”En jaksanut edes itkeä”

Tyttö kantamassa

Chebet, 12, pakeni vastasyntyneen vauvansa kanssa pakkoavioliittoa ja joutui vakavasti pahoinpidellyksi. Painajainen loppui, kun World Visionin kouluttama viranomainen puuttui asiaan.

Chebetin synnytyksestä oli kulunut kaksi viikkoa, kun hänen isänsä toi kotiin humaltuneen miesjoukon. 

– Isäni sanoi, että minun oli aika lähteä yhden miehistä matkaan. Äitini vastusti kirkuen, Chebet kertoo.

Kaksitoistavuotias tyttö pakotettiin jättämään lapsuudenkotinsa Länsi-Pokotissa Keniassa. Hän käveli tulevan aviomiehensä kanssa pitkän matkan rajan yli Ugandaan.

– Minun ei annettu edes imettää lastani. Jalkojani särki.

Vaimoksi vanhukselle

Viimein he saapuivat kahden karjaa paimentavan pojan luokse. Chebetille kerrottiin, että aviomies onkin  toinen heistä. Nuori mies kuitenkin sanoi, ettei halua Chebetiä vaimokseen. Yllättävän käänteen jälkeen pojan isä ilmoitti, että hänestä tulee Chebetin mies.

– Sinä yönä mietin kuinka miehestä, joka näytti olevan 80 vuotta minua vanhempi, voisi tulla aviopuolisoni. Oma isänikin oli häntä nuorempi. Niinpä päätin karata.

Silmitöntä pahoinpitelyä

Chebet pakeni yön pimeydessä tyttövauvansa kanssa ja piiloutui pusikkoon. Pakomatka jäi lyhyeksi. Hänet löydettiin ja palautettiin takaisin aviomiehensä luo. Seuraukset olivat hirvittävät. Kaksi miestä hakkasi uupunutta tyttöä kepeillä. Seuraavana päivänä pahoinpitely jatkui.

– Lopulta en jaksanut edes itkeä. Minulla ei ollut siihen enää energiaa. En unohda sitä ikinä.

Lapsen käsi
Sinä yönä mietin kuinka miehestä, joka näytti olevan 80 vuotta minua vanhempi, voisi tulla aviopuolisoni. Oma isänikin oli häntä nuorempi. Niinpä päätin karata.
Chebet

Vihdoin apua

Kun arki oli asettunut surullisiin uomiinsa, Chebetille tarjoutui yllättäen tilaisuus pyytää apua alueella toimivalta valtion virkamieheltä. Christopher Adoywan on mukana World Visionin tukemassa neuvostossa, joka pelastaa paikallisia tyttöjä muun muassa lapsiavioliitoilta ja silpomiselta. Adoywan kuunteli epätoivoista tyttöä ja määräsi isän palauttamaan tyttären kouluun. Pian tämän jälkeen Chebetin kohtelusta tehtiin ilmoitus poliisille. Kenian World Vision johdatti Chebetin koulutielle ja maksoi tytön koulumaksun.

Viime vuoden lopulla Chebet osallistui alakoulun päättökokeisiin ja on nyt siirtynyt yläkouluun.

– Yläkoulun jälkeen aion opiskella opettajaksi. Haluan kertoa muille tytöille, kuinka tärkeää on käydä koulua. Olen itse kokenut kauhealla tavalla, mitä muuta elämä voi tarjota.

Suojelemme tyttöjä Chebetin asuinalueella

Kenian Länsi-Pokotiin on perustettu viranomaisista, yhteisöjen ja yritysten edustajista sekä kansalaisjärjestöistä koostuvia neuvostoja, jotka valistavat lasten oikeuksista ja selvittävät rikkomuksia. World Vision on mukana kehittämässä neuvostojen lastensuojelutyötä. 

– World Vision on ollut meille todella tärkeä kumppani. Ilman tukea menestyksekäs työmme ei olisi ollut mahdollista, Chebetiä auttanut neuvoston jäsen Christopher Adoywan sanoo.