Beatrice - Meidän on pidettävä huolta toisistamme

Beatrice - Meidän on pidettävä huolta toisistamme

Kaltevalla rinteellä 15 kilometriä Nairobin keskustasta koilliseen avautuu tori, joka on roskapussien peitossa. Vastakkaisella vihreällä rinteellä kulkee ihmisiä korit selässä keräämässä pinaatin kaltaista skumakvikia sekä muita vihanneksia pienviljelmiltään. Korokochon slummin naapurialue Kariobangi rajautuu toiselta laidalta loputtomana jatkuvaan kerrostaloviidakkoon.

Beatrice Adiamon pienen kahvilan vaaleansinisiin ikkunaluukkuihin on kirjoitettu ruokalista: teetä, erilaisia leivonnaisia ja maissipuuro ugalia monenlaisilla lisukkeilla. 28-vuotias Beatrice kertoo olevansa 7-lapsisen perheen kolmanneksi vanhin. Isä kuoli hänen ollessaan 15-vuotias. Äiti ja sisaret asuvat kahvilan lähistöllä Beatricen kanssa.

Lapsesta lähtien keittiössä

Beatrice pääsi peruskoulusta vuonna 1996 ja suoritti sen jälkeen nelivuotisen lukion kohtalaisin arvosanoin. Jo lukiossa hän tiesi haluavansa catering-alalle, mutta varoja opiskelun jatkamiseen ei ollut. Sinnikäs tyttö perusti pienen kioskin, jossa myi vihanneksia ja muita elintarvikkeita muutaman vuoden ajan.

– Muistan aina auttaneeni äitiäni keittiössä ja halusin kokeilla uusia reseptejä. Jatkuva uusiutumismahdollisuus on yhä parasta työssäni, sanoo Beatrice Adiamo unelma-ammatistaan.

Ensimmäisten joukossa mukaan

Beatrice kuuli World Visionin järjestämästä ammattikoulutusohjelmasta jo ohjelman alkumetreillä ja pyrki mukaan vuonna 2006. Vuotta myöhemmin lykästi. Ammatinvalinnanohjauksen jälkeen käytännönläheiset opinnot kestivät vuoden Unity Collegessa ja sen perään oli työharjoittelujakso Jaama-sairaalassa. Opintojen jälkeinen työura alkoi sijaisuuksilla tutussa paikassa sairaalan keittiössä.

– Osallistuin vielä World Visionin järjestämään yrittäjävalmennukseen ja niillä opeilla selviän yhä edelleen. Sain myös järjestöltä yrityspakkauksen: uunin, tehosekoittimen, kattiloita ja pari kakkuvuokaa oman toiminnan aloittamiseen, sanoo Beatrice.

Aikaisesta aamusta yömyöhään

Beatricen työpäivä alkaa puoli viideltä. Ihmiset poikkeavat kahvilassa töihin mennessään ja tarjolla on chapati-leipäsiä ja mandas-leivonnaisia teen kera.

Aamun sesongin jälkeen on mentävä torille. Beatrice kantaa selässään vihanneksia ja tarvikkeita päivän ruoanlaittoa varten. Hedelmillä on ajasta riippumatta hyvä menekki ja etenkin kuumina päivinä erilaiset tuoreet hedelmäjuomat viedään käsistä. Nuori yrittäjä onkin säästänyt jääkaappia varten, josta viimeinen maksuerä on jo käsillä.

Runsaamman mehumyynnin lisäksi viileätila mahdollistaa jäätelöiden myynnin ja ruoat säilyvät paremmin. Lounaskestityksen jälkeen kahvila on suljettuna klo 14–18, jolloin valmistuu illallinen. Työpäivä päättyy klo 23, kun kahvila suljetaan. Vielä nuori nainen punnertaa koko pitkän päivän itse, mutta yksi apulainen on jo palkattu. Lähitulevaisuudessa on tavoitteena työllistää väkeä enemmänkin.

– Nuorelle naiselle liike-elämä ei ole sen vaikeampaa. Kukaan ei häiritse työntekoani. Minua kunnioitetaan täällä ja minua pidetään työteliäänä naisena, kertoo Beatrice asenteista.

Catering-palvelua kahvilan ulkopuolella

Oman kahvilan lisäksi Beatricen tarjoama ulottuu laajemmalle, sillä hän on kysytty catering-palvelujen tarjoaja hääjuhlissa ja muissa tilaisuuksissa. Myös tuttu Jaama-sairaala käyttää yhä Beatricen taitoja sairaalan tilaisuuksissa.

– Tästä tulee afrikkalainen maja. Tässä on sydänvuoka hääparille ja pieniä sydämiä vieraille, esittelee Beatrice ylpeänä ostamiaan kakkuvuokia.

Kakkujen tekemisessä nuori nainen on erityisen taitava ja innostunut. Beatricen yritysryppään kolmas haara, pikkuruinen kioski, tuo toimeentulon äidille. Sieltä saa yksittäisen kaalinpään, kananmunan tai tupsun teräsvillaa. Lisäksi äiti kalastaa ja paistaa kalaa mukaan asiakkaille ja tarvittaessa sisaret auttavat. Yritykset tuottavatkin rahat koko perheen toimeentuloon ja pikkuveljen lukiomaksuihin.

– Oman perheen perustaminen ei ole nyt ajankohtaista. Haluan auttaa toisia orpoja pääsemään alkuun. Äskettäin rahoitin nuoren orvoksi jääneen tytön yrityksen perustamiskuluja. Meidän on pidettävä huolta toisistamme, vakavoituu Beatrice.