Ammattikoulutusta kehitysmaiden nuorille suomalaisvoimin - Nuorten tarinoita

Ann Monani (20)

Ann on valmistunut kampaajaksi ja hänellä on ystävänsä kanssa Tipsy -kampaamo Korokochossa. Annella ei ole vanhempia, mutta hänen setänsä auttaa perhettä joskus taloudellisesti.

Ennen World Visionin tarjoamaa ammattikoulutusta Annella ei ollut mahdollisuutta jatkaa peruskouluun jääneitä opintojaan.

- Päätin opiskella käytännöllisen ammatin ja uskoin, että voisin menestyä kampaajana. Parasta työssäni on, että voin tehdä asiakkaista tyytyväisiä ja kauniita.

Nuorelle kurssikaverit ovat tärkeä tukijoukko.
- Tapaamme kerran viikossa ja jaamme kokemuksia työelämästä ja vaihdamme kuulumisia, kertoo Ann.

Oma liiketoiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin, sillä hyvänä päivänä asiakkaita saattaa olla kymmenenkin ja ansioista jää säästöön. Ann tukee taloudellisesti nuorempien sisarustensa opintoja.

Tulevaisuudessa hän haluaisi aloittaa kampaajakoulun, jonne voisi ottaa oppilaita naapuriston slummista.

» Painokelposet kuvat

 

Nihmo Yssuf (21)

Nihmolla on 8 sisarta ja hän asuu isoäitinsä luona. Lähipiiristä mummi on aina tukenut lastenlapsiaan. Isoäidin ja Nihmon lisäksi sisar ja veli käyvät työssä. Perheen muut lapset ovat vielä koulussa ja nuorin vasta päiväkodissa.

Nihmo on tietokoneasiantuntija. Ammatillisiin opintoihin sisältyi yrittäjäopetusta ja siinä Nihmo koki olevansa erityisen hyvä. Oppiminen ylipäätään tuntui helpolta.

- Halusin ammatin, josta saa kunnon palkkaa ja tietokonetyötä on hyvin tarjolla, kertoo Nihmo.

Ympäristö on suhtautunut nuoren valintaan kannustavasti.

» Painokelpoinen kuva

 

William Mbugu (22)

William on ammattikoulutusohjelman ensimmäisiä opiskelijoita. Koulutuksen lisäksi hän on saanut World Visionilta starttipakkauksessa kampaamotyövälineitä.

Nykyään William työskentelee joka päivä ja naapurustossa asuva äiti on erityisen ylpeä poikansa ammatista. Williamin tarjoamista kampaamopalveluista palmikointi on erityisen suosittu.

Lähitulevaisuuden tavoitteena on hankkia uusi hiustenleikkuukone ja siirtää kampaamo vielä nykyistäkin paremmalle liikepaikalle.

» Painokelpoinen kuva

 

Julius Mwangi (22)

Julius opiskeli vuoden elektroniikka-asentajaksi ja sai työpaikan Jamoch Ouman -pienyrityksessä, jossa korjataan televisioita, radioita ja muita sähkölaitteita.

- Työtä riittää, vakuuttaa yrityksen omistaja Jamoch.

Julius on ymmärtänyt, mitä tässä työssä tarvitaan. Korjaaminen vaatii keskittymistä ja työssään hän on hyvä. Julius osaa enemmänkin kuin mitä tässä työssä tarvitaan.

Nyt hän tekee käytännössä sitä, mitä teoriassa oppi koulussa. Tulevaisuuden suunnitelmissa siintää oman yrityksen perustaminen. Valmiina on jo työkalupakki, jossa ovat mittaristot ja muut ammatissa tarvittavat työvälineet. Mutta Julius tietää, että tällä alalla on hyvä hankkia ensin vankka työkokemus.

» Painokelpoinen kuva