Antaa puhtaan veden virrata

Maailman vesipäivää vietetään 22.3. Sen kunniaksi voit lukea kolme tarinaa puhtaasta vedestä Sri Lankasta, Intiasta ja Keniasta, jonne eettisten lahjojen kaupan Puhdasta vettä -lahjan kautta tulevat lahjoitukset tällä hetkellä ohjataan.8-vuotias Vidurshan pesee tässä äitinsä Parvatin kanssa käsiään. Aiemmin heillä ei ollut puhdasta vettä saatavilla kotinsa lähellä, ja heidän vesihuoltonsa oli täysin naapureiden kaivon ja anteliaisuuden varassa. World Vision rakennutti yhteistyössä kyläläisten kanssa lisää kaivoja ja antoi heille hygieniakoulutusta vesiperäisten tautien ehkäisemiseksi. Kuvassa Vidurshan ja Parvati kertaavat, kuinka kädet tulee pestä oikeaoppisesti.

Tässä kyläläiset käyttävät World Visionin rakennuttamaa käsipumppukaivoa Intiassa. Aiemmin alueella oli paljon vesiperäisiä sairauksia, kuten ripulia ja lavantautia, jotka ovat erityisen vahingollisia lapsille. Vuosittaiset monsuunisateet tulvineen pahensivat ongelmia, kun tulviva vesi levitti mukanaan bakteereja ja ihmisten ja eläinten jätöksiä, jotka sekoittuivat juomaveteen. World Vision rakennutti alueelle 64 käsikäyttöistä pumppua, joista yhteensä 7 168 taloutta saa puhdasta vettä. Aiemmin 12-vuotias kenialainen Charles heräsi joka aamu viimeistään kello kuusi ja käytti sisarustensa ja ystäviensä kanssa päivän ensimmäiset kaksi tuntia veden etsimiseen ja kantamiseen. Sama toistui uudelleen koulupäivän jälkeen.

– En tykännyt siitä. Nukahtelin koulussa, ja olin koko ajan väsynyt. Vanhempamme etsivät jatkuvasti ruokaa ja me lapset vettä. Vedenhakumatka oli myös vaarallinen. Yhtenä aamuna näin polulla ison villieläimen, jota pelästyin niin paljon, etten uskaltanut mennä enää sinä päivänä uudestaan etsimään vettä, kertoo Charles.

Vuonna 2013 World Vision tuli yhteisön avuksi ja rakennutti Charlesin yhteisöön vesijohtoverkoston.

– Nyt meillä on puhdasta vettä sekä koulussa että kotona. Jos tarvitsemme vettä, meidän ei tarvitse kuin juosta vesipisteelle, ja meillä on heti juomakelpoista vettä, jota ei tarvitse keittää. Voitko uskoa? Nyt täällä on yhtä hienoa kuin isoissa kaupungeissa: avaamme vain hanan ja puhdas vesi virtaa, Charles kertoo muutoksesta innostuneena.  


Puhtaan veden voima on ihmeellinen. Jos haluat maailman vesipäivän kunniaksi osallistua vesiputkiverkoston rakentamiseen tai lahjoittaa vesitankin, se onnistuu eettisten lahjojen kaupassamme

Teksti: Maria Paassola