Nina ryhtyi kummiksi 15-vuotiaana

17.7.2019

Nina ja Agnes Ugandassa

Nina Nieminen, 19, aloitti kummiuden yläasteikäisenä – Kummius on antanut minulle valtavaa iloa.

Miksi ryhdyit kummiksi?

Kummiudesta kuulin ensimmäisen kerran alakoulussa. Taisin olla silloin neljännellä luokalla. Kerroin innoissani kotona vanhemmilleni kummiudesta ja ehdotin kummilapsen ottoa perheellemme. Ideani kuitenkin torjuttiin. Yläkoulussa löysin kummiuden uudestaan. Näin YouTubesta eri humanitääristen järjestöjen videoita, muun muassa World Visionin. Tutustuin perusteellisesti eri järjestöjen nettisivuihin ja luin muiden kummien kokemuksia. Kerroin vanhemmilleni, että olen itse valmis maksamaan kuukausirahoistani kummimaksun. Sain luvan kummilapsen ottamiseen.

Millaista kummius on ollut?

Kummius osoittautui hyväksi päätökseksi. Olen toiminut Agnesin kummina nyt melkein neljä vuotta, ja olen pitänyt häneen aktiivisesti yhteyttä kirjeitse. On ollut hienoa seurata hänen kasvuaan ja kehitystä, jota hänen yhteisössään on tapahtunut. Olen todella kiitollinen kummisuhteestamme. Koen, että apu on mennyt perille oikeaan paikkaan.

Olet tavannut kummityttösi Agnesin. Mitä kohtaamisesta jäi mieleen?

Kummilasten ensitapaaminen tapahtui suuren puun alla. Suomalaiset istuivat vastapäätä kummilapsiaan ja heidän saattajiaan. Ilmassa oikein huokui jännitys ja odotus. Kun oma vuoroni vihdoin koitti, luokseni käveli siro yhdeksänvuotias oranssissa juhlapuvussaan. Halailujen jälkeen siirryimme pienemmän puun alle. Esittelin Agnesille tekemääni kuvakirjaa Suomesta ja kuuntelin haltioituneena hänen sanojaan ja nauruaan. Alkujännityksen jälkeen hänen kätensä hakeutui jatkuvasti käteeni ja lopussa hän istui sylissäni, kun piirsimme yhdessä.

Nina ja Agnes tapaamassa Ugandassa
Ilmassa oikein huokui jännitys ja odotus. Kun oma vuoroni vihdoin koitti, luokseni käveli siro yhdeksänvuotias oranssissa juhlapuvussaan.
Nina Nieminen