Aasien työllisyys vaarassa

Kenialaisilla aaseilla on ongelma. Aiemmin vedenkannossa apuna käytetyt työjuhdat ovat Meibekissä jääneet toimettomiksi. Syyllinen on North Riftin läänin mittakaavassa merkittävä vesijohtoverkosto.

Aiemmin vesi oli haettava jopa viiden tunnin päästä Moiben-joelta. Kylänraitilla kävi aikamoinen kuhina etenkin aamuisin ja iltaisin, kun sadat aasit kuljettivat kaksikymmentälitraisia kannuja selässään.

34 000 asukkaan alueelle on vuodesta 2007 lähtien rakennettu paikallisin voimin ja suomalaisten tuella 90 kilometrin vesijohtoverkosto. Puhtaasta vedestä hyötyy nyt jo 20 000 meibekiläistä. Ihmiset ja eläimet ovat terveempiä, nyt kun vesi on puhdasta eikä sitä tarvitse hakea kaukaa. Karjan kyljet kiiltävät ja monen kantturan perässä jolkottaa pieni jälkeläinen.

Karnanin on yksi vesijohtoverkoston viidestä tankista. Kun kyläläiset jonottavat täydentääkseen vesikannujaan, aiemmin niin työteliäät aasit saavat laiduntaa tankin läheisyydessä. Vedenhakumatka on enää muutama sata metriä, joten aasien työpäivä lyhenee huomattavasti. Aasien työllisyystilanteen muututtua jotkut perheet eivät ole raaskineet luopua tutuiksi käyneistä nelijalkaisistaan, mutta moni aasi on joutunut lähtemään uuden työn perään muualle.

Meibekissä näkee aaseja enää vain harvakseltaan. Useimmat ovat saaneet pysyvän vapautuksen vedenkannosta tai siirtyneet uusille omistajille toisaalle. Kantoapua tarvitaan Kitalen kaupungissa ja Mount Elgonin mäkisillä alueilla, jossa aasit nyt kokenein ottein kuljettavat vettä ja maissisäkkejä.

Afrikkalaisen sananlaskun mukaan potku on aasin kiitos. Suomessa onnenpotku taas on, että kuka vain voi entisestään pidentää Meibekin vesiputkistoa ostamalla putkenpätkän Lahjaksi lehmä -kaupasta.

Teksti: Ulla Tervo

TAUSTAA

Meibeki sijaitsee Länsi-Keniassa 360 kilometrin päässä Nairobista. Alueella on vuonna 2004 alkanut Suomen World Visionin aluekehitysohjelma, jolla parannetaan asukkaiden elinoloja takaamalla puhdas vesi, edistämällä koulunkäyntiä ja aids-tietoutta sekä tukemalla tasa-arvon toteutumista. Meibekin aluekehitysohjelma jatkuu vuoteen 2017 saakka.

Lahjaksi lehmä -kaupan kautta voi edelleen hankkia vesiputkea Meibekiin. Myös ottamalla kummilapsen alueelta voi tukea meibekiläisiä kohti terveempää ja kestävämpää tulevaisuutta.