"Haluan aloittaa oman bisneksen ja selvitä tässä elämässä"

Ammattikoulutus nosti teiniäiti Clenien kadulta ja katkaisi Uwimanan raatamisen hanttihommissa. Suomen World Vision tukee ruandalaisia nuoria naisia oman elinkeinon hankinnassa.

Clenie, 23, ja Uwimana, 21, ovat suorittaneet vaatturikoulutuksesta jo ensimmäisen kolmen kuukauden jakson. Vielä toiset kolme kuukautta on jäljellä. He ovat oppineet käyttämään ompelukonetta, asentamaan sen käyttövalmiiksi ja jopa korjaamaan sitä. He osaavat käyttää erilaisia mittaustekniikoita ja -työkaluja sekä hahmotella ja piirtää malleja. He ovat valmistaneet pääosin paitoja ja hameita. Jatkossa he oppivat ompelemaan pitkiä housuja ja pitkähihaisia paitoja.

­- Meille on opetettu myös yrittäjänä toimimista ja säästämistä. Näiden taitojen avulla pystymme työllistämään itsemme lisäksi myös muita, Clenie Ja Uwimana suunnittelevat.

Kurja historia jää taakse

Kyläläiset valitsivat 2017 vuoden alussa vaatturikoulutukseen 20 kovia kokenutta nuorta naista. Suomen World Visionin tukemassa koulutuksessa on mukana on orpoja, koulunsa kesken jättäneitä, teiniäitejä ja vammaisia. Ennen koulutukseen pääsemistä he olivat joko työttömiä tai saivat elantonsa pienipalkkaisista töistä, joissa he joutuivat usein kaltoin kohdelluiksi. Lähes jokainen tytöistä on ryöstetty ja raiskattu. Monet heistä ajautuivat prostituution ja huumeiden pariin.

­- Olen niin onnellinen tästä ammattikoulutuksesta. Sen avulla voin jättää kurjan historiani taakseni, Clenie sanoo ja alkaa kertoa tarinaansa.

Hänen vanhempansa kuolivat tytön ollessa viisivuotias. Clenie kasvoi veljiensä kanssa. Lapsuus oli hyvin vaikea.

­- Olimme köyhiä orpoja, joilla ei ollut ketään vanhempien kuoleman jälkeen. Kun vanhin veljeni meni naimisiin, hänen vaimonsa kieltäytyi asumasta kanssani. Kärsimykseni vain kasvoivat.

­- 15-vuotiaana tulin raskaaksi miehelle, joka pakotti minut makaamaan kanssaan. Sen jälkeen kukaan veljistäni ei enää halunnut asua kanssani. Vajosin vain alemmaksi. Tuntui siltä, että en halunnut huolehtia itsestäni enkä lapsestani. Päädyin kadulle, Clenie kertoo.

Kun hän pääsi mukaan vaatturikoulutukseen, elämä sai uuden käänteen. Clenie tajusi, että koulutus tarjoaa ulospääsyn turvattomasta ja vaarallisesta arjesta.

­- Vaatturikoulutukseen pääseminen muutti kaiken. Haluan aloittaa oman bisneksen ja selvitä tässä elämässä.

Nyt kaikki on toisin

Uwimana säestää Clenien tarinaa nyökytyksin. Kohtalotoverin kertomukseen on helppo samaistua.

­- Isäni kuoli 2003. Sen jälkeen perheessäni alkoi erittäin vaikea aika. Säilyimme hengissä äidin satunnaisten töiden varassa. Minulla oli vaikeuksia koulussa, sillä perheemme rahat eivät riittäneet koulumaksuihin. Minut erotettiin toistuvasti, ja lopulta keskeytin kolunkäynnin 15-vuotiaana.

­- Aloin kantaa tiiliä ja pestä ihmisten pyykkejä. Tein oikeastaan mitä vain saadakseni hieman rahaa, hän sanoo ja katselee käsiään.

Nyt kaikki on toisin. Vaatteiden ompeleminen on hyödyllinen taito Ruandassa. Maan tekstiilituotanto on kasvamassa second hand -tuotteista Made in Ruanda -luomuksiin. Vaattureita arvostetaan ja heidän tulevaisuutensa nähdään valoisana.

­- Olen niin onnekas, koska pääsin tähän koulutukseen. Olen varma, että koulutuksen päätyttyä voin auttaa itseni lisäksi myös äitiäni ja koko perhettäni. Näiden taitojen avulla pystyn aloittamaan säästöjen keräämisen ja turvaamaan myös tulevien lasteni elämän, Uwimana sanoo.

Suomen World Vision aloitti nuorisotyöllisyyskoulutukset Pohjois-Ruandassa vuoden 2017 alussa. Mukana on 240 nuorta. Vaatturikoulutukset ovat suosittuja erityisesti tyttöjen keskuudessa.