Hieman hikoilua puhtaan veden puolesta

Miksi Wilson Kirwa viiletti Lahden keskustassa 20 litran vesikanisteri olalla keikkuen? Entä miksi oululainen eläkeläisporukka reippaili kotikaupungissaan vesikanisterin kera?

Tänä kesänä kuka tahansa voi kuntoilemalla vaikuttaa puhtaan juomaveden saatavuuteen Sri Lankassa.

World Visionin ja R-kioskin järjestämässä Vesijuoksussa vesikanisteria kuljetetaan R-kioskilta toiselle. Kantaja kuntoilee ja R-kioski lahjoittaa jokaisesta uudesta R-kioskista, jolla kanisteri käy, 100 euroa Sri Lankan lasten vesitilanteen parantamiseksi.

– Reittiä tai kantajia ei ole ennalta määrätty, vaan toimimme ensimmäinen ehtii -periaatteella. Kuka tahansa voi seurata kanistereiden liikkeitä Facebookista ja bongata sieltä oman etappinsa, toiminnanjohtaja Tiina Saukko Suomen World Visionilta kertoo.

Omakohtaista kokemusta vedenkannosta

Ympäri Suomea kiertää kesän aikana kaikkiaan viisi virallista Vesijuoksu-kanisteria. Yhden niistä laittoi matkaan World Vision -kummi Wilson Kirwa Lahdessa naisten Nice Run -juoksutapahtumassa.

– Meillä on puhtaat järvet, ja voimme juoda puhdasta vettä missä vain. Toisin on kehitysmaissa, juoksija-kirjailija muistuttaa.

Wilson Kirwa tietää omakohtaisesti mistä puhuu. Hän on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Kenian maaseudulla. Vedenhakumatkat olivat hänen perheelleen arkipäivää.

– Nuorena olin tosi heiveröinen, mutta silti kannoin kahta tällaista 20 litran vesikanisteria päivittäin jopa 10 kilometrin matkan. Ei ollut vapaa-ajan ongelmia, kun suoraan koulusta piti ehtiä hakemaan vettä. Täällä Suomessa kannetaan vettä vain mökillä, ja sekin tuntuu ajoittain raskaalta.

– Tähän tarvitaan voimahartioita, jotta jaksaa kantaa. Ei vain vesikanisteria, vaan myös vastuuta. Meidän isojen täytyy kantaa vastuuta samoilla voimahartioilla ja pitää pienempien ja heikompien puolta, Wilson toteaa.

Joka kuudes juo likaista vettä

Noin 1,1 miljardia ihmistä elää ilman jokapäiväistä puhdasta vettä; joka kuudes joutuu juomaan likaista vettä. Määrän ennustetaan ilmastonmuutoksen seurauksena nousevan kolmeen miljardiin vuoteen 2025 mennessä.

Esimerkiksi Sri Lankan Kalpitiyassa, jonne varoja puhtaan juomaveden saamiseksi Vesijuoksu-tempauksella nyt kerätään, vesilähteet ovat monin paikoin saastuneita. Puhtaan juomaveden puutteesta kärsivät erityisesti lapset.

– Yleisin likaisesta vedestä ja huonosta hygieniasta johtuva sairaus on ripuli. Maailmanlaajuisesti se aiheuttaa vuosittain arviolta noin 1,5 miljoonan lapsen kuoleman. Myös vedestä tarttuvien loisten kautta leviävät sairaudet ovat yleisiä, Tiina Saukko Suomen World Visionilta kertoo.

Likaisen juomaveden lisäksi ongelmana ovat pitkät vedenhakumatkat, jotka kehitysmaissa ovat usein lasten ja naisten tehtävänä. Vettä kannetaan päivittäin useita kilometrejä, jolloin aikaa ei jää koulunkäyntiin tai leikkiin.
Kaiken kaikkiaan puhdas vesi antaa mahdollisuuden köyhyyden kierteen katkaisemiseen ja on keskeinen tekijä muiden kehitystavoitteiden saavuttamisessa.

– Puhtaan juomaveden saatavuus kehittyvissä yhteisöissä parantaa välittömästi lasten ja naisten asemaa. Aikaa jää enemmän esimerkiksi opiskeluun ja toimeentulon hankkimiseen, Tiina Saukko selittää.

Vesijuoksemalla vettä Sri Lankaan

Vesijuoksu-kanistereita kuljetetaan ennen kaikkea lihasvoimin, mutta pitemmissä siirtymissä saa käyttää myös joukkoliikennevälineitä.

– Esimerkiksi Leppävirralta lähtenyt kanisteri on kulkenut saman polkupyörän kyydissä yhtä mittaa yli 80 kilometrin matkan Kuopioon saakka. Oulussa reipas eläkeläisporukka puolestaan intoutui kuljettamaan kanisteria seitsemän R-kioskin verran, Tiina Saukko valottaa kanisterien vaiheita.

Yhteensä Vesijuoksun viisi kanisteria ovat vierailleet jo yli 70 R-kioskilla ja taittaneet miltei 1 000 kilometrin matkan. Suomalaiset ovat siis vesijuoksemalla keränneet jo yli 7 000 euroa Sri Lankan vesitilanteen parantamiseksi.

Vesijuoksu-tempauksen tavoitteena on kerätä varoja tuuli- ja aurinkovoimalla toimivan vedenpuhdistus- ja pumppauslaitoksen rahoittamiseksi Sri Lankan Kalpitiyaan. Vesilaitos pumppaa Minniyan kylän perheiden käyttöön 28 000 litraa puhdasta vettä päivässä.

Vesijuoksu-info
• Kesän aikana vesikanistereita voi kuljettaa kuka tahansa vapaaehtoinen R-kioskilta toiselle lihasvoimin: kävellen, juosten, polkupyörällä – vain mielikuvitus on rajana.
• R-kioskit lahjoittavat jokaisesta uudesta R-kioskista 100 euroa Sri Lankan Kalpitiyaan vesiongelman ratkaisemiseksi.
• Kantaja voi itse säädellä kanisterissa olevan veden määrää.
• Kanistereiden kulkemia reittejä, kuvia ja tunnelmia voi seurata Facebookissa www.facebook.com/vesijuoksu.
• Lisätietoja Vesijuoksusta www.worldvision.fi/vesijuoksu.