Nina ryhtyi kummiksi 15-vuotiaana

Nina ja Agnes Ugandassa

Nina Nieminen, 19, aloitti kummiuden yläasteikäisenä – Kummius on antanut minulle valtavaa iloa.

Miksi ryhdyit kummiksi?

Kummiudesta kuulin ensimmäisen kerran alakoulussa. Taisin olla silloin neljännellä luokalla. Kerroin innoissani kotona vanhemmilleni kummiudesta ja ehdotin kummilapsen ottoa perheellemme. Ideani kuitenkin torjuttiin. Yläkoulussa löysin kummiuden uudestaan. Näin YouTubesta eri humanitääristen järjestöjen videoita, muun muassa World Visionin. Tutustuin perusteellisesti eri järjestöjen nettisivuihin ja luin muiden kummien kokemuksia. Kerroin vanhemmilleni, että olen itse valmis maksamaan kuukausirahoistani kummimaksun. Sain luvan kummilapsen ottamiseen.

Millaista kummius on ollut?

Kummius osoittautui hyväksi päätökseksi. Olen toiminut Agnesin kummina nyt melkein neljä vuotta, ja olen pitänyt häneen aktiivisesti yhteyttä kirjeitse. On ollut hienoa seurata hänen kasvuaan ja kehitystä, jota hänen yhteisössään on tapahtunut. Olen todella kiitollinen kummisuhteestamme. Koen, että apu on mennyt perille oikeaan paikkaan.

Olet tavannut kummityttösi Agnesin. Mitä kohtaamisesta jäi mieleen?

Kummilasten ensitapaaminen tapahtui suuren puun alla. Suomalaiset istuivat vastapäätä kummilapsiaan ja heidän saattajiaan. Ilmassa oikein huokui jännitys ja odotus. Kun oma vuoroni vihdoin koitti, luokseni käveli siro yhdeksänvuotias oranssissa juhlapuvussaan. Halailujen jälkeen siirryimme pienemmän puun alle. Esittelin Agnesille tekemääni kuvakirjaa Suomesta ja kuuntelin haltioituneena hänen sanojaan ja nauruaan. Alkujännityksen jälkeen hänen kätensä hakeutui jatkuvasti käteeni ja lopussa hän istui sylissäni, kun piirsimme yhdessä.

Nina ja Agnes tapaamassa Ugandassa
Ilmassa oikein huokui jännitys ja odotus. Kun oma vuoroni vihdoin koitti, luokseni käveli siro yhdeksänvuotias oranssissa juhlapuvussaan.
Nina Nieminen

Jännittikö tapaaminen?

Aloin jännittää tapaamista jo siitä hetkestä, kun sain World Visionilta puhelinsoiton, jossa kerrottiin, että minut oli valittu mukaan Ugandan opintomatkalle. Mietin paljon muun muassa sitä, tunnistanko omaa kummilastani kaikkien muiden lasten joukosta. Agnesin vanhemmista en ollut koskaan nähnyt kuvia, joten odotin paljon myös heidän tapaamistaan.

Mikä reissussa kosketti sinua eniten?

Kummilapsen kohtaaminen oli ehdottomasti matkamme koskettavimpia hetkiä. Vastassani oli itsevarma, mitä kauneimmin hymyilevä tyttö ja vanhemmat, joista huokui tasapainoisuus ja ennen kaikkea rakkaus. En ole koskaan kokenut sellaista lämpöä, millä he ottivat meidät vastaan. Erityisen koskettava oli myös kummilasten tapaamisen jälkeinen päivä, jolloin vierailimme eräällä alueen monista kylistä. Mikä sattuma olikaan, että tapasin sinä päivänä uudestaan Agnesin. Hän tuli hymyillen luokseni, ja yhtäkkiä ympärillämme parveilivat kaikki hänen sisaruksensa. Kyseessä oli Agnesin kotikylä. Koin itseni aivan etuoikeutetuksi, kun sain nähdä koko kummilapseni perheen, isoäitiä myöten.

Mitä muuta haluaisit sanoa?

Kummius on antanut minulle valtavan ilon lisäksi täysin uutta perspektiiviä maailmaan. Olen suunnattoman ylpeä ihanasta kummilapsestani ja suosittelen yhä useampia suomalaisia antamaan kummiudelle mahdollisuuden.

Näin sinäkin voit tulla mukaan auttamaan

Ottamalla kummilapsen ulkomailta autat muuttamaan apua tarvitsevan lapsen elämän pysyvästi paremmaksi. Yhden kummin tuesta hyötyy keskimäärin viisi lasta perheineen. Kummina pääset itse seuraamaan avun perillemenoa ja kummilapsesi elämää kirjeiden, kuvien ja videoiden muodossa.

Ryhdy kummiksi helposti tästä.