Koronavirus: Daisy, 14, kaipaa jo kouluun

30.10.2020

Daisy

Kenialainen Daisy on opiskellut kotona kohta kahdeksan kuukautta. Koronapandemian takia Kenian oppilaitokset suljettiin kokonaan viime maaliskuussa.

Koulut pysyvät yhä kiinni ja avautuvat todennäköisesti vasta ensi vuoden alussa. Lokakuussa opintojen pariin palasivat kuitenkin ala- ja yläasteen päättöluokkalaiset, sillä heillä on keväällä edessään tärkeät loppukokeet.

Uusia sääntöjä on nyt monta: jokaisella lapsella täytyy olla maski ja perinteisessä paripulpetissa istutaan ilman vierustoveria. 

Muille luokkatasoille Kenian valtio tarjoaa opetusta televisio- ja radio-ohjelmien avulla. Maaseudulla harvoilla perheillä on kuitenkaan vastaanottimia ja yhteydet ovat usein heikot.

Vaihtoehtona on omatoiminen opiskelu kotitöiden lomassa. Haasteita luo se, että arvokkaita koulukirjoja säilytetään usein koululla.

- Minulla ei ole tekstikirjoja kotona, joista voisin tarkistaa asioita. Ihan uusien asioiden opettelu on hankalaa, koska joskus en vain saa kiinni siitä, mistä on kyse, Daisy toteaa.

- Televisiossa näytettävät oppitunnit ovat avuksi, mutta silloin et voi puhua opettajan kanssa. Minua huolestuttaa myös se, että en ehdi opiskella yhtä paljon kuin koulussa. Kotona on tehtävä kotitöitä ennen kuin voin opiskella.

Daisy opiskelemassa

Koulutauko on riski erityisesti teinitytöille

YK:n arvion mukaan koulujen sulkeminen koronan takia voi johtaa siihen, että 11 miljoonaa lasta ei palaa enää kouluun. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa jopa miljoona tyttöä saattaa pudota koulusta yhdestä syystä: he tulevat pandemian aikana raskaaksi.

- Poikkeustilojen aikana teiniraskauksien määrä yleensä kasvaa. Tätä on selvitetty esimerkiksi Ebola-epidemian aikana Sierra Leonessa, missä tytöt tulivat jopa kaksi kertaa todennäköisemmin raskaaksi kuin ennen epidemiaa. Koronakriisin aikana sama ilmiö on havaittu muun muassa Keniassa, toteaa World Visionin Afrikan asiantuntija Jussi Laurikainen.

Syynä kasvuun ovat muutokset nuorten ajankäytössä, lapsiavioliittojen, seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan lisääntyminen sekä terveyspalveluiden heikkeneminen, mukaan lukien seksuaalikasvatuksen loppuminen.