntä kirjeellä tai pienellä lahjalla. 

Kummilapsesi lähettää sinulle kirjeen, jossa hän kertoo tarkemmin itsestään. Saat sen kolmen kuukauden sisällä.

Suurin osa kummeistamme saa kummilapseltaan myös vuosittain lyhyen videon!

Joka vuosi saat vuosiraportin, jossa on lapsen tuore kuva ja hänen terveisensä.

Lähetämme sinulle sähköisen uutiskirjeemme, videoita ja lehtemme, joissa kerromme miten yhteinen työmme kummilapsesi kotiseudulla edistyy.

 

4. Miksi kummimaksuni ei mene suoraan lapselle?

Parasta apua ovat kestävät muutokset. Siksi kummitukesi käytetään muutoksiin, jotka koituvat alueen kaikkien lasten hyväksi. Ohjaamme lasten vanhempia kehittämään uusia elinkeinoja. Parannamme kouluopetuksen laatua. Koulutamme asukkaista terveysvapaaehtoisia, jotka neuvovat perheitä hoitamaan lasten aliravitsemusta oikein.  Opetamme alueen asukkaita ajamaan asioitaan, jotta lapset saisivat parempaa terveydenhoitoa ja koulutusta.

Sinun avullasi uusi sukupolvi saa merkittävästi paremman ponnahduslaudan elämään - terveen lapsuuden, koulutuksen ja voiman asioiden muuttamiseen. Näin asukkaat osaavat parantaa omaa hyvinvointiaan senkin jälkeen, kun World Visionin työ alueella loppuu.

 

5. Miten kummilapseni hyötyy kummiudestani?

Kummilapset ovat muihin alueen lapsiin verrattuna sillä tavalla erityisessä asemassa, että World Vision seuraa heitä ja heidän perheittensä tilannetta säännöllisesti. Työntekijämme tai kouluttamamme vapaaehtoiset vierailevat kummilapsesi kotona kolmen kuukauden välein. Tuolloin seurataan, että kummilapsesi käy koulua, hänen terveydentilansa on hyvä ja hän saa tarvittavat rokotukset. Hänen perheelleen kerrotaan, mihin koulutuksiin ja toimintaryhmiin lapset ja muut perheenjäsenet voivat osallistua. Perhettä myös tarvittaessa ohjataan avun piiriin.

Kummius merkitsee lisäksi sitä, että kummilapsellasi on ystävä kaukana Suomessa. Lapselle on tärkeää tietää, että on olemassa joku, joka ajattelee häntä. 

Sinun tukesi ja mahdollinen yhteydenpitosi kertovat, että hän on tärkeä, vaalit lapsuutta ja toivot hänelle hyvää. Se voi olla hänelle uusi ja merkittävä kokemus, sillä hän saattaa asua kulttuurissa, jossa hän ei ole kokenut tätä aikaisemmin. 

Viesteissäsi voit esimerkiksi kannustaa häntä koulunkäyntiin ja kertoa lapsen vanhemmille, että koulutyö on lapsen tärkein työ.

Halutessasi voit myös säännöllisen kummimaksusi lisäksi lahjoittaa 100-150 euron rahalahjan, joka käytetään juuri sinun kummilapsesi perheen tilanteen parantamiseen, mahdollisimman käänteentekevällä tavalla. Lue lisää rahalahjasta ja sen vaikutuksista.


6. Voinko tavata kummilapseni?

Kyllä. Kummi voi vierailla omatoimimatkalla kummilapsen kotimaassa ja tavata myös kummilapsensa hänen kotiseudullaan. Kummin on myös mahdollista osallistua järjestämällemme opintomatkalle, jossa vieraillaan kummilapsen kotiseudulla ja tutustutaan kummien tuella tehtyyn työhön. Oman kummilapsen kohtaaminen on monesti matkan kohokohta. Lue lisää opintomatkoista ja omatoimimatkoista.
 

7. Voiko kuka vain ryhtyä kummiksi?

Kyllä! Kummiksi voi ryhtyä kuka tahansa ilman yläikärajaa. Kummina voi toimia myös vaikkapa perhe, yritys, koululuokka tai kaveriporukka. Alaikäiset ja holhouksen alaiset voivat ryhtyä kummiksi huoltajan suostumuksella. Jokaisella kummilapsella on vain yksi kummi tai kummiryhmä.


8. Mitä kummien tuella saadaan aikaan?

Kummien tuella parannetaan satojen tuhansien lasten elämää kehitysmaissa.

Kummilapset ja heidän perheensä elävät äärimmäisessä köyhyydessä. Kummimaksuilla rahoitetaan pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä, joka puuttuu köyhyyden syihin ja mahdollistaa pysyvän muutoksen.

