Hyytyykö taistelu aidsia vastaan maaliviivoille?

Hivin vastaisessa taistelussa on lisättävä panoksia, sillä voitto on lähempänä kuin koskaan, kirjoittaa Suomen World Visionin Ugandan ohjelmakoordinaattori Saara Nokelainen Turun Sanomien Kirjoittajavieras -palstalla.

Hi-virukseen ei vielä ole parannusta, vaan tartunnan saanut kantaa sitä mukanaan lopun elämäänsä. Vuonna 2010 maailmassa oli 34 miljoonaa hiv-positiivista. Hurjasta luvusta huolimatta viime aikoina on esitetty arvioita, joiden mukaan maailma voidaan tulevaisuudessa vapauttaa kokonaan aidsista.

Keskeinen syy optimismiin on ARV-lääkitys (antiretroviraalit) ja sen saatavuuden merkittävä parantuminen 2000-luvulla. ARV-lääkkeet toimivat hoitona, mutta  samalla ehkäisevät epidemiaa, ja ovat näin todellinen mahdollisuus poistaa hiv. Vuodesta 1997 uudet tartunnat ovat vähentyneet globaalisti  viidenneksen.  Viidenneksen ovat vähentyneet myös aidsiin liittyvät kuolemat viimeisen viiden vuoden aikana.

Entä se vaarallinen viesti? Kun hiv-tartunta ei ole enää kuolemantuomio, siihen on alettu suhtautua kevyemmin.  Esimerkiksi Uganda, joka onnistui laskemaan hivin levinneisyyttä mittaavaa prevalenssilukuaan huimasta 15 prosentista (1991) viiteen prosenttiin (2001), on viime vuosina jumittunut reiluun kuuteen prosenttiin. 

On tärkeää, että tieto hivistä leviää, eikä kukaan tuudittaudu ajatukseen lääkityksen tuomasta pelastuksesta. Aidsin vastainen taistelu tuottaa tulosta. Mitä enemmän rahaa investoidaan lääkkeisiin ja ehkäisyyn nyt, sitä vähemmän sitä tarvitaan hoitoon jatkossa. Yhteistyöllä voimme päästä YK:n aidsjärjestön tavoitteeseen vuodelle 2015: yksikään lapsi ei saa hiv-tartuntaa.

Maailman aids-päivää vietetään tänään 1.12. Lue koko kolumni tästä.