Afrikan sarvessa tarvitaan yhä apua

Vuosi sitten vakava kuivuus koetteli Afrikan sarvea. Vaikka tilanne on helpottanut, lähes yhdeksän miljoonaa kuivuusalueiden asukasta elää yhä lohduttomissa oloissa. Apua tarvitaan yhä, sillä kriisin pelätään uusivan.

World Visionin sairaanhoitaja tarkistaa 4-vuotiaan lievästi aliravitun Alemilemin kunnon. Kuva: Lucy Murunga / World Vision

Tuhansia ihmisiä ja eläimiä tappanut katastrofi aiheutti Itä-Afrikassa laajalti vakavaa aliravitsemusta, lisäsi köyhyyttä ja lietsoi konflikteja. Nyt tilanne on hieman helpottanut: ruoka-avun tarve on alueittain poistunut tai vähentynyt, ja vuosi sitten YK:n julistama Somalian nälänhätä ilmoitettiin helmikuussa päättyneeksi.

Kansainvälisen World Vision -verkoston apu on tavoittanut 1,5 miljoonaa ihmistä, joista 60 prosenttia on lapsia. Kenian, Somalian, Tansanian ja Etiopian eniten kuivuudesta kärsiville on viime kesästä lähtien jaettu ruokaa, vettä ja hygieniatarvikkeita. Pakolaisleirien lapsille on annettu apua aliravitsemukseen, ja heille on rakennettu lapsiystävällisiä tiloja ja kouluja. Lisäksi alueiden asukkaille jaetaan siemenviljaa ja tarjotaan työtä ja koulutusta, joiden avulla perheet pääsevät uuteen alkuun.

Kevään heikkojen sateiden vuoksi ruokatilanteen pelätään kesän loppua kohden jälleen vaikeutuvan. Etiopian Dolo Adon väliaikaisleiriin on toukokuusta lähtien saapunut viikoittain noin tuhat Somalian kuivuutta ja turvattomuutta pakenevaa ihmistä. Afrikan sarven alueella on ollut paikoittain myös pahoja tulvia. Alueen toistuvat kuivuusjaksot ja vaihtelevat sääolosuhteet vaativat World Visionin asiantuntijoiden mukaan kriisiavun lisäksi pitkäaikaista panostusta.

– On selvää, että hätäavulla pelastetaan henkiä. Toistuvat kriisit vaativat kuitenkin pitkäkestoista työtä ja investointeja, sanoo Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Tomi Järvinen.

– World Vision suunnittelee kestäviä ratkaisuja yhdessä muiden organisaatioiden, hallitusten ja paikallisväestön kanssa. Verkostomme toimistot Keniassa, Somaliassa, Tansaniassa ja Etiopiassa kehittävät muun muassa varoitusjärjestelmiä sekä keräävät dataa sademääristä, ruokavarannoista ja ruoan hinnasta. Samaan aikaan autamme hädänalaisia lapsia ja perheitä selviytymään arjesta, joten kaikkia apu on tarpeen, Järvinen lisää.

Suomen World Visionin keräys Afrikan sarven auttamiseksi jatkuu.

Keräystili: 174530-28185, Iban FI97 1745 3000 0281 85, viite 2202
Verkkolahjoitus

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tomi Järvinen, puh. 044 267 8797
Tiedottaja Eveliina Viitanen, eveliina.viitanen(at)worldvision.fi, puh. 046 878 3897

Suomen World Vision on kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä World Visionia. Järjestö toimii noin sadassa maassa ja työskentelee parantaakseen pysyvästi kehitysmaiden lasten elinoloja ja oikeuksia.
worldvison.fi