Hätäapu pelasti elinkeinon

Vuosi sitten Sri Lankan rankkasateet pilasivat sadon ja maaperän. Nyt Ehetuwewassa, maan länsiosassa, kyläläiset kokoontuivat kiittämään suomalaisia, joiden pikaisella keräysavulla pelastettiin perheiden elinkeino.

On helmikuinen päivä vuonna 2012. Lapset ovat kouluissa, mutta noin neljäkymmentä miestä ja naista neljästä kylästä asettuvat istumaan Bongaman kylän kokoontumispaikalle. He haluavat tavata Suomen World Visionin aluepäällikkö Miikka Niskasen, joka on saapunut vierailulle kylään.

– Haluamme lämpimästi kiittää Suomen hallitusta, Suomen World Visionia ja suomalaisia siitä, että he antoivat meille vuosi sitten apua. Elinkeinomme saatiin pelastettua. Koko vuosi saatiin pelastettua, sanoo kyläpäällikkö.


Bongaman ja naapurikylien väkeä yhteiskuvassa Miikka Niskasen kanssa. Kuva: SWV

Sri Lankaa koetelleet tammikuun 2011 sateet ja niistä seuranneet tulvat eivät juuri saaneet kansainvälistä huomiota. Samaan aikaan kärsittiin tulvista Australiassa ja Brasiliassa. Sri Lankan itärannikolla nouseva vesi aiheutti suurta tuhoa. Tulva ajoi kodeistaan jopa 400 000 miestä, naista ja lasta, ja kaksi kertaa vuodessa korjattava riisisato menetettiin. Aliravittujen lasten määrän odotettiin lisääntyvän entisestään.

Katastrofiapu auttoi ja opetti

Rankkasateiden myötä onnettomuus iski myös länsiosissa sijaitsevaan Ehetuwewaan. Neljä päivää kestäneet sateet huuhtoivat mukanaan alueen pellot ja asukkaiden vuoden elinkeinon. Katastrofin vähäisestä näkyvyydestä huolimatta Suomen World Visionin onnistui kerätä Sri Lankaan kriisiapua 13 500 euron edestä. Vaikka summa olikin Sri Lankan kokonaistarpeeseen nähden pieni, oli tuella suuri merkitys Ehetuwewan alueen kyläläisille.

– Oli koskettavaa vastaanottaa Bongaman kyläyhteisön kiitoksia avustamme. Suuri kiitos kuuluu kaikille tulvaonnettomuudessa auttaneille suomalaisille, sanoo Niskanen.

Vuosi tulvien jälkeen pellot kukoistavat. Riisin lisäksi nyt viljellään muun muassa soijaa ja papuja. Pihoilla kasvatetaan kanoja ja possuja. Kyläläiset kertoivat myös ottaneensa opikseen viimeisestä katastrofista. He ovat keränneet kyläyhteisöjen oman kriisirahaston, jota hallinnoi kyläkomitea. Jos uusi kriisi puhkeaa yllättäen, eivät alueen asukkaat ole enää vain ulkopuolisen tuen varassa.

– Bongaman asukkaiden haaveena on, että kylästä tulee hyvinvoiva ja että kaikki lapset saavat opiskella niin pitkään kuin haluavat, kertoo Niskanen.

– He todella tuntuvat uskovan haaveeseen.

Teksti: Tanja Railo

TAUSTAA

Suomen World Visionilla on meneillään kehitysohjelma Sri Lankan Ehetuwewassa. Se tavoittelee lasten koulutuksen ja terveyden sekä perheiden toimentulon parantamista. Ohjelma jatkuu aina vuoteen 2024 saakka. Vuoden 2011 tulvakeräys oli Ehetuwewan kehitysohjelmasta irrallinen hanke.