Pekka Hyysalo: Kummilapsellani on taistelijan sielu

31.10.2019

Pekka Hyysalo ja Evans-kummilapsi

Kenialaisen maalaiskylän pihapiirissä seisoo jännittynyt poika. Häntä kohti kävelee pitkä mies, joka nostaa kätensä ilmaan ja tervehtii kuuluvalla äänellä: Jambo!
Evans, 9, hätkähtää hämmästyksestä. Pieni käsi nousee samanlaiseen tervehdykseen. Siinä se nyt sitten on. Hänen kumminsa.

Keskustelua käydään tulkin avulla. Pekka Hyysalo saa kuulla Evansin perheestä ja lempiaineista koulussa. Samankaltaisuuksia löytyy heti.
- Minäkin tykkään matematiikasta ja kielistä, Hyysalo sanoo.
Sitten pelataan jalkapalloa. Yhteinen liikuntahetki vie mennessään viimeisetkin jännitykset. Kun Hyysalo kaivaa taskustaan puhelimensa ja näyttää videon, jossa hän tekee huimia temppuja hiihtorinteessä, Evansin silmät alkavat loistaa. Pojan opettaja paljastaa, että Evans on usein miettinyt, onko suomalainen kummi oikeasti olemassa vai vain nimi paperissa.
- Kyllä! Se olen minä, Hyysalo vahvistaa ja antaa Evansin katsoa puhelintaan rauhassa.

Ylpeä kummi

Pekka Hyysalo loukkaantui vakavasti laskettelurinteessä 2010. Aivovammasta ja neliraajahalvauksesta toipuminen näytti mahdottomalta, mutta Hyysalo päätti toisin. Hän alkoi kuntouttaa itseään uskomattomalla sinnikkyydellä. Nyt hän puhuu, kävelee ja kiertää suosittuna luennoitsijana eri puolilla Suomea.
- Samaa periksiantamattomuuden sanomaa haluan viedä Evansille. Hän on fiksu poika, joka pystyy vaikka mihin, jos vain uskoo itseensä ja käy koulua kunnolla, Hyysalo sanoo.
Ryhtyessään kummiksi Hyysalo toivoi kummilasta, jolla olisi taistelija-asenne. Evansilla on seitsemän sisarusta, joista osa on muuttanut pois kotoa. Hän auttaa kotitöissä ja on silti luokkansa priimuksia. Pojassa palaa halu päästä elämässä eteenpäin.
- Tässähän tulee tuore kummi ihan ylpeäksi kummipojastaan. Evansilla totisesti on taistelijan sielu.

Pekka ja Evans
Tässähän tulee tuore kummi ihan ylpeäksi kummipojastaan. Evansilla totisesti on taistelijan sielu.
Pekka Hyysalo