Koronan kourissa Perussa - näin autamme

1.10.2020

Peru

Millaista on koronan runtelemassa Perussa? Videolla vieraillaan alueella, jolla asuu useita suomalaisten kummien kummilapsia. 

Suomalaiset kummit tukevat Perussa sekä vuoristoisen Renacerin seudun että pääkaupunki Liman liepeillä olevan El Salvadorin slummialueen lapsia. Tässä videossa kerrotaan, millaista korona-arki on slummissa. Yhdessä sen osista, Villa Maria del Triumfossa, asuu lähes 400 000 asukasta. Heidän joukossaan on 1800 perhettä, joita World Vision auttaa. 

Peru on yksi maailman maista, joka on kärsinyt eniten koronapandemiasta (COVID-19). Puutteet terveydenhuoltojärjestelmässä ovat johtaneet kuolemantapausten huolestuttavaan kasvuun. Miljoonat perulaiset ovat menettäneet työnsä. Yli kuusi miljoonaa lasta ja nuorta joutuu käymään koulua etänä. Kuitenkin vain 30% kotitalouksista on internetyhteys, televisio tai radio. Huolestuttavaa on, että karanteenin alettua on raiskausten ja väkivallantekojen määrä on kasvanut paljon. Videolla näet, miten World Vision toimii suomalaisten kummien tuella Liman slummeissa. 

Videolla kouluikäinen poika kertoo, kuinka hänen elämänsä on muuttunut täysin toisenlaiseksi pandemian alettua. Hän ei voi enää käydä ulkona leikkimässä ja pelaamassa, koska pelkää saavansa tartunnan. Lapset eivät voi käydä koulussa ja tavata siellä ystäviään, sillä opetusta annetaan nyt vain etänä.

Asuinalueella on yleisesti puutetta vedestä ja sähköstä. Terveyspalveluita on vähän. Jo ennen pandemiaa työpaikoista oli pulaa. Perheenäiti América Espinoza kertoo, kuinka lasten koulutehtävien kanssa on paljon hankaluuksia. Perheellä on vain yksi matkapuhelin ja matkapuhelinverkkoon ei asunnon sisältä saa hyvää yhteyttä. Äiti ja lapset ovat yrittäneet tehdä koulutehtäviä ulkona. Alueen aikuiset suunnittelevat yhteisruokailun järjestämistä lapsille, jotta jokaisella perheellä olisi mahdollisuus saada lapsilleen ruokaa.

Nelly Gonzales kertoo olevansa perheen ainoa elättäjä ja nyt hän on menettänyt työnsä. Onneksi hänellä on pieni kioski, josta hän saa hieman tuloja ruokkiakseen perheensä ja voi näin olla hieman rauhallisemmin mielin. Käyttövesi alueella täytyy ostaa ja siihen menee paljon rahaa. Vettä kuluu nyt enemmän, kun pandemian vuoksi käsiä kehotetaan pesemään useasti, joten myös rahaa veden ostamiseen menee enemmän kuin ennen.

World Vision auttaa Suomen ja muiden maiden kummien ja  lahjoittajien avulla kahdeksalla eri alueella Perussa. Apua on saanut tähän mennessä  yli 275 000 henkilöä.

• Ruoka-apua on jaettu 33 000 henkilölle
• 13 360 hygieniatarvikepakettia on jaettu
• Yli 2000 suojatarvikepakkausta on jaettu terveydenhuoltohenkilöstölle
• Lähes 11 000 perhettä on saanut rahallista apua selviytyäkseen välttämättömistä hankinnoista
• Lähes 45 000 lapseen ja heidän perheisiinsä on oltu yhteydessä ja heille on tarjottu henkistä tukea

Kiitos, että kummina olet mukana mahdollistamassa avun ja tuen lapsille Perussa!