”Työssäni saan edistää lasten hyvinvointia ja Suomen liike-elämää”

Juha-Erkki Mäntyniemi aikoo valjastaa rautaisen osaamisensa kestävästä kehityksestä ja liiketoiminnasta köyhien lasten hyvinvoinnin tukemiseen. Viiden lapsen kasvattajalle tehtävä on enemmän kuin mieluisa.

Suomen World Visionin uunituore innovaatiojohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi on ollut viime aikoina kiireinen mies. Muutto Kempeleeltä Helsinkiin ja uuden työn aloittaminen on tapahtunut nopealla aikataululla. Nyt perhe on asettunut Espoon Haukilahteen, lapset ovat löytäneet koulutielle ja vanhemmat päässeet aloittamaan omia töitään.

– Olimme valmiita vaihtamaan maisemaa. Vaimon työ on ollut jo jonkin aikaa pääkaupunkiseudulla, joten muutto tuntui oikealta ratkaisulta. Minun työni Suomen World Visionissa on lähtenyt käyntiin vauhdilla. Täällä on ihan samanlaista tekemisen meininkiä, sitoutumista ja intohimoa kuin Nokiallakin, Mäntyniemi naurahtaa.

Weconomy Startin ohjaksiin

Mäntyniemellä on takanaan yli 20 vuoden ura kansainvälisissä johtotehtävissä Nokialla. Hän työskenteli Nokia Siemens Networksin kestävän kehityksen johtajana ja sitä ennen Nokian verkkoliiketoiminnan ympäristöjohtajana. Suomen World Visionissa hän luotsaa Weconomy Start  -innovaatio-ohjelmaa, joka vie suomalaisten yritysten palveluja vähävaraisille markkinoille.

– Weconomy Startin kautta näytämme, että uusi tapa viedä köyhyyttä vähentäviä innovaatioita kehittyviin maihin toimii. Tästä hyötyvät sekä yritykset että köyhät yhteisöt.  Kyseessä on Suomen World Visionin pilotti, jonka toivon avaavan uusia mahdollisuuksia koko kansainväliselle World Visionille, Mäntyniemi sanoo.

Keskiössä lapset

Kehitysyhteistyöjärjestöön siirtyminen oli Mäntyniemelle luonteva ratkaisu. Hän oli miettinyt jo aikaisemmissa työtehtävissään, että järjestöjen ja liike-elämän pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä.

– Kuulin tutultani, että Suomen World Visionissa ollaan valmiita yhdistämään kehitysyhteistyöosaamista ja yrittäjien osaamista. Kiinnostuin heti uudenlaisesta tavasta toimia. Näen tässä suuria mahdollisuuksia viedä järjestön tärkeitä tavoitteita eteenpäin.

– Työ on myös erittäin motivoivaa, sillä saan edistää lasten hyvinvointia. Ehkä suurin ero edellisiin töihini onkin se, että nyt keskiössä ovat lapset, eivätkä ainoastaan liiketaloudelliset lähtökohdat, Mäntyniemi lisää.

Innovaatiojohtajan perheessä on viisi lasta. Ennen Suomen World Visioniin siirtymistä Mäntyniemi  vietti reilut kaksi vuotta koti-isänä. Hän halusi antaa vaimolleen mahdollisuuden keskittyä täysillä  työelämään ja hankkia samalla itselleen pääomaa, jota ei voi rahassa mitata.

– Sain olla näkemässä, kun ekaluokkalainen tuli koulusta kotiin. Huomasin konkreettisesti, miten tärkeää hänelle ja muillekin lapsillemme oli, kun kotona oli aikuinen, jolla oli aikaa kysellä läksyistä ja koulupäivästä.

Teksti: Tiina Lappalainen