Ammatilla ote elämästä

Työttömyys koettelee entistäkin kipeämmin nuoria maailmassa, sillä yli 80 miljoonaa nuorta on vailla työtä. Vaikein tilanne on kehitysmaissa, mutta joukko ammattikoulutettuja nuoria on pärjännyt mainiosti Nairobin Korokochon slummissa.

Kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Vision on tukenut nuorten ammatillista koulutusta Korokochossa jo vuodesta 2005 lähtien. Lähes 660 nuorta on saanut ammatin myötä uudenlaista uskoa tulevaan. Toimeentulon lisäksi koulutus on tuonut itsetunnon ja ystäviä.

Työttömyys suurta slummissa
Jopa 90 prosenttia maailman nuorisosta asuu köyhissä maissa, joissa työn puute jumittaa nuoret köyhyyteen. Työssäkäyvistä nuoristakin lähes kolmannes tienaa vain alle euron päivässä. Kouluttamattomalle nuorelle tuottavan ja säällisen työn saaminen on suuri haaste. Tähän haasteeseen on vastattu viiden vuoden ajan yhdessä Nairobin suurimmassa slummissa tarjoamalla ammattikoulutusta.

- Ammatinvalinnanohjaus auttaa nuoria valitsemaan itselleen mieluisan alan monien vaihtoehtojen joukosta. Tarjolla on muun muassa vaatesuunnittelua, sosiaalityötä, palvelualan paikkoja, koneiden korjausta ja monia muita vaihtoehtoja, kertoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionista.
Suosituin ammatti on ollut parturi-kampaaja, koska sitä kautta pääsee nopeasti ponnistamaan yrittäjäksi ja kiinni riittäviin tuloihin. Kadunvarren kojussa kampaaja voi helposti ansaita 4-5 euroa päivässä, jolla katetaan perheen perustarpeet.

Neuvoja ja välineitä yrittäjyyteen
Ammattikoulutuksen saaneet nuoret ovat työllistyneet hyvin. Kolme neljästä on löytänyt paikkansa joko itsenäisinä yrittäjinä tai toisten palveluksessa. Yrittäjyyteen nuoria tuetaan yritysvalmennuksen ja liiketoiminnan mahdollistavien välineiden kautta. Lisäksi nuorille myönnetään edullisia pienlainoja.

Ennakkoluuloista ammattiylpeyteen
Slummiyhteisössä tulevaisuuden suunnitelmia kuunnellessa ei ole jälkeäkään aiemmasta alistuneisuudesta ja nuoriin kohdistuneista ennakkoluuloista.

Ennen yleisesti toistettu väittämä: ”Korokochon nuorista ei voi tulla mitään hyvää”, on osoitettu ennakkoluuloksi ja tilalle on tullut aito ammattiylpeys. Yhteisö onkin yhdessä nuorien kanssa suunnittelemassa jo jatkoa kestäväksi osoittautuneelle ammattikoulutushankkeelle. Seuraavaksi on tavoitteena kouluttaa ja työllistää 1000 - 2000 slumminuorta paikallisin voimin.

Suomalaisten tuella aloitettu työ jatkuu omillaan.

> Lataa painokelpoisia kuvia

Lue aiheesta lisää:

> Ammattikoulutusta kehitysmaiden nuorille suomalaisvoimin
> Nuorten tarinoita
> Katso myös netti-tv: Ammattikoulutusta slummeihin

 

lisätietoja:

Ulla Tervo
erityisasiantuntija, Suomen World Vision
+358 40 586 4419
ulla.tervo@worldvision.fi