Annele Saikkala toteutti unelmansa tyttöjen tukemisesta

Annele Saikkala lahjoittaa Perheen pelisäännöt -kirjansa tekijänpalkkiot Mogotiossa sijaitsevan tyttöjen turvatalon tukemiseen.

Siitä on jo aikaa, kun Annele Saikkala katseli netissä Lahjaksi lehmä -sivuja ja näki siellä tyttöjen turvatalon. Jokin sydämessä liikahti, ja Saikkala huomasi ajattelevansa, miten hienoa olisi olla mukana tukemassa turvatalon rakentamista Mogotion kovia kokeneille tyttölapsille.

– Kahden turvassa kasvaneen tytön äitinä tuntui tärkeältä auttaa myös kaukana asuvia muita tyttöja kasvamaan ja kehittymään rauhassa, Saikkala sanoo.

Unelma auttamisesta muuttui todeksi, kun hänen kirjaideansa sai myönteisen julkaisupäätöksen. Saikkala halusi lahjoittaa Perheen pelisäännöt -kirjan tekijänpalkkiot kokonaisuudessaan turvatalolle.

– Päätin heti, että teen kirjan avulla auttamishaaveestani totta!

Perhe-elämästä pilke silmäkulmassa

Idea kirjaan syntyi, kun Euroopalle laadittiin perustuslakia ja Saikkala mietti ääneen, miksi kukaan ei kirjoita perheen perustuslakia.

– Mieheni tokaisi, että no, sinä kirjoitat. Aloin pikkuhiljaa leikitellä Suomen perustuslain pykälillä ja koota ajatuksiani. Tarkoitukseni ei ole toimia asiantuntijana vaan saada vanhennat ajattelemaan ja kyseenalaistamaan asioita ja tarvittaessa muuttamaan vanhoja käsityksiään.

Saikkalalle on tärkeää, että kirjassa kuuluu lasten ääni ja että perhe-elämää saa käsitellä myös pilke silmäkulmassa.

– Kirja on saanut hyvän vastaanoton. Yksi kertoo laatineensa perheensä kanssa periaatejulistuksen, toinen aloittaneensa lapsensa kanssa tarinoinnin ja kolmas vähentäneensä motkotusta. Myös kirjan kirjoitustyyli on saanut kiitosta, erityisesti lasten kommentit ovat kuulemma saaneet monet nauramaan ääneen, Saikkala kertoo.

Tätä nykyä kirjailijan elämään kuuluu lähinnä kiireistä arkea. Brysselissä asuvan perheenäidin mielessä pyörii myös uusia kirjoitusideoita.

– Esimerkiksi pakolaisnaisen elämäntarina ja pakinoita paluumuutosta Suomeen, hän paljastaa.

Teksti: Tiina Lappalainen