Koronavirus: Entinen kummilapsi taistelee nyt pandemiaa vastaan

14.8.2020

Lenny Lyn ehkäisee koronapandemiaa Filippiineillä

Kun korona iski Filippiineille viime maaliskuussa, 27-vuotias terveydenhoitaja Lenny Lyn puki ylleen suojavarusteet ja ryhtyi ehkäisemään virusta kotiseudullaan.

Lyn työskentelee tarkastuspisteellä Filippiinien eteläosissa sijaitsevassa Etelä-Cotabaton provinssissa. Hän mittaa provinssin päätien ylittävien ihmisten lämpötilan. Lyn on myös päivystänyt kotikylänsä triage-pisteellä, missä arvioidaan yskä- ja flunssaoireisten ihmisten hoidon tarve. Välillä hän on hoitanut altistuneiden ja karanteeniin asetettujen ihmisten seurantaa.

-    Etulinjassa työskentely on haastavaa, koska vihollinen on näkymätön, Lyn sanoo. 

-    Olen erityisen huolestunut siksi, koska minulla on kotona vauva. Mutta minun on hoidettava tämä, koska täällä minua tarvitaan eniten. 

Halu auttaa kumpuaa Lynin lapsuudesta. Hän on nuorin kolmesta sisaruksesta. Lasten vanhemmat olivat viljelijöitä, jotka eivät tienanneet säännöllisiä tuloja. Sisarusten kouluttaminen oli haaste.

World Vision ryhtyi tukemaan seudun lasten koulutusta, kun Lyn oli lapsi. Lyn sai myös oman oman kummin, kanadalaisen Barbaran.

-    Hän kannusti kouluttautumaan, siitä iso kiitos. Se oli tsemppi, jonka tarvitsin, jotta uskalsin tavoitella tavallista suurempaa unelmaa ja tehdä sen eteen töitä.

Kummilapsikokemus sekä kasvaminen anteliaisuutta ja vapaaehtoistyötä arvostavassa ympäristössä vaikutti myös jatko-opintoihin: Lyn suuntautui kätilöksi ja sairaanhoitajaksi. 

Ennen koronaviruspandemiaa Lyn työskenteli kyläterveystyöntekijänä syrjäseuduilla, hankalien kulkuyhteyksien takana, missä terveyspalvelujen saatavuus on heikkoa. Hän seurasi raskaana olevien ja vastasyntyneiden vointia, hoiti rokotuksia sekä terveystarkastuksia. 

Työ vaihtui uuteen, kun hallitus kutsui maan terveystyöntekijöitä koronavirusoperaatioon.

-    Toivon, että maa toipuu tästä ja kaikki normalisoituu, Lyn sanoo.

-    Aion nyt tehdä oman osani, jotta pääsisimme taudista eroon.
 

Käynnistimme maaliskuussa World Visionin historian laajimman hätäapuoperaation. Lahjoittajien tuella olemme tähän menneessä auttaneet yli 45 miljoonaa ihmistä yli 70 maassa. Koronaviruspandemian keskellä kansainvälinen järjestömme täyttää 70 vuotta. Sen kunniaksi haluamme kiittää Lenny Lynia ja kaikkia muita työssämme mukana olevia #tavallisiasankareita ja kertoa heidän tarinansa.

Suojelemme lasten terveyttä pandemian keskellä. Voit osallistua humanitaariseen operaatioomme ja lahjoittaa hygieniapaketin täältä »