Ikävä julkisuus edisti naisen asemaa Intiassa

Nuori intialaisnainen joukkoraiskattiin viime joulukuussa Delhissä ja hän kuoli vammoihinsa. Nyt lähes vuotta myöhemmin Intiassa näkyy merkkejä muutoksesta. Naiset raportoivat rohkeammin heihin kohdistuvasta väkivallasta, ja tuore tilasto kertoo naisiin kohdistuvien rikosten ilmiantojen yli kaksinkertaistuneen vuotta aiemmasta.

Tapaus sai julkisuudessa symbolisen nimen Nirbhaya, rohkea. Tytön perhe lähti rohkeasti hakemaan oikeutta ja sai massiivista kansainvälistä mediahuomiota asialleen. Se potkaisi liikkeelle myös kansan pitkään kyteneen raivon silmittömiä tekoja ja rankaisemattomuutta kohtaan.

Valitettavasti Nirbhaya ei ole poikkeus, vaan intialaismediat raportoivat päivittäin useista, jopa kymmenistä naisiin kohdistuvista väkivallan teoista: joukkoraiskauksista, pahoinpitelyistä ja kunniamurhista. Ehdoton enemmistö teoista jää silti piiloon. Tapaus on ruokkinut myös turvattomuuden tunnetta. Esimerkiksi pääkaupunki Delhissä naisiin kohdistuvat rikokset ovat viime vuosina lisääntyneet, ja tuoreessa kyselyssä lähes puolet naisista kertoi kokevansa yleisen turvallisuuden erittäin heikoksi. Näkemyksen jakavat niin rikkaat kuin köyhät naiset.

Muutoksesta kielii silti se, että aiemmin hiljaiseksi vaiettuja tapauksia tuodaan nyt herkemmin julkisuuteen ja tekijöille vaaditaan ankarampia tuomioita. Ilmiantaja saattaakin yhä useammin olla veli tai isä, kun aiemmin perhepiirissä teosta olisi visusti vaiettu kunniasyistä. Myös poliisin on sanottu suhtautuvan asiallisemmin ja vakavammin naisiin kohdistuviin rikoksiin.

Ikävä julkisuus on siis jopa kirittänyt kehitystä. Se on pakottanut Intian tutkiskelemaan kriittisesti suhtautumistaan naisten oikeuksiin. Myös järjestöt kätilöivät muutosta. Esimerkiksi Suomen World Visionin Intiassa käynnistämissä naisten oma-apuryhmissä naiset luovat elinkeinoja yhdessä ja ajavat oikeuksiaan. Naiset raportoivat ryhmien ratkaisevasti parantaneen itsetuntoa ja oma-aloitteisuutta. Muutos pelottaa silti sekä muuttujaa että yhteisöä. Ryhmiä kouluttavat kollegani Intiassa kertovat kokevansa jopa väkivallalla uhkailua.

Ikävät otsikot Intiasta, jättiläisestä savijaloilla, eivät valitettavasti tähän lopu, mutta ne voivat osaltaan sisältää muutoksen idun ja ajaa naisten oikeuksia. Esimerkiksi päivälehti Times of India korvasi uutisoinnissa sanan uhri sanalla selviytyjä korostaakseen aktiivista otetta naisten oikeuksiin. Naisten turvallisuudesta on tullut jopa poliittisten puolueiden uusi manifesti. Medialla ja julkisella keskustelulla on tässä tärkeä rooli, ja siksi myös suomalaismedian kannattaa viedä kynä, läppäri ja kamera siihen Intiaan, missä on vielä paljon kertomattomia totuuksia.

Teksti: Unna Lehtipuu (tämä mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 16.10.2013)
Kuva: Minna Annola