Huhuu, löytyykö laivan kapteenia kummiksi Vincentille?

Osmo Walden ohjaa, Tuukka Lappalainen kuvaa ja Sanna Veijalainen äänittää iloisten kenialaiskouluaisten suomenkielistä huutoa "Tulisitko kummiksi".

Miten swahilinkieliset vetoomukset tepsivät suomalaisiin? Sharon toivoisi kummiksi sellaista, jolla on pitkät hiukset. Vincent etsii laivan kapteenia. Juuri käynnistynyt kampanja hakee Suomen World Visionille uusia kummeja.

Kehitysmaiden lapsille äänen antavan kampanjan idean takana on moniammatillinen tiimi. Yksi tiimin jäsenistä on kuvausmatkalla Kenian Meibekissäkin mukana ollut copywriter Pia af Hällström.  Hän kertoo, että kampanjalla halutaan kertoa lasten aidot toiveet.

– Emme halunneet käsikirjoittaa lasten suuhun mitään. Kummius on kahden ihmisen välinen suhde, vaikka kummi maksuillaan tukeekin koko yhteisöä, eivätkä lapsi ja kummi välttämättä kirjoittele keskenään.

Aitouden tallentaminen kameralle ei varmaankaan onnistu noin vain, kun kenialaiseen kylään pelmahtaa vitivalkoisten, tuntemattomien ihmisten ryhmä. Ohjaaja Osmo Walden (kuvassa) selventää:

– Vaikka lähtöidea oli erittäin hyvä, kuvauksesta ei olisi tullut mitään ilman World Visionin Ulla Tervoa, joka tunsi kylien ihmiset. Hänen kauttaan kuvausryhmäänkin luotettiin.

– Lapset ovat hyvin herkkiä. Heihin oli saatava luotettava suhde kuvaustilanteessa. Halusimme lasten olevan kameran edessä omana itsenään, ujona tai iloisena tai jopa pelokkaana. Kenenkään ei tarvinnut olla väkisin reipas eikä ketään pakotettu kameran eteen, Walden kertoo.

– Kuvaustilanne oli taatusti lapsille jännittävä kokemus, jonka he tulevat muistamaan. Uskon silti, että heille jäi hyvä tunne, ”juuri minua tultiin kuvaamaan, minä olen tärkeä”. Kuvasimme yhteensä 52 lasta.

Ulla Tervo on matkan jälkeen saanut kuulla kenialaisilta yhteistyökumppaneiltaan, että kuvaustapahtumat  lisäsivät yhteisöllisyyttä kyläläisten keskuudessa.

Erilaisuuden ihastelua molemmin puolin

Neljän hengen kuvausryhmä – Afrikan asiantuntija Tervolla täydennettynä – kiersi kuudessa päivässä usealla paikkakunnalla kuvaamassa koululaisia. Jeepin penkit ja ihmettelevät katseet tulivat tutuiksi.

– Olen jonkun verran reissannut Etelä-Afrikassa, mutten ollut tällä tavalla kokenut Afrikan maaseutua. Oli vaikuttava kokemus päästä näin lähelle ihmisten arkea, ohjaaja kertoo.

Jos oli suomalaisella ryhmällä totuttelua afrikkalaisten tapaan tulla hyvin lähelle, oli myös paikallisilla lapsilla paljon ihmeteltävää. Walden kertoo, että heiltä udeltiin ”saatteko lapsia”, ”mitä syötte” ja ”miksi olette tuon värisiä”. Erityistä kummastelua aiheutti seurueen naisten pitkät, sileät ja vaaleat hiukset.

Matka jätti mainosfilmin kuvausryhmälle paljon mietittävää, vaan ei sitä, pitäisikö ottaa kummilapsi vai ei. World Visionin työn tulokset vakuuttivat.

– Kävimme myös tutustumassa Nairobin slummissa nuoriin, jotka ovat saaneet World Visionin kautta ammattikoulutusta. Oli huimaa, kuinka jo vuoden koulutus voi antaa nuorelle pääsyn pois köyhyyden kierteestä.
 

Taustaa

Tulisitko kummiksi -kampanja näkyy kevään aikana MTV3-kanavalla ja internetissä sekä jonkin verran lehdissä. Televisiossa pyörii yhteensä 16 lyhyttä filmiä, joissa lapsi kertoo oman kummitoiveensa. Wordvision.fi-sivulla on nähtävissä yhteensä 50 lapsen toiveet.

Kampanja toteutetaan, jotta yhä useampi suomalainen innostuisi auttamaan. Maailmalla on paljon avun tarvitsijoita, joten jokainen uusi kummi on tärkeä lisä tukijoiden ringissä. Television ja internetin avulla tavoitetaan laajasti erilaisia potentiaalisia kummeja.

Suomen World Vision toteuttaa kampanjan minimikustannuksin. Moni yhteistyökumppani tarjoaa palvelujaan hyväntekeväisyyshinnoin. Esimerkiksi ohjaaja Osmo Walden ja kuvaaja Tuukka Lappalainen antoivat työpanoksensa veloituksetta. Myös mainostoimisto FamilyInc. tuli hinnoittelussa vastaan.