”Hienoa nähdä ylpeys ihmisten kasvoilla”

Kahdeksan suomalaiskummia matkusti helmi-maaliskuussa Sri Lankan Kalpitiyaan. Mukana oli myös vaasalainen Ella Majaniemi, 29, joka tapasi pienen kummityttönsä ja oppi, miten maailma muuttuu mobilisaattoreiden avulla.

Sri Lankan länsiosassa, Puttalamin osavaltiossa sijaitseva Kalpitiya on kaunista seutua, mutta myös kuivaa ja köyhää. 81 000 asukkaasta liki puolet elää köyhyysrajan alapuolella. Masennus ja päihteet ovat osa monen perheen elämää.

Suomalaiset kummit tutustuivat seudulla tehtävään kehitystyöhön. Heidän kuukausittainen tukensa ei ohjaudu suoraan omalle kummilapselle tai tämän perheelle, vaan ne käytetään koko yhteisön hyväksi. Kalpitiyalaisilla itsellään on tärkein rooli alueen kehittämisessä.

– Vierailimme useiden mobilisaattoreiksi koulutettujen kyläläisten luona. Heille oli opetettu muun muassa hygienia-asioita ja luonnonmukaista viljelyä. Mobilisaattorit kutsuvat muita kyläläisiä luokseen ja opettavat heille samat asiat mitä ovat itse oppineet. Näin ihmiset saadaan itse aktiivisiksi ja parantamaan omia elinolojaan, kertoo Ella Majaniemi.

– Eräässä kylässä tutustuimme mobilisaattoreina toimivaan perheeseen. Heillä oli mallikeittiö, jonka ruoanvalmistustaso ei ollut maassa, vaan hygieenisesti metrin korkeudella. Keittiössä oli myös käsienpesupaikka ja seinällä ravintoympyrä.

Alueella elää sitkeänä käsitys, ettei lapsille voi syöttää samaa ruokaa kuin aikuisille.

 – Äidille oli opetettu millaista ruokaa hänen tulisi valmistaa etenkin pienille lapsilleen. Kylän muut naiset vierailivat noin kerran viikossa kuuntelemassa mobilisaattorin ohjeita. Näin tärkeä koulutus saadaan eteenpäin.

– Oli hienoa nähdä ylpeys ihmisten kasvoilla, kun he esittelivät aikaansaannoksiaan! Matka todellakin vakuutti siitä, että kummien apu on tärkeää, sanoo Ella.

Kummit tapasivat myös kummilapsensa ja tämän perheen. Ella tunnisti heti 5-vuotiaan kummityttönsä, Saschinikan.

– Hän oli kaikkia muita nuorempi ja pari päätä lyhyempi. Sydämeni suli saman tien.

– Eroaminen tuntui haikealta. Tulevaisuudessa kirjeiden lähettäminen Saschinikalle tuntuu aivan erilaiselta, koska olemme tavanneet, toteaa nuori kummi.

Teksti: Tanja Railo

TAUSTAA

Suomen World Vision käynnisti kehitysohjelman maan länsirannikolla Kalpitiyassa vuonna 2007. Työn tavoitteena on laadukkaampi kouluopetus alueen lapsille, perheiden taloudellisen hyvinvoinnin parantaminen sekä erityisesti lasten ja äitien terveyden edistäminen.

Sri Lanka kärsi 26 vuotta sisällissodasta. Taistelut ja miljoonat maamiinat ovat heikentäneet ruokaturvaa ja lisänneet aliravitsemusta. Myös tsunami ja tulvat ovat koetelleet maata.

Kummien opintomatkoja järjestetään 1-2 vuodessa. Ne suuntautuvat Suomen World Vision kehitysohjelmiin kuudessa maassa.