Äidiksi liian varhain

Teiniäitiys heilauttaa tulevaisuuden näkymiä kertaheitolla. Jos omat vanhemmat heittävät pois kotoa ja koulu on jäämässä kesken, sekä nuoren äidin että lapsen tulevaisuus ovat vaarassa.

Kolumbialainen Ashly (keskellä punainen rusetti hiuksissaan) oli vain 15-vuotias tullessaan raskaaksi. Isän oli vaikea hyväksyä tyttärensä tilannetta ja niinpä tytölle jäi ainoaksi vaihtoehdoksi muuttaa pois kotoa poikaystävän luo. Suhde ei kuitenkaan toiminut.  Onneksi Ashlyn vanhemmat leppyivät ja tyttö sai palata kotiinsa pienen poikansa kera.

Perussa ja Kolumbiassa monet teinitytöt tulevat äideiksi jo ennen kuin ovat saaneet omat koulunsa käytyä. Vaikka nuorten kanssa keskustellaan seksuaalielämän aloittamiseen liittyvästä vastuusta koulutuksissa ja elämäntaitokursseilla, vanhoja syvälle juurtuneita tapoja tai asenteita ei muuteta nopeasti. Tosipaikan tullen opit unohtuvat herkästi.

Teiniraskaudet ovat harvoin toivottuja, ja siksi niitä saatetaan pyrkiä keskeyttämään laittomien palveluntarjoajien avulla. Joillekin tytöille asia on niin raskas, että he haluavat jopa lopettaa oman elämänsä.

Vanhempien tuki merkittävässä roolissa

Vanhempien on vaikea hyväksyä tyttäriensä aikaisia ensiraskauksia. Nuorille äideille tilanne on haasteellinen, sillä ilman vanhempien tai muiden sukulaisten tukea koulunkäyntiä on vaikea jatkaa raskauden jälkeen.

Ashly on onnekas, sillä vanhempien kanssa menee nykyään hyvin. Nuori äiti on saanut heiltä paljon tukea pienen poikansa hoitamiseen. Hän on voinut myös jatkaa kesken jääneitä opintojaan ja käy koulua nyt viikonloppuisin.  

- Toiveenani on valmistua työterveydenhoitajaksi, sillä alan työnäkymät ovat varsin hyvät. Opinnoissa on myös mahdollista yhdistää koulunkäyntiä työharjoitteluun.  kertoo Ashly tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Elämä jatkuu raskauden jälkeenkin

Seksuaalikasvatusta tarvitaan sekä nuorille että heidän vanhemmilleen. Yksi tapa millä sitä voidaan tehdä on sarjakuvapajan keinoin.  Nuorten tekemistä sarjakuvista huokuu, miten teiniäidit joutuvat elämään ikävien asenteiden keskellä. Omien vanhempien suhtautuminen ahdistaa monia. Nuoret toivovat, että vanhemmat ymmärtäisivät nuorten vaikean tilanteen ja tukisivat heitä myös vaikeuksien keskellä. Erityisen tärkeää olisi, että opintoja voisi jatkaa lapsen syntymän jälkeen.

Perulainen Maximiliam, 17 vuotta, on jatkanut opiskelujaan lapsensa syntymän jälkeen. Nuori nainen on reippaasti ottanut lapsensa mukanaan oppitunneille. Maximiliam asuu yhdessä työssäkäyvän puolisonsa kanssa ja hänellä on selvät suunnitelmat elämälleen, vaikka kotiseudulla, viiden kilometrin korkeudessa Phinayassa ei ole monia vaihtoehtoja:

- Aion mennä elämässäni vielä eteenpäin ja haluan saada ammatin tietotekniikan alalta. Toisaalta voisin myös ajatella ajavani työkseni työkoneita. Joka tapauksessa selvää on se, että halua asua kotiseudullani myös tulevaisuudessa, sillä rakastan tätä seutua.