Halaan lapseni rohkeiksi

Pieni perulainen Alicia ja hänen isommat sisarensa saavat vanhemmiltaan joka päivä monta halausta. Yhden jo heti aamulla ennen kouluunlähtöä ja toisen kotiin saapuessaan. 

- Haluan, että lapseni saavat kasvaa ilman pelkoa. Silloin he jaksavat opiskella itselleen ammatin, vastaa perheen isä Guido Melo kysymykseen, miksi halaaminen on tärkeää. 

Tässä on perhe, jossa vanhemmat ovat sitoutuneita kannustamaan lapsiaan opintielle ja hyvään tulevaisuuteen. Kummankaan vanhemman omassa lapsuuden perheessä sitä ei tosin osattu tehdä.

- Minusta ei kukaan lapsena välittänyt. Kukaan ei huolehtinut, sainko riittävästi syödäkseni tai nukkuakseni, muistelee Guido.

Lapset koko ajan mielessä

Isä haluaa tehdä omassa perheessään toisin. Kaikki perheenjäsenet osoittavat lämpimiä tunteitaan ja kannustustaan toisille. Äiti Balbina auttaa lapsiaan pukeutumisessa ja hiusten kampaamisessa supisten samalla helliä sanoja tyttäriensä korvaan. Isä halaa lapset, ennen kuin he lähtevät kouluun. Kun koulupäivä päättyy, vanhemmat vastaanottavat lapset.

- Suunnittelen koko päivän tekemiseni sen mukaan, että olen kotona heidän kanssaan, kun he tarvitsevat tukeani. Autan heitä läksyissä ja vietän aikaani heidän kanssaan. 

Vanhemmat ovat myös päättäneet, ettei lasten tarvitse enää käydä paimenessa tai käyttää koko iltaansa kotitöihin. Lapsilla jää näin enemmän aikaa ja voimia koulutöihin ja oppimiseen. 

Mallia World Visionin vapaaehtoisilta

Perhe asuu pienessä kylässä Andien rinteillä. Suomalaiset World Vision -kummit ovat kummimaksuillaan mahdollistaneet, että tässäkin kylässä toimii pienille lapsille tarkoitettu varhaiskasvatuskeskus sekä esikoulu. Niissä lapsiryhmiä ohjaavat vapaaehtoiset, World Visionilta koulutusta saaneet äidit. Keskuksen ja esikoulun kautta myös Guido ja Balbina ovat oppineet, miksi lapsien kannustaminen ja heidän opintojensa tukeminen on tärkeää. 

- Minä olin lapsena arka, ja minulla oli paljon erilaisia pelkoja. Pelkäsin käydä kaupungissa. Bussiin nouseminen ja bussikuskille puhuminen oli melkein ylivoimaista. En ollut ollenkaan itsevarma, jos minun piti puhua jollekin. Tunsin itseni hidasälyiseksi, muistelee Guido.

Nyt vanhemmat näkevät, miten kaikki kolme tytärtä ovat jo kasvaneet rohkeammiksi ja oma-aloitteisemmiksi, kuin mitä he itse olivat samassa iässä. 

- Kaupungissa käydessämme näen, että tytöt ovat vieraidenkin ihmisten seurassa rohkeita ja kulkevat kaduilla kuten paikalliset lapsetkin.

Täyteen mittaan

Halaamalla, kannustamalla, tukemalla, yhteisillä keskusteluilla ja läsnäololla vanhemmat haluavat varustaa lapsensa tulevaisuutta varten.

- Kun he saavat kasvaa ilman pelkoja, he saavat itsevarmuutta, voivat ilmaista itseään ja kehittyä täyteen mittaansa. 

teksti ja kuva Pauliina Koponen