Apu muutti Ambegaonin ihmisten arjen

Äiti katsoo tytärtään hellästi. Pieni Purva-tyttö hypistelee äitinsä hihaa tyytyväisenä. Vatsa on täynnä, Purva hymyilee. Heitä katsellessa on vaikea uskoa, että vielä 15 vuotta sitten seudun vastasyntyneistä moni menehtyi.

Purvan äiti on selvästi ylpeä tyttärestään. Lapsi on kasvanut terveenä. Hän on saanut rintamaitoa ja myöhemmin monipuolista ruokaa. Suomen World Visionin kouluttama vapaaehtoinen terveystyöntekijä on juuri käynyt katsastamassa molempien voinnin.

- Kaikki hyvin, terveystyöntekijä Swati Jadhav toteaa kiiruhtaessaan seuraavan perheen luo.

Jadhavin kaltaiset auttajat tapaavat perheitä kuukausittain. He kertovat sairauksien ehkäisystä ja hoidosta ja opastavat ravintoasioissa.

- Aiemmin perheen pienimmät saivat pitkään lehmänmaitoa, eivät kiinteää ruokaa. Lapset kärsivät erityisesti ripulista. Nyt vauvat alkavat saada kiinteää ruokaa noin seitsemän kuukauden iässä, Swati kertoo.

Suuri muutos

Pikku-Purvalla on nyt kaikki mahdollisuudet hyvään elämään. Ensin hän käy peruskoulun, sitten vuorossa ovat mahdolliset jatko-opinnot. Asiat voisivat olla myös toisin.

Vielä 15 vuotta sitten puhtaasta vedestä oli pula, terveydenhuolto puuttui ja moni vastasyntyneistä menehtyi. Maaperä ei tuottanut. Tyttöjen koulutusta ei arvostettu, eikä moni poikakaan päässyt kouluun. Vaikutti siltä, että köyhyyden kierre oli liian vahva katkaistavaksi.

Muutos alkoi, kun Suomen World Vision käynnisti yhteistyön alueen kylien kanssa vuonna 1995. Ihmiset rohkaistuivat ja ryhtyivät aktiivisesti kehittämään kotiseutuaan. Tämä johti täyskäännökseen kymmenien tuhansien ihmisten elämässä. Syrjäinen seutu puhkesi kukkaan suomalaisten kummien ja muiden tukijoiden ansiosta.

Vuosien varrella aikaan saatuja tuloksia on seurattu yhdessä: pellot on saatu tuottamaan, vedenjakelu toimii ja kaikki lapset käyvät koulua. Samalla tuhannet tarinat, kirjeet ja kuvat ovat matkanneet maanosasta toiseen kummilasten ja kummien välillä.

Ambegaonin aluekehitysohjelma päättyy tänä vuonna ja tavoite on saavutettu: kyläyhteisöt pärjäävät omin voimin. World Visionia ei enää tarvita, se jatkaa auttamista toisaalla.

Maailma muuttuu kiitos tukijoiden: