Koronavirus: tavalliset sankarit muuttavat maailmaa

Pieni poika tervehtii tuttua avustustyöntekijää Quitossa, Ecuadorissa
Halaus koronan aikaan. Pieni poika tervehtii tuttua avustustyöntekijää Quitossa, Ecuadorissa, missä eristyksissä oleville perheille jaetaan ruoka- ja askartelupaketteja.

Käynnistimme maaliskuussa World Visionin historian laajimman hätäapuoperaation. Lahjoittajien tuella olemme tähän menneessä auttaneet 32 miljoonaa ihmistä yli 70 maassa. Pandemian keskellä kansainvälinen järjestömme täyttää 70 vuotta. Sen kunniaksi haluamme kiittää kaikkia työssämme mukana olevia #tavallisiasankareita ja kertoa heidän tarinansa.

- World Vision on alusta asti ollut joukko tavallisia ihmisiä, jotka saavat yhdessä aikaan poikkeuksellisia asioita, toteaa Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi

- Haluamme nostaa esiin näitä sankareita, tukijoita, vapaaehtoisia, etulinjan työntekijöitä sekä niitä ihmisiä, jotka rakentavat tuellamme parempaa maailmaa.

Loppuvuoden aikana kerromme sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla heidän tarinoitaan. Alla esittelemme jo neljä, jotka tekevät kaikki tahoillaan työtä koronaviruksen ehkäisemiseksi:  

William Ugandassa

Uganda: William

William, 14, asuu Omugon pakolaisalueella Ugandassa. Hän on paennut perheensä kanssa Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksia ja ruokapulaa. Kun koulut suljettiin, William päätti tehdä osansa suojellakseen leirin asukkaita koronavirukselta. Hän kiertää pihapiiristä toiseen ja tiedottaa turvaetäisyyden päästä, miten parhaiten suojautua virukselta. 

- Kerron ihmisille, että koronan takia ei pidä liikkua ympäriinsä, kokoontua yhteen tai pelata jalkapalloa.

Katso Williamin videotarina täällä »

Kabang Annet John Etelä-Sudanissa

Etelä-Sudan: Kabang Annet John

Avustustyöntekijä Kabang (vas.) ohjeistaa Nyomown Paulia (kesk.) ja muita vanhempia käsienpesusta ja kotona pysymisestä. Paul on yksi lähes neljästä miljoonasta eteläsudanilaisesta, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan konfliktia tai nälkää. 

World Visionin työntekijät järjestävät kerran kuukaudessa ruuanjakelun Paulin uudella kotiseudulla ja antavat samalla ohjeita, kuinka suojata läheisiä koronavirukselta. Tähän mennessä yli 40 000 maansisäistä pakolaista on saanut tietoa viruksen oireista ja leviämisen ehkäisemisestä.

- Koronaviruksen uhan edessä, saan voimaa siitä, että autan Etelä-Sudanin äitejä ja lapsia, Kabang sanoo.

Arifa Afganistanissa

Afganistan: Arifa

Arifa, 12, on osallistunut Life Skills- eli elämäntaitokurssille pakolaisalueella Heratin maakunnassa. Kurssilla hän on oppinut omista oikeuksistaan ja aivan tuoreimpana aiheena siitä, miten suojautua koronavirukselta. Nyt Arifa jakaa neuvoja eteenpäin omassa naapurustossa. 

- Korona on muuttanut arkemme. Isäni ei voi sen takia työskennellä ja hän ikävöi työtään. Minä ikävöin ystäviä ja koulukavereita. Jos virus elää pitkään, meistä tulee lukutaidottomia, emmekä voi jatkaa enää opintoja. Mutta kaikki muuttuu koko ajan ja viruksella on varmasti myös loppu.

Tabitha Keniassa

Kenia: Tabitha Mwangi

Avustusohjelman päällikkö Tabitha Mwangi jakaa hygieniatarvikkeita ja ruoka-apupaketteja Kajiadossa, Keniassa. 

Kollegoidensa kanssa hän purkaa laatikoista hanallisia vesikanistereita käsienpesupisteitä varten, saippuaa ja käsidesiä. Lapsille opetetaan kasvomaskien käyttöä. 

Mukana on terveysviranomainen, joka neuvoo taudilta suojautumisesta. Lastensuojeluasiantuntija puolestaan kuuntelee lasten pelkoja ja rohkaisee pysymään optimistisena pandemian keskellä.    

Koronavirus on toistaiseksi sulkenut koulut ja esimerkiksi kulkuyhteydet isoihin kaupunkeihin.

- Olen iloinen, että vierailu sujui hyvin. Haluamme, että lapset tuntevat olonsa yhä turvalliseksi. Me emme voi hylätä heitä tämän pandemian aikana, Mwangi sanoo.