Haiti - vuosi järistyksen jälkeen

Viime vuoden tammikuun 12. päivänä Haitiin iski voimakas maanjäristys, jossa menehtyi yli 220 000 ihmistä ja yli 300 000 loukkaantui. Yli miljoona ihmistä jäi kodittomaksi. Vuosi järistyksen jälkeen yli puolet haitilaisperheistä kärsii yhä ruoan ja puhtaan juomaveden puutteesta ja 1,3 miljoonaa ihmistä asuu edelleen telttakylissä.

Jeanne Clevit on kuitenkin yksi niistä onnellisista, jotka ovat saaneet katon päänsä päälle. Hän istuu uuden talonsa kuistilla Corailin telttakylän laidalla, noin 10 kilometriä maan pääkaupungista Port-au-Princestä pohjoiseen. Hänen edessään on suuri pesusoikko, saippua vaahtoaa, pyykki puhdistuu ja Jeannen laulu kaikuu talorivien välissä. Ympärillä pyörii neljän lapsen iloinen joukko. Jeannen lapsiluku on noussut maanjäristyksen jälkeen neljään, sillä hän on ottanut omien lastensa, Dianan (14) ja Solenen (11), lisäksi hoiviinsa kaksi orvoksi jäänyttä, Angelinen (9) ja Francien (5).

- Emme kaipaa takaisin telttaan, pidämme uudesta kodistamme, Jeanne toteaa lasten säestäessä hänen sanojaan.

Jeannen perhe pääsi muuttamaan World Visionin tuella rakennettuihin väliaikaistaloihin ensimmäisten joukossa, seitsemän kuukauden telttamajoituksen jälkeen. Talojen perustukset ovat betonia ja ne on kansainvälisten humanitaaristen standardien mukaisesti suunniteltu kestämään usean vuoden asumiskäyttöä. Lisäksi taloja voidaan muokata maanjäristyksessä vammautuneiden erityistarpeet huomioiviksi.

Ennen järistystä Jeanne asui pienessä vuokratalossa Port-au-Princessä.

- Maksoin vuokrani etukäteen puolivuosittain. Kun kotini tuhoutui, menetin kaiken, minulla ei ollut varaa uuteen vuokraan enkä tiennyt mihin mennä. Nyt minulla on onnekseni tämä talo, Jeanne sanoo.

 Kuvat: Mary Kate Mac Isaac / World Vision 

Pysyvien asumusten rakentaminen on yksi Haitin suurimmista haasteista, jota hankaloittavat muun muassa maanomistajuuskysymykset sekä järistyksen tieverkostolle ja muulle infrastruktuurille aiheuttamat tuhot. World Vision rakennuttaa Haitiin yli tuhat väliaikaistaloa, jotka tarjoavat suojan noin 7 000 maanjäristyksessä kotinsa menettäneelle. Tähän mennessä taloja on pystytetty yli 600. Talonrakennus on osa laajempaa kansainvälisten järjestöjen yhteistä humanitaarista ohjelmaa Haitin jälleenrakentamisen tukemiseksi.

 

Sinunkin tukesi avulla World Vision on pystynyt auttamaan satoja tuhansia haitilaisia:

 • World Vision toimii tällä hetkellä 11 leirillä palvellen 37 100 maanjäristyksestä kärsinyttä.
 • Arkielämän välttämättömiä perustarvikkeita, kuten ruoanvalmistustarvikkeita, huopia ja lakanoita sekä saippuaa ja hammastahnaa, on vuoden aikana jaettu yli 350 000 avuntarvitsijalle.
 • Järistystä seuranneiden kolmen kuukauden aikana 230 000 perheelle toimitettiin ruoka-apua.
 • Puhdasta juomavettä on jaettu 132 000 ihmiselle yhteensä 190 miljoonaa litraa.
 • Suojapeitteitä on lahjoitettu 113 000 ja telttoja 7 500.
 • World Visionin kouluissa järjestämistä ruokaohjelmista on elo-lokakuussa hyötynyt yli 70 000 lasta.
 • Ruoanjakelukeskuksissa on annettu ruokaa miltei 50 000 lapselle, jotka eivät ole päässeet aloittamaan koulunkäyntiään.
 • World Visionin 22 lapsiystävälliseen tilaan, jossa lapset pääsevät leikkimään ja purkamaan kokemuksiaan, on rekisteröitynyt yli 5 500 lasta.
 • Yli 1 150 3-8-vuotiasta lasta pääsee osallistumaan World Visionin järjestämiin varhaista kehitystä tukeviin ohjelmiin.
 • Järjestön Työllä käteistä -ohjelmaan on osallistunut miltei 15 000 henkilöä, jotka ovat näin saaneet helpotusta jokapäiväiseen toimeentuloonsa.
 • Väliaikaistaloja rakennetaan yli tuhat, jolloin noin 7 000 henkilöä saa katon päänsä päälle.

Suomen World Visionin työtä katastrofien uhrien auttamiseksi voit tukea lahjoittamalla tilille 174530-28185, viite 5160. Kummina autat pitkäkestoisesti lasten elinolojen parantamisessa ja ennaltaehkäisevän katastrofivalmiuden rakentamisessa kummilapsesi asuinalueella. www.kummi.fi

 

Lisätietoja:

Tomi Järvinen
humanitaarisen avun yhteyshenkilö
tomi.jarvinen@worldvision.fi
puh. 044 267 8797