Emmanuel, 8, piirtää taifuunin tuhoja

Emmanuel, 8, näyttää piirustusta, jonka hän teki lapsiystävälliseen keskuksen (Child-friendly Space) taidehetkessä Filippiineillä.

– Meidän koti näyttää nyt ihan luurangolta, Taboganin kaupungissa asuva poika kertoo.

Piirros esittää kotia ennen ja jälkeen Haiyan-taifuunin. Ensimmäisessä kuvassa talo on kokonainen ja sen ympärillä on korkeita puita. Toisesta puuttuu seinät ja katto.

Emmanuel ja noin 400 muuta lasta on juuri viettänyt päivän keskuksessa, jonka World Vision avasi Cebun saarella lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta.

Tilassa taifuunista selvinneet lapset pääsevät leikkimään ja harrastamaan. Tarjolla on pieni hetki normaaliutta kaaoksen ja stressin keskellä. Kun lapset ovat turvassa, heidän vanhempansa keräävät kokoon elämän rippeitä ja miettivät, miten tästä eteenpäin.

Tekemistä lapsille ja huojennusta vanhemmille

Lapsiystävällinen keskus on iso kirkkaanvalkoinen teltta, joka kohoaa tuhoutuneen Somosan peruskoulun pihamaalla. Koulu on monille paikalla oleville lapsille tuttu paikka. Osa koulun opettajista on paikalla toivottamassa lapset tervetulleeksi. Tutut ja turvalliset kasvot rohkaisevat lapsia osallistumaan.

– Vanhemmat pelkäävät, että lapset loukkaantuvat leikkiessään kotona, missä on rojua ja raunioita, sanoo World Vision lastensuojelun asiantuntija Patrick Soom.

– Kun he tietävät, että lapset ovat täällä turvassa, he pystyvät keskittymään töihin ja muihin velvollisuuksiin.

Ensin välitöntä hätäapua

Ensimmäinen tila otettiin käyttöön Cebun saaren pohjoisosassa, jonne on jo pystytty toimittamaan välitöntä hätäapua kuten ruokaa ja puhdasta vettä. Kaikkiaan tiloja pystytetään 40 eri puolille Filippiinejä.

Lapsiystävälliset tilat auttavat pieniä muistamaan, millaista on olla lapsi, ja psyykkinen toipuminen katastrofista voi vähitellen alkaa. Lapset voivat keskittyä leikkiin, oppimiseen tai ohjattuun taide- tai urheilutoimintaan.

– Nämä tilat tarjoavat lapsille mahdollisuuden ilmaista itseään ja sopeutua tapahtuneeseen. Se onnistuu esimerkiksi taiteen kautta. Lapset alkavat piirtää elinympäristöään, mikä auttaa heitä ymmärtämään katastrofia ja sen syitä, kertoo Yvonne Duque, World Visionin terveysasiantuntija.

Vuonna 2013 lapsiystävällisiä tiloja on pystytetty muun muassa Syyrian ja Kongon konfliktia pakeneville. Leikki- ja harrastusmahdollisuuksien lisäksi tiloissa on paikalla koulutettuja ohjaajia, jotka auttavat lapsia käsittelemään traumaa.

Haiyan -taifuunin uhreja voi auttaa:

  • lahjoittamalla osoitteessa: worldvision.fi/katastrofiapu
  • tekemällä tilisiirron FI3280001570768136, viite 241542
  • lähettämällä tekstiviestin AUTAN numeroon 16499 (10€)
  • soittamalla 0600 11991 (20€+pvm)

teksti: Anna Pollari