Nuorisotyöprojektimme Ruandassa: automekaanikko-opiskelija Venuste kertoo kokemuksistaan

20.7.2021

Pohjois-ruandalainen kylä
Bulizan nuorisotyöllisyys-projektimme sijaitsee Pohjois-Ruandassa, Mbogon alueella, jossa asuu noin 17 000 ihmistä. Alueen asukkaista lähes puolet elää kansallisen köyhyysrajan alapuolella ja moni nuorista on jättänyt peruskoulun kesken.

Nuorisotyöllisyysprojektimme antaa äärimmäisen köyhistä olosuhteista lähtöisin oleville nuorille mahdollisuuden valoisampaan tulevaisuuteen.

Ruandan nuorisotyöllisyysprojektin kohderyhmänä ovat Mbogon yhteisön haavoittuvimmassa asemassa olevat 15–30-vuotiaat nuoret. Heitä ovat esimerkiksi koulunsa keskeyttäneet, orvot ja vammaiset ihmiset. Erityisesti huomioidaan nuorten naisten työllisyyden tukeminen. Projekti kantaa nimeä Buliza.

Viimeisen neljän vuoden aikana projektin avulla on valmistunut automekaanikkoja, puuseppiä, räätäleitä, käsityöläisiä, ruuankäsittelijöitä ja kampaamoalan työntekijöitä. Vuosittain 250 nuorta saa ammattikoulutusta, yrittäjyyskasvatusta sekä elämäntaito-opetusta. Opinnot kestävät nuoren opiskelutahdin mukaan 1–1,5 vuotta.

Osana projektia nuorille lahjoitetaan aloituspaketteja, joilla luodaan työllistymismahdollisuuksia ja tuetaan yrittäjyyttä. Aloituspaketti sisältää tarvikkeita ja tukea yritystoiminnan aloittamiseen.

 

Mitä automekaanikkokoulutus merkitsee nuorille?

Venuste pääsi opiskelemaan automekaanikoksi

Venuste, automekaanikko-opiskelija

”Haluan opiskella autoalalla, koska rakastan autoja. Haluan tulevaisuudessa päästä korjaamaan erilaisia autoja sekä moottoripyöriä. Alueellani on vain vähän autokorjaamoja, joten minulla on hyvät mahdollisuudet perustaa kannattava yritys kotikulmilleni ja samalla luon sinne työpaikkoja. Sijainti on hyvä bisnekselle myös siksi, että ohi kulkee vilkas Musanzen päätie ja ohikulkijat voivat pysähtyä asiakkaiksi. Olen ajatellut pientä varaosakauppaa korjaamoni yhteyteen. Olen saanut opintojen aikana koulutusta liiketoiminnan kehittämisestä sekä talousasioista ja olen oppinut säästöryhmien perustamisesta, joiden avulla voi saada lainaa pankista yritystoimintaa varten. Teen myös pieniä korjaustöitä opintojen aikana, josta kertyy tuloja oman yrityksen perustamista varten, kun opinnot päättyvät.”

Nuorisotyöllisyyskoulutus käynnissä

Mr. Sebikali, koulun opettaja

”Nuorisotyöllisyysohjelma ratkaisee monen nuoren kohdalla tulevaisuuden suunnan. Ohjelman avulla nuorilla on paremmat mahdollisuudet päästä pois köyhyydestä, eivätkä he ajaudu yhtä helposti käyttämään huumeita tai alkoholia. Ohjelma on auttanut myös nuoria, joilla on aiemmin ollut päihdeongelmia. Ohjelma antaa nuorille taitoja, joilla he voivat luoda työpaikkoja omalle kotiseudulleen. Näin koulutuksen hyöty moninkertaistuu. Koronapandemian vuoksi koulu on joutunut olemaan suljettuna vuoden ja opettajat ilman työtä, koska ulkonaliikkumiskieltojen vuoksi opetusta ei voitu toteuttaa.

Menetimme koronan vuoksi myös paljon tarvikkeita, joita paikalliset yritykset ovat tavallisesti lahjoittaneet, mutta nyt opetus käynnistyy taas.”

ruandan nuorisotyöllisyysprojekti, mies nojaa toyota-autoon
Lahjoitusten avulla voimme saada vielä 50 nuorta lisää mukaan automekaanikkokoulutukseen vuonna 2021.