Fred ei unohda Anja-kummia

30.3.2020

Fred vaimonsa ja lapsensa kanssa
Fred vaimonsa ja lapsensa kanssa.

Ugandalaisesta Fred Kagirista tuli kummilapsi 10-vuotiaana. Se muutti pienen pojan elämän.

Kituntun ohjelma-alueen entinen kummilapsi Fred Kagiri, 31, myhäilee tyytyväisenä puutyöpajansa edustalla. Hänen yrityksensä työllistää kolme työntekijää ja kolme harjoittelijaa. Puutyöpajasta valmistuu muun muassa ovia, sänkyjä, senkkejä, pöytiä ja kirjoituspöytiä.

– Aion perustaa ammattikoulun, jossa koulutetaan nuoria puusepiksi, vaattureiksi, kampaajaksi ja leipureiksi. Haluan tukea yhteisöäni, sillä olen itse saanut lapsena ja nuorena apua, jonka ansiosta olen pystynyt vaurastumaan, Kagiri sanoo.

Hän oli kummilapsena 10 vuoden ajan vuosina 1998–2008. Kagiri muistelee suomalaista Anja-kummiaan suurella lämmöllä.

– Anjan ansiosta sain mahdollisuuden käydä koulua, sillä koulumaksuni ja koulupukuni kustannettiin. Hän lähetti kirjeissään myös koulutarvikkeita, kuten vihkoja ja kyniä.

Vähitellen omavaraiseksi

Kagir oli vasta kahden viikon ikäinen, kun hänen isänsä kuoli. Kagir huolehti jo nuorena sisarustensa toimeentulosta yhdessä äitinsä kanssa. Päivät menivät koulussa, sen jälkeen poika kiiruhti peltotöihin. Anja-kummin tuella Kagiri pystyi käymään lukion loppuun asti.

Fred Anja-kumminsa kanssa
Fred Kagiri tapasi Anja-kumminsa Ugandassa.

– Opiskelin myös puusepän työtä koulun ohessa. Taitojeni karttuessa sain osa-aikaisen työn. Vähitellen pystyin maksamaan itse koulumaksuja ja ostamaan lehmän, Kagiri kertoo.

Aikaansaava nuori mies halusi jatkaa opintoja lukion jälkeen. Hän pääsi opiskelemaan tradenomiksi 2012 ja valmistui neljä vuotta sitten. Perheeseen kuuluvat sairaanhoitajavaimo Eva sekä kaksi lasta; Dickson ,7, ja Christine, 2. Kuopus on nimetty Fredin äidin mukaan.

– Taloni olen rakentanut itse, Kagiri lisää ylpeänä.

Hyvä kiertoon

Entisessä kummilapsessa elää vahva päämäärä olla mukana vaikuttamassa yhteiskunnallisiin asioihin. Hän pyrkii Mawokota South -alueen kansanedustajaksi vuoden 2021 parlamenttivaaleissa.

– On minun aikani antaa yhteisölle takaisin. Haluan laittaa aikoinaan saamani hyvän kiertoon. En usko, että olisin tässä ilman kummiutta.

Kuka

Nimi: Fred Kagiri
Ikä: 31
Perhe: vaimo Eva, lapset Dickson, 7, ja Christine, 2
Asuinpaikka: Kasozi-kylä, Lounais-Uganda
Kummilapsena: 1998–2008
Näin Fred mm. hyötyi World Visionin kummiudesta: säännöllinen terveysseuranta, kouluun pääsyn varmistaminen, koulupukuja, koulutarvikkeita, koulumaksuja, polkupyörä, patja, peitto, vaatteita, vuohi, vesitankki perheelle sadevesien keräämistä varten.

Fred harjoittelijoidensa kanssa
Fred työllistää kolme työntekijää ja kolme harjoittelijaa.