Ammattikoulutusta kehitysmaiden nuorille suomalaisvoimin

Ammattikoulutuksen suosio on selvässä kasvussa Suomessa ja samalla sen tärkeyttä korostetaan myös kansainvälisessä kehitysyhteistyössä. Peruskoulun jälkeinen koulutus ja nuorten yrittäjien tukeminen nousevat esiin arvostetun Afrikka-komission juuri ilmestyneessä loppuraportissa. Kehitysyhteistyön tuloksellisuutta pohtineen raportin ovat koonneet arvostetut talousasiantuntijat ja päättäjät Afrikasta ja Euroopasta.

Suomen World Vision on tukenut nuorten ammatillista koulutusta vuodesta 2005 yhdessä Nairobin suurimmista slummeista. Suomalaisten tuella jo yli 500 kenialaisnuorta on saanut ammatin ja toimeentulon.

Koulutusohjelman kohderyhmänä ovat 150 000 asukkaan Korokochon slummin nuoret, joista monet ovat jääneet aidsin takia orvoiksi tai haavoittuvaan asemaan. Nämä 16 22 -vuotiaat nuoret ovat usein myös vastuussa perheen pienemmistä. Nuoren lähipiirin lisäksi työllistymisestä hyötyy koko yhteiskunta.

- Jos haluamme maallemme rauhaa ja edistystä, nuorten huomioiminen, kouluttaminen ja työpaikkojen järjestäminen sekä elämäntaitojen opettaminen, on äärimmäisen tärkeää, kertoo Korokochossa vieraillut Elizabeth Ongoro, joka toimii Kenian nuorisosta vastaavana apulaisministerinä.

Korokochossa nuoret koulutetaan 3-12 kuukautta kestävillä kursseilla heidän itse valitsemaansa ammattiin. Lisäksi nuorille annetaan neuvontaa ja perustarvikkeet oman yrityksen käynnistämiseen tai muiden yrityksiin työllistymisiin. Koulutusaloina ovat muun muassa tietotekniikka, kampaamo- ja kauneudenhoitotyö, ravitsemuspalvelut, ompelu, erilaiset konekorjaukset ja sähkötyöt. Myös perinteiset roolimallit ovat muuttumassa, sillä nuoria naisia on jo valmistunut tietokoneasiantuntijoiksi ja miehiä kampaajiksi.

- Elämäntilanteen umpikuja on vienyt monelta omanarvontunnon. Koulutus antaa uskoa omiin mahdollisuuksiin. Toimeentulon lisäksi oma ammatti vahvistaa sellaisen nuoren itsetuntoa, johon kukaan aikuinen ei ole aiemmin uskonut, kertoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionista.

Katso lisää netti-tv:stä:
http://www.worldvision.fi/media/nettitv

Valmistuneiden nuorten kokemuksia ja painokelpoisia kuvia:

Ann Monani (20)

Ann on valmistunut kampaajaksi ja hänellä on ystävänsä kanssa Tipsy -kampaamo Korokochossa.

» Lue lisää

Nihmo Yssuf (21)

Nihmo on tietokoneasiantuntija.

» Lue lisää

   

Julius Mwangi (22)

Julius opiskeli vuoden elektroniikka-asentajaksi.

» Lue lisää

William Mbugu (22)

William on ensimmäisiä ammattikoulutusohjelman opiskelijoita.

» Lue lisää

 
Nuorten koulutusta voi tukea hankkimalla 150 euron hintaisen ammattikoulutuksen.

Lisätietoja:

Ulla Tervo, erityisasiantuntija
Suomen World Vision
puh. (09) 6818 3070
ulla.tervo@worldvision.fi