Edistämme lasten terveyttä, ravitsemusta, koulunkäyntiä ja muita lasten oikeuksia. Koulutamme vanhempia, opettajia ja paikallisia johtajia sekä kannustamme yhteisöä pitämään huolta kaikista lapsistaan. Ohjaamme ihmisiä tunnistamaan omat oikeutensa ja ajamaan niitä yhdessä. Tuemme perheiden toimeentuloa koulutuksella ja pienlainoilla.

Yhden kummin tuesta hyötyy paitsi kummilapsi, myös keskimäärin neljä muuta lasta samalla asuinalueella.

Jotta saavuttaisimme kestäviä tuloksia, suunnittelemme ja työskentelemmme yhdessä yhteisön kanssa alusta alkaen. Muutoksen voima on paikallisissa ihmisissä.

Tuloksia syntyy, kuten Intian Ambegaonissa: 
- Saimme kitkettyä kroonisen aliravitsemuksen alueelta kokonaan. Työmme alkaessa yli puolet lapsista kärsi kroonisesta aliravitsemuksesta.
- Nykyään lähes kaikilla perheillä Ambegaonissa on kunnollinen vessa. Työmme alkaessa wc oli vain 13 prosentilla kotitalouksista.
- Työmme alkaessa vain 25 prosenttia lapsista aloitti yläkoulun. Vuonna 2018 kaikki alueen lapset jatkoivat yläkouluun.

Lue lisää

 

9. Mistä tiedän, että apu menee perille?

Tehtävämme on saada aikaan pysyviä muutoksia kehitysmaiden lasten elämässä.

Meille annetut lahjoitukset tavoittavat avuntarvitsijat tehokkaasti. Tavoitteenamme on käyttää jokaisesta lahjoitetusta eurosta 80 senttiä kehitysyhteistyöhön.

Vaikuttavuus ja tuloksellisuus ovat työllemme erittäin tärkeitä. Suomen World Vision panostaa kehitysyhteistyön arviointiin, seurantaan ja työn kehittämiseen.

Kehitysyhteistyöohjelmamme syntyvät huolellisen suunnittelun pohjalta. Suomalainen ohjelmavastaavamme on tiiviisti yhteydessä paikallisen World Visionin toimistoon. Seuraamme työmme edistymistä tiiviisti ympäri vuoden. Joka viiden vuoden välein ulkopuolinen taho arvioi työtämme laajalti.

Suomen World Visionin rahankäyttöä valvotaan. Tilintarkastustoimisto KPMG tarkastaa tilimme, ulkoasiainministeriölle laadittavan yksityiskohtaisen raportin varojen käytöstä sekä lääninhallitukselle raportoitavan rahankeräystilityksen.

Kummit voivat perehtyä työmme tuloksiin vuosikirjeessä, uutiskirjeissä ja World Vision -lehdessä. Kerran vuodessa kummi saa kummilapseltaan vuosiraportin, jossa on kummilapsen uusi kuva, tervehdys ja tietoa viime aikojen työstämme.

Kummit voivat myös itse vierailla kummilapsensa luona omatoimimatkalla tai Suomen World Visionin järjestämällä opintomatkalla. Samalla voi omin silmin todentaa avun perillemenon.

Asiakaspalvelumme vastaa kaikkiin kummiutta koskeviin tiedusteluihin. 

Suomen World Vision on ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö, Vastuullinen lahjoittaminen VaLa ry:n perustajajäsen sekä itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä World Visionia. 

Lue lisää


10. Mitä minä saan kummina?

Kummius kasvattaa tuntemusta eri kulttuureista ja antaa auttamisen iloa. Kummius on helppo auttamisen tapa, joka ei vaadi kummilta paljoa.

Saat säännöllisesti tietoa kummilapsestasi ja siitä työstä, jota tuellasi tehdään. Sinulla on myös mahdollisuus tutustua muihin kummeihin kummitapahtumissa ja muun muassa Facebookissa.

Kun olet ilmoittautunut kummiksi, saat perustiedot kummilapsestasi ja työstä, jota teemme hänen asuinalueellaan. Saat häneltä tervehdysvideon ja kirjeen. Joka vuosi saat vuosiraportin, jossa on kummilapsesi uusi kuva, tervehdys sekä tietoa viime aikojen työstämme. Saat kummilapseltasi myös joulukortin. Useimmat kummimme saavat myös kummilapselta vuosittain tervehdysvideon.

Halutessasi voit viestittää tai kirjoittaa kummilapsellesi tai tavata hänet hänen kotiseudullaan.

Kummina saat kerran vuodessa ilmestyvän World Vision -lehden, useamman kerran vuodessa ilmestyvän sähköisen uutiskirjeen, vuosikirjeen ja videoita, jotka kertovat työmme edistymisestä.

Kummina voit olla varma, että sinua ajatellaan lämmöllä tuhansien kilometrien päässä.
 

11. Kuinka kauan kummisuhde kestää?

Kummius ei automaattisesti pääty siihen, kun kummilapsi täyttää 18 vuotta. Tuolloin työntekijämme arvioivat, mikä lapsen tilanne on ja tarvitseeko hän yhä tukeamme. 18-vuotiaalla voi olla yhä peruskoulu kesken, sillä kehitysmaissa lapset saattavat aloittaa koulun vasta hyvän matkaa yli 10-vuotiaana. Jos kummius tähän lapseen päättyy, otamme sinuun yhteyttä ja tarjoamme uutta kummilasta. Muussa tapauksessa kummius tähän lapseen jatkuu yhä. Vanhimmat kummilapsemme ovat yleensä noin 20-vuotiaita.

Kummin suhde kummilapseensa voi joskus päättyä siksi, että kummilapsen perhe muuttaa pois alueelta esimerkiksi työn perässä. On myös mahdollista, että lapsi muuttaa opintojen vuoksi toiselle paikkakunnalle tai muualla asuvien sukulaisten luo. Tällöin ehdotamme kummille uutta avun tarpeessa olevaa kummilasta.

Kummisuhde yhteen lapseen päättyy, kun World Visionin työ on tullut hänen kotiseudullaan päätökseen ja alueen lapsilla on edellytykset hyvään tulevaisuuteen. Tuolloin siirrymme työskentelemään uudelle alueelle, jopa eri maahan, ja ehdotamme kummille uutta kummilasta sieltä. Työmme yhdellä alueella kestää noin 10-15 vuotta. 

Kummiksi kannattaa alkaa, vaikka et voisi sitoutua olemaan kummina koko 10-15 vuotta jonka työskentelemme lapsen kotiseudulla. Jo kolmen vuoden kummius antaa lapselle hyvän alun! Jos joudut keskeyttämään kummiutesi, Suomen World Vision sitoutuu huolehtimaan kummilapsesta.

 

12. Millä perusteella Suomen World Vision valitsee avustuskohteensa?

Teemme työtämme maailman köyhimpien lasten ja perheiden parissa. Kun valitsemme avustuskohdetta, tärkeitä asioita ovat lapsikuolleisuus, lukutaito, koulutus-, varallisuus- ja työllisyysasteet sekä tasa-arvokysymykset.

Suomen World Visionilla on pitkäkestoisia kehitysyhteistyöhankkeita Keniassa, Ugandassa, Kambodzassa, Intiassa ja Perussa.

Esimerkiksi Intia luokitellaan nykyään keskituloiseksi maaksi. Siitä huolimatta kolmasosa maailman aliravituista lapsista on intialaisia. Varallisuus ja hyvinvointi ovat jakautuneet Intiassa hyvin epätasaisesti.

Aloite yhteistyöhön voi tulla paikalliselta yhteisöltä tai kyseisen maan World Visionilta. Sen jälkeen alueella tehdään tutkimus, ennen kuin päätös yhteistyön käynnistymisestä solmitaan. On tärkeää, että alueen asukkaat ja viranomaiset lähtevät työhön aktiivisesti mukaan. Yhteistyössä laaditaan 10–15 vuotta kestävä kehitysyhteistyöohjelma, jonka suuntaa ja toimintatapoja seurataan säännöllisesti.

 

13. Millä perusteella kummilapset valitaan?

Kummilapset valitaan yhteisön köyhimmistä perheistä. Valintaan vaikuttavat muun muassa perheen taloudellinen ja terveydellinen tilanne sekä sosiaalinen asema. Lapset ovat yleensä kouluaan aloittelevia tai muutoin eniten tukea tarvitsevia.

Kummilapsen valinnassa on myös tärkeää, että perhe sitoutuu tukemaan lapsen koulunkäyntiä, eikä lapsi joudu keskeyttämään kouluaan mennäkseen töihin.


14. Auttaako World Vision kaikkia uskontoon ja etnisyyteen katsomatta?

Kyllä. Autamme kaikkia uskontoon ja etnisyyteen katsomatta. Apumme ei katso avun saajan uskontoa. Maissa, joissa työskentelemme, on useita eri uskontoja: esimerkiksi Intiassa on buddhalaisia ja hindulaisia. Työmme perustuu kristilliseen lähimmäisenrakkauteen, mutta emme tee lähetystyötä.  
 

15. Voiko yritys ryhtyä kummiksi?

Kyllä! Myös yritys voi ryhtyä kummiksi 840 eurolla vuodessa. Kummimaksu on useimmiten verovähennyskelpoinen.


16. Miten peruutan kummiuteni?

Jos haluat luopua kummiudestasi, ota asiakaspalveluumme yhteyttä puh. 096 818 300 (ark. klo 10-15) tai laita sähköpostia asiakaspalvelu@worldvision.fi
Jos elämäntilanteessasi on äkillinen mutta todennäköisesti ohimenevä muutos, voimme myös tarvittaessa sopia kanssasi kummimaksun alentamisesta tai maksuvapaasta, jolloin kummiutta ei tarvitse katkaista. 
 

 

17. Mikä Suomen World Vision on?

Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kehitysyhteistyöjärjestö. Työtämme ohjaa kristillinen lähimmäisenrakkaus. Olemme yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä World Visionia. Olemme poliittisesti riippumaton ja yksittäisiin kirkkokuntiin sitoutumaton kehitysyhteistyöjärjestö. Lahjoittajiemme tuella autamme noin 500 000 lasta ja aikuista.


18. Milloin Suomen World Vision perustettiin?

Suomen World Vision perustettiin 1983. Tuolloin noin sadalla suomalaisella oli kummilapsi muiden maiden World Vision -toimistojen kautta. Kummien aloitteesta syntyi Suomen World Vision, jonka ensimmäinen toiminnanjohtaja oli Ulla Tervo.


19. Keitä Suomen World Vision auttaa?

Autamme kaikkia uskontoon tai etniseen taustaan katsomatta. Keskitymme kaikista heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten auttamiseen. Suomen World Visionin avun piirissä on noin 500 000 ihmistä.


20. Missä maissa Suomen World Vision toimii?

Suojelemme lasten elinoloja ja puolustamme heidän oikeuksiaan Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Meillä on suomalaisten rahoittamia kehitysyhteistyöhankkeita Keniassa, Ugandassa, Ruandassa, Intiassa ja Perussa.


21. Mitä kaikkea Suomen World Vision tekee?

Edistämme lasten oikeuksia, suojelua, terveyttä ja koulutusta sekä tuemme toimeentuloa ja yrittäjyyttä. Teemme tiivistä yhteistyötä vaikuttajien kanssa, jotta työmme olisi mahdollisimman kestävää. Pääasiallinen työmuotomme on 10–15-vuotiset aluekehitysohjelmat.

Lisäksi toteutamme erillisprojekteja mm. vammaisten ihmisten tukemiseksi pakolaisleireillä Ugandassa ja Keniassa sekä slumminuorten työllistymiseksi ja sukupuolten tasa-arvon toteutumiseksi Keniassa. Silpomisen vastaista työtä olemme tehneet jo 20 vuotta.

Jotta lasten oikeudet voisivat toteutua, työskentelemme yhdessä koko yhteisön kanssa: lasten, aikuisten ja muiden toimijoiden, kuten esim. viranomaisten kanssa.

Kansainvälisen World Visionin kautta autamme lähes sadassa maassa humanitaaristen katastrofien sattuessa. Olemme avustaneet esim. Filippiinien hirmumyrskyn, Syyrian konfliktin ja Sahelin kuivuuden uhreja.


22. Millaisia ovat SuomenWorld Visionin tulokset?

World Visionin kummit ja muut tukijat muuttavat maailmaa joka päivä. Työmme tulokset ovat merkittäviä. Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Joka 10. sekunti yksi uusi ihminen saa puhdasta vettä käyttöönsä ja joka päivä kolme uutta koulua saa puhtaan veden lähteen.
 • Joka 60. sekunti yksi uusi perhe saa työkalut, joilla se katkaisee köyhyyden kierteen.
 • Joka 60. sekunti yksi nälkäinen lapsi saa ravintoa.
 • Viimeisen viiden vuoden aikana 89 % hoitamistamme vakavasti aliravituista lapsista on toipunut täysin.
 • Kun autat yhtä lasta, myös neljä muuta lasta hyötyy tuestasi.


23. Miten Suomen World Vision valitsee humanitaarisen avun kohteensa?

Meillä on käytössä luokitus, jolla arvioimme katastrofien ja kriisien laajuutta ja vakavuutta. Suomen World Vision päättää tapauskohtaisesti, mihin avustusoperaatioon osallistumme. Esimerkiksi Haitin maanjäristyksen ja Filippiinien hirmumyrskyn kaltaisiin laajoihin katastrofeihin osallistumme aina. Autamme myös aina katastrofeissa, jotka sattuvat järjestömme ohjelmien alueella.  Osallistumme humanitaarisiin operaatioihin organisoimalla keräyksiä, joilla tuetaan World Visionin kansainvälisen verkoston avustustyötä. Kansainvälinen nopean avun tiimimme on paikalla kaikkialla maailmassa 24–72 tunnin kuluessa tapahtumasta. Suomesta ei lähetetä omia Suomen World Visionin avustustyöntekijöitä.


24. Miten Suomen World Vision rahoittaa toimintansa?

Saamme hieman yli puolet rahoituksestamme kummeilta ja muilta yksityisiltä tukijoiltamme sekä yritysyhteistyökumppaneiltamme. Noin 44 prosenttia rahoituksestamme tulee Suomen ulkoministeriöltä, jonka kumppanuusjärjestö olemme. Muuta julkista tukea saamme noin viisi prosenttia. Tämä osuus sisältää esimerkiksi Euroopan unionilta saamamme rahoituksen.


25. Menevätkö rahat perille?

Käytämme 73 prosenttia varoistamme suoraan kehitysyhteistyöohjelmiimme. Loput eli 27 prosenttia menee toimintoihin, joiden avulla voimme auttaa tulevaisuudessa yhä useampaa lasta ja hänen yhteisöään. Varainhankinnasta tulee kuluja 17 prosenttia, viestinnästä kolme prosenttia ja hallinnosta seitsemän prosenttia.

Suomen World Vision on voittoa tavoittelematon yhdistys, joten kaikki kasvun myötä saadut varat ohjataan avustuskohteisiin tai investoidaan seuraavien vuosien avustusbudjetin kasvattamiseen.

26. Miten rahankäyttöä valvotaan?

Valvomme tarkasti sekä varojen käyttöä että kehitysyhteistyön tuloksellisuutta. Valvontaa tekee henkilökuntamme Suomessa sekä kumppanimaissa. Lisäksi hankkeissamme suoritetaan säännöllisesti ulkopuolisten suorittamia laajoja arviointeja, jotka kertovat, miten työ on edistynyt.

Suomen World Visionin tilintarkastusprosessi on perusteellinen. Seuraamme varojen käyttöä kolmella tasolla:

Suomen päässä tarkastuksen tekee vuosittain KHT-yhteisö KPMG Oy Ab
(joka tarkastaa myös ulkoasiainministeriölle laadittavan ohjelmaraportin sekä poliisihallitukselle raportoitavan rahankeräystilityksen.)

Valtuutetut, ulkopuoliset tilintarkastajat tekevät tilintarkastukset kohdemaissa.

Kansainvälisellä World Visionilla on sisäinen tarkastusryhmä, joka kiertää tekemässä erityistarkastuksia eri maissa ja avustuskohteissa.


27. Mitä kristillisyys tarkoittaa Suomen World Visionin toiminnassa?

Kristillisyys näkyy käytännön teoissa. Autamme kaikkia apua tarvitsevia uskontoon, etniseen taustaan, sukupuoleen tai sukupuoliseen suuntaukseen katsomatta. Teemme myös laajasti yhteistyötä eri uskonnollisten yhteisöjen kanssa.

World Vision on kehitysyhteistyöjärjestö, ei lähetysjärjestö. Emme kysy emmekä vaadi avunsaajilta, avunantajilta tai omilta työntekijöiltämme tiettyä vakaumusta, emmekä työskentele sen muuttamiseksi.

World Visionilla on maailmanlaajuisesti yli 40 000 työntekijää, jotka työskentelevät hyvin erilaisissa olosuhteissa 98 maassa. Eri maat viestivät kristillisyydestä hyvinkin eri tavoin. Meille suomalaisille esimerkiksi Yhdysvaltojen tapa korostaa kristillisyyttä voimakkaasti voi tuntua vieraalta.


28. Millaiset arvot Suomen World Visionilla on?

 • Keskitymme köyhyyden poistamiseen lasten elämästä
 • Kohtaamme ihmisen lähimmäisenä
 • Palvelemme vastuullisesti
 • Sitoudumme yhteisöllisyyteen
 • Toimimme tehokkaasti
 • Kristilliset arvot ovat toimintamme pohja
   

Jäikö joku asia vielä askarruttamaan?

Ei huolta, soita tai lähetä sähköpostia asiakaspalveluumme:

096 818 300 / asiakaspalvelu@worldvision.fi.

Koko henkilökunnan yhteystiedot löydät täältä. 

Kysy tai kommentoi, me autamme mielellämme.