Äidiksi Intiassa – äidiksi Suomessa

Raskaana olevat äidit ja pienet lapset tarvitsevat erityistä huolenpitoa kaikkialla maailmassa. Mutta miten uusi äiti kokee raskauden ja lapsen tuloon valmistautumisen Intiassa, entä Suomessa? Kysyimme kahdelta äidiltä samat kysymykset.
 
Vishaka, 22 vuotta. Esikoinen Kushi, poika, 2 vuotta.
 
1. Raskauden vaihe: Yhdeksännellä kuulla 
2. Tulevan lapsen sukupuoli: En tiedä lapsen sukupuolta, sillä meillä Intiassa on laitonta selvittää sitä etukäteen, jottei tyttösikiöitä abortoitaisi
3. Toive sukupuolesta: Poika ja tyttö ovat molemmat yhtä tervetulleita
4. Miten raskaus on sujunut: Käyn neljässä terveystarkastuksessa klinikalla, kuten äidit meillä päin käyvät. Ensimmäinen tarkastus oli raskauden toisella kuulla, toinen neljännellä kuulla, kolmas seitsemännellä kuulla ja viimeinen on nyt, kun olen jo yhdeksännellä kuulla. Siellä kuunnellaan lapsen sydänäänet, mutta ultraäänitutkimuksia täällä ei tehdä. Minulla oli vatsakipuja seitsemännelle kuulle saakka. Olo on myös ollut kovin heikko, se on johtunut raudanpuutteesta. Syön nyt kaksi rautatablettia päivittäin ja hemoglobiinini on nyt parempi.
5. Onko sinulla ollut raskauspahoinvointia? Voin pahoin päivittäin tuonne neljännelle, viidennelle kuulle saakka. Oksensin kerran tai pari kertaa päivässä. En tiennyt, millä voisin helpottaa oloani, mutta pahoinvointi loppui sitten aikanaan.
6. Mitä asioita joudut tekemään nyt eri tavoin raskaana ollessasi? En saa nostaa raskaita tavaroita. En saa syödä paljoa ruokaa yhdellä kertaa, vaan syön pieniä annoksia useasti päivässä. Minua on varoitettu syömästä ylijääneitä ruokia.
7. Kuka tulee kanssasi synnytykseen? Synnytykseen voisin ottaa jonkun läheisen mukaan, mutta uskon että minulla ei ole ketään, joka voisi lähteä klinikalle kanssani. Synnytän siis kätilön kanssa. Mieheni työskentelee metsänvartijana. Kun synnytys alkaa, joku lähtee viemään hänelle viestiä, mutta kestää useita tunteja, ennen kuin hän ehtii metsästä kotiin.
8. Mitä hankintoja olet tehnyt vauvaa varten? Äitini teki esikoisellemme vanhoista kankaista vaippoja, niitä käytämme edelleen. Hänelle hankimme aikanaan joitakin vauvanvaatteita ja puemme uuden vauvan niihin samoihin.
9. Milloin jäät äitiyslomalle? En ole koskaan käynyt kodin ulkopuolella työssä vaan hoidan esikoistamme kotona.
10. Mitä toivot lapsellesi tulevaisuudessa? Hartain toiveeni on, että lapsemme voivat käydä koulua. Itse olen käynyt vain viisi luokkaa alakoulua, ja osaan kirjoittaa ja lukea vain vähän.
 
Anu, 33 vuotta, odottaa ensimmäistä lastaan.
 
1. Raskauden vaihe: Raskausviikko 34 eli kahdeksannella kuulla.
2. Tulevan lapsen sukupuoli: Ihan varmaksi ei tiedetä, kätilö kyllä esitti arvauksensa. 
3. Toive sukupuolesta: Kumpi tahansa on erittäin tervetullut!
4. Miten raskaus on sujunut? Raskaus on edennyt normaalisti ja olen voinut hyvin, joten neuvolakäyntejä on noin. 15. Lääkärillä olen käynyt pari kertaa ja ultrassa pari kertaa. 
5. Onko sinulla ollut raskauspahoinvointia? On, mutta pyrin syömään säännöllisesti, ja se on helpottanut oloani. Hapanmaitotuotteet ja etikkaiset kurkut maistuivat erityisen hyvältä pahoinvoinnin ollessa pahimmillaan. 
6. Mitä asioita joudut tekemään nyt eri tavoin raskaana ollessasi? Toiset ovat hyvin varovaisia muun muassa sen suhteen kuinka kehoa voi fyysisesti käyttää, mitä voi syödä ja millaista kosmetiikkaa käyttää. Itse olen yrittänyt kuulostella mitä keho milloinkin kaipaa, noudattaa pääpiirteissään neuvolasta saatuja ohjeita ja vaihtanut luomukosmetiikkaan. Lähipiiri on varoitellut nostelemasta painavia tavaroita ja muistuttanut levosta. Täytyy myöntää, että välillä suuhun on mennyt asioita, joita ei olisi pitänyt (kuten paljon himoitsemaani salmiakkia!). 
7. Kuka tulee kanssasi synnytykseen? Toivon, että lapsen isä ehtii paikalle, sillä hän on tällä hetkellä arkipäivät toisella paikkakunnalla töissä. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, kätilö avustaa synnytyksessä ja lapsen isä pitää minua kädestä. Lapsen synnyttyä olemme vielä kolme päivää klinikalla, ennen kuin voimme lähteä kotiin.
8. Mitä hankintoja olet tehnyt vauvaa varten? Olemme saaneet lähipiiriltä paljon tavaroita, joten paljoa hankittavaa ei ole. Ehkä ostamme paketin vaippoja odottamaan. Minä jään pian äitiyslomalle, jolloin ehdin sitten järjestellä tulokkaan tavarat ja omat ajatukset. 
9. Milloin jäät äitiyslomalle? Aion olla kotona ainakin koko äitiysloman. Riippuen omasta ja lapsen voinnista, saatan aloitella töitä pikkuhiljaa yrittäjänä kun lapsi on 10 kk ikäinen. 
10. Mitä toivot lapsellesi tulevaisuudessa? Toivon, että hän saa syntyä ja elää terveenä. Se on suurin ja tärkein toiveeni.
 
 
Ne yhdeksän kuukautta, jolloin äiti luo uutta elämää, ovat ratkaisevan tärkeitä. Kun äiti voi hyvin ja huolehtii terveydestään, lapsi saa omalle elämälleen vahvat rakennuspuut.  Jotta tavoitamme mahdollisimman monta odottavaa äitiä, koulutamme kaikissa hankkeissamme terveysvapaaehtoisia, jotka tuntevat oman kylänsä odottajat, äidit ja pienet lapset. He kannustavat äitejä raskauden aikaisiin terveystarkastuksiin ja synnyttämään sairaalassa. Lapsen synnyttyä he vierailevat perheessä säännöllisesti. Käynneillään he pitävät kirjaa siitä, ovatko äidit vieneet lapsiaan terveystarkastuksiin ja rokotuksiin. 
 
Liittymällä kummiksi vaikutat alueen lasten terveyteen aivan alusta asti.