HIV-positiivinen Angela: En uskalla kertoa kavereille

Ugandalainen Angela, 16, sai vasta viisi vuotta sitten tietää olevansa HIV-positiivinen. Hän sai tartunnan äidiltään synnytyksessä.

­ - Ihmettelin aina, miksi minun pitää joka ilta ottaa pahanmakuisia lääkkeitä, joita on vaikea niellä. Inhosin lääkkeiden ottamista. Itkin ja taistelin vastaan. Kun täytin 11 vuotta, vanhempani kertoivat minulle, että olen HIV-positiivinen, Angela aloittaa.

Istumme Ugandassa Nabuyogan koululla pikkuisessa huoneessa. Angela näyttää ryppyistä terveyskorttia, johon on kirjattu jokainen verikoe. Niitä on paljon.

­- Olen käynyt terveystarkastuksissa säännöllisesti. Nyt tilanne on hyvä. Virus nukkuu ja tunnen itseni terveeksi, hän kertoo.

World Visionin terveyskoulutuksen ansiosta Angelalla on paljon tietoa sairaudestaan. Hän haluaa hoitaa itseään hyvin. Lääkkeensä hän hakee itse ja pitää huolen niiden ottamisesta. Koulun aikuiset ovat tietoisia Angelan HIV-tartunnasta, mutta ikätovereilleen hän ei ole halunnut asiasta kertoa.

­- En uskalla kertoa kavereille. Pelkään, että he alkavat karttaa minua. En halua jäädä yksin., Angela sanoo ja katselee käsiään.

Ainut, joka sai HIV-tartunnan

Angelan perheessä on kahdeksan lasta. Hän on ainoa, johon äidin HIV tarttui synnytyksessä. Isä kuoli aidsiin kolme vuotta sitten.

World Vision tekee jatkuvasti työtä, jotta Angelan kaltaisilla lapsilla ja nuorilla olisi helpompaa. Angelankin koulussa terveysvapaaehtoiset ovat kertoneet aidsista, miten se tarttuu ja miten siltä voi suojautua. Lapsille ja nuorille on tehty selväksi, että moni saa tartunnan jo ihan vauvana. Silti sairautta hävetään ja piilotellaan.

­ - Angelassa on kuitenkin tapahtunut jo iso muutos. Hän puhuu asiasta aikuisille ja katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen, koulun rehtori kehaisee.

Nuoren tytön lempiaineita koulussa ovat matematiikka ja englanti. Niiden lisäksi hän on erityisen kiinnostunut terveysasioista.

­ - Haluan käydä kouluni kunnolla ja työskennellä jonakin päivänä sairaanhoitajana. Terveydenhoitoala kiinnostaa minua, koska haluan auttaa muita.

1.12. vietetään maailman AIDS-päivää. Teemana on "HIV-testaus kannattaa aina".

Angela asuu suomalaisten kummien tukemalla Kirewa-Nabuyogan alueella. Alueelle on koulutettu suuri joukko terveysvapaaehtoisia ja asukkaat ovat itse ryhtyneet rakentamaan ja kunnostamaan alueen terveyskeskuksia. Lisää kummeja tarvitaan mukaan tähän tärkeään työhön.