”Imettäessä äidin pitää muistaa keskittyä lapseen”

Carolina on neljän lapsen äiti ja yhteisöaktiivi Perun Renacerista. Pienten kaksosten äidillä riittää aikaa ja energiaa toimia muiden alueiden perheiden hyväksi. Mutta mikä hänestä on parasta koulutuksiin osallistumisessa?

Carolina Enciso Ortiz tulee tapaamiseen mukanaan kolme lapsistaan. 11-vuotias Madai-tyttö auttaa tottuneesti äitiään 9-kuukautisten kaksosten, Josuen ja Noemin, hoidossa.

- Mieheni toivoi kahden tyttären jälkeen vielä poikaa. Saimmekin sitten sekä tytön että pojan. Kaksosten saaminen on harvinainen etuoikeus. Äitiys vielä välillä kaiken aikani ja voimani. En muista koska olisin viimeksi nukkunut hyvin, sillä jo raskausaika oli hankala. Mutta kun muistan olla kärsivällinen, selviän kyllä kaikesta, Carolina kertoo.

Pienet lapset pelloilta varhaiskasvatuskeskukseen

Renacerin ohjelma-alueella Perun maaseudulla on tehty kummien tuella paljon työtä perheiden tilanteen parantamiseksi. Vakituisen henkilökunnan lisäksi isossa roolissa ovat tehtävään koulutetut vapaaehtoiset. Sellaisen kuin Carolina.

- Tehtävänäni on viedä eteenpäin naapureilleni ja tuttavilleni esimerkiksi ravitsemus- ja hellyyskoulutuksissa saamiani oppeja. Monet äidit vievät edelleen pienet lapsensa mukaansa peltotöihin, missä he ovat selkään sidottuna suurimman osan päivästä. Kannustan äitejä tulemaan edes välillä lastensa kanssa World Visionin kehittämään Raymin varhaiskasvatuskeskukseen, missä lapsilla on mahdollisuus leikkiä ikätovereidensa kanssa, ja kehittää omia taitojaan siihen suunnitellussa tilassa, Carolina kertoo.

Koulutukset tuovat kaivattua vaihtelua maaseudun arkeen

Tiedonpuute estää monia vanhempia tekemästä oikeita valintoja lapsiensa hyväksi.

- Vanhin tyttäreni Madai kärsi aikoinaan anemiasta. Nuorimmilla lapsilla ei ole enää ollut samoja ongelmia. Osallistuimme koko perhe aikoinaan imetyskurssille, missä suositeltiin täysimetystä ensimmäisen kuuden kuukauden ajaksi. Rintamaito on ravitsevaa ja ehkäisee monia sairauksia. Mutta tärkeää on myös keskittyä lapseen imetyksen ajaksi. Katsoa silmiin ja jutella hänelle. Tämä tukee kehitystä, ja on tärkeä hellyyden hetki äidin ja lapsen välillä, Carolina kertaa saamiaan ja eteenpäin jakamiaan imetysoppeja.

Carolinan mukaan isien rooli on muuttunut viime aikoina paljon. Miehet haluavat olla nykyaikaisia isiä, ja osallistua lastensa hoitamiseen. Jotta oppi todella juurtuisi osaksi perheiden arkea, on tärkeää saada myös isät mukaan koulutuksiin.

- Oma mieheni on pitänyt koulutuksia kiinnostavina. Meillä täällä maaseudulla ei juuri tapahdu mitään. Päivät kotitöissä ja pellolla toistavat toisiaan. Niinpä koulutukset tuovat arkeen kaivattua vaihtelua. Ja saamme kerrankin viettää mieheni kanssa aikaa ilman lapsia, Carolina sanoo ja virnistää